HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 13, 29 mrt 2007

Beste mensen,

Op ťťn van de prachtige oude vakwerkboerderijen in Noord-Duitsland, las ik eens een spreuk: "Nichts ist des freien Menschen wŁrdiger als der Ackerbau". (De akkerbouw is het waardigste beroep voor een vrij mens). Die komt wel in mijn kraam te pas, natuurlijk, dus ik heb hem goed onthouden. Ik heb zelf vaak ervaren dat het werken met grond, planten en dieren me, behalve dat het veel van me vraagt, ook veel oplevert: het geeft goede energie en inspiratie, en een gevoel van verbondenheid met mijn omgeving. Het sterkst beleef ik dat bij het eenvoudige handwerk, als ik bijvoorbeeld op mijn knieŽn een bed worteltjes aan het wieden ben.
Een ervaring die in schril contrast staat met een andere ervaring die ook alle boeren bekend is: dat het economisch altijd moeilijk is om van dit werk te leven en dat de regelgeving van de overheid welhaast gebaseerd lijkt op wantrouwen en verachting voor eerlijk boerenwerk, zozeer wordt je erdoor tegengewerkt. Jammer, want ik denk dat het voor ons allemaal goed zou zijn als veel meer mensen dan nu het geval is zich aan het boerenwerk wijden. Dus eindig ik maar weer met een andere literaire opsteker voor de landbouw. Werumeus Buning beschrijft in zijn gedicht 'En de boer, hij ploegde voort' (begin 19e eeuw) een boer die met noeste inspanning door alle tijden heen en onder alle omstandigheden voortploegt. Tenslotte begeeft zelfs zijn paard het en spant hij zichzelf voor de ploeg. De laatste regel van het gedicht luidt dan:
"En God sprak: Ter wille van de boer die ploegt, besta de wereld voort."
Zo, nu kunnen we er weer tegenaan!
Groet,

Wouter

Inhoud groentepakket

Bloemkool - Kees Nieuweboer, Pietersbierum
Veldsla - Jochum de Boer, Kimswerd
Winterpeen - Gerbrandastate, Pietersbierum
Zuurkool - Kramer, Zuid-Scharwoude
Taugť - De Peuleschil, Rottevalle

U bent van harte welkom in onze boerderijwinkel, elke zaterdag van 10-16u geopend.

Recepten

Gevulde bloemkool

1 bloemkool, zout, 0.25l water, 1 broodje, 375g gehakt, 1 el water, zout, geraspte citroenschil. Saus: 40 g boter, 40 g bloem, 0.375l kookvocht van de bloemkool aangelengd met melk, 2 el geraspte kaas, zout, citroensap, 1 eigeel, 1 el. water, 1 eiwit. Geraspte kaas en boter.

Bloemkool in zijn geheel met water en zout 10-15 min koken. Een kleine kegelvormige holte in de stronk snijden, zů dat de kool wel een geheel blijft. Het broodje met water inweken, dan water er weer uit knijpen. Broodje met gehakt, water, zout en citroenschil mengen, en deze massa van alle kanten in de holtes tussen de bloemkoolroosjes drukken. Ovenschaal invetten en bloemkool erin leggen. Voor de saus: boter verhitten, bloem toevoegen en onder voortdurend roeren licht aanbakken. Al roerend met de vloeistof aan de kook brengen, met kaas, zout en citroensap op smaak brengen. Eigeel met water menegen en in de niet meer kokende saus roeren. Eiwit stijfslaan en luchtig door de saus mengen. Saus over de bloemkool gieten. Geraspte kaas en vlokjes boter erover en ca. 1/2 u bij 240 graden in de oven bakken.

Spekjessaus voor veldsla

2-3 el azijn, 2-3 el water, 1/2 t1mosterd, peper, suiker, 150g gerookte spekjes, evt. wat zout

Azijn, water, mosterd, peper en suiker goed mengen. Spekjes bakken in een pan en met het vet bij de andere ingrediŽnten voegen.

Zuurkoolschotel met witte bonen

Olie, 1 fijngehakte ui, 2 tenen knoflook, 750g zuurkool, 2 laurierbladeren, 8 zwarte peperkorrels, 8 jeneverbessen, 1 tl roze peper, 2 tl venkelzaadjes; groot blik witte bonen, uitgelekt; 750g aardappelen; kaassaus: 50g geraspte kaas, paneermeel, klontjes boter, rookworst en/of zuurkoolspek en/of ander gaar vlees resp. vleesvervanger.

Laat ui en knoflook met wat zout zachtjes glazig worden in de olie. Leg de zuurkool erop, plus de laurierbladeren, peperkorrels, jeneverbessen en venkelzaadjes. Schep de witte bonen erop, leg het deksel op de pan en houd alles op laag vuur ongeveer een uur tegen de kook aan. Verwarm de oven voor op 180 gr. Kook de aardappelen gaar met weinig zout, en stamp ze fijn met wat van het kookvocht. Schep de aardappelen door het zuurkoolmengsel. Schep het geheel over in een ingevette, grote ovenschaal. Schep er de kaassaus over, dan wat paneermeel en leg hier en daar een klontje boter. Laat het gerecht in de oven een goudbruin korstje krijgen. Zet de ovenschaal op tafel en geef de (opgewarmde) in stukken of plakken gesneden vleeswaar erbij.