HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 14, 5 april 2007

Beste abonnees,

Voor het paaspakket deze keer een verzameling van uitkijkjes in ons dagelijks werk en leven. Sinds een paar weken word ik 's ochtends wakker gemaakt door een winterkoning, die met zijn heldere zang duidelijk boven de andere vogels uitkomt. Zo'n klein bruin vogeltje van nog geen 10 cm groot en dan zo'n triomfantelijke stem, na hem de afgelopen 5 jaar in de stad gemist te hebben geniet ik er nu volop van.
Langs de boerderij loopt het Pieterpad en er komen steeds wandelaars voor een kopje koffie of thee. Ze zijn vaak heel geïnteresseerd in wat wij doen. Een aantal heeft nog nooit van een groenteabonnement gehoord en kijkt met verbazing naar de weekplanner waar zoveel verschillende groentes opstaan. Ik vertel ze altijd graag dat dit voor ons telers de mooiste manier van afzet is (met dank aan jullie!).
Met dit lenteweer is er op de akkers van alles te doen. Eén klus is bijna geklaard: plastic over de aspergeruggen uitrollen. Over 10 dagen? komen de asperges eraan! Ook op de groenteakker komen steeds meer gewassen bij en daar zien we onze kinderen er volop van genieten, dat hun papa z'n werk vlakbij huis heeft. Als ze zin hebben, gaan ze hem gewoon op de akker bezoeken. Ik heb in de keuken net een nieuw pastinakenrecept uitgeprobeerd en roep mijn gezin voor het eten. En dan zie ik een hele grote mens met twee hele kleine die druk om de grote heen dribbelen en net als deze héél veel tuinbonen in de grond stoppen.
Tenslotte doe ik 's avonds nog de kas dicht. Er staan mooie rijen van strakke 'kerels' van Paksoy, heerlijk wit en donkergroen en de rode eikebladsla bedekt met zijn mooie rokjes al bijna helemaal de zwarte grond.
Fijne paasdagen toegewenst,

Kathinka

Inhoud groentepakket

Raapsteel - De Eemstuin, Uithuizermeeden
Witlof - Klompe, Biddinghuizen
Pastinaak - de Wenning
Rode kool - De Linde, Nieuwe Niedorp
Goudreinette - Jack Stoop, Dronten
Extraatje: bieslook, - 't Leeuweriksveld

U bent van harte welkom in onze boerderijwinkel, elke zaterdag van 10-16u geopend.

Recepten

Gevulde eieren met bieslook

Hardgekookte eieren, 1 el mayonaise per ei, bieslook, zout

Pel de eieren en snijd ze overlangs doormidden. Haal de dooiers er voorzichtig uit, prak fijn en meng met de mayonaise, bieslook en zout. De eihelften met de massa vullen, op een borden slabladeren leggen en garneren met 'n blaadje peterselie of een madeliefje.

Rode kool met sinaasappel en gember

300-400g fijngeschaafde rode kool, 2 el olie, 1-2 tl zout, 1/2 dl water, geraspte gemberwortel, 1 sinaasappel of 4 kumquats met schil, 11/2 dl sinaasappelsap, 1/2 el zetmeel, appelstroop of honing

Rode kool in olie smoren tot hij slap en glazig is. Met het water blussen en gember toevoegen. Kook ca. 20 min. en voeg halverwege de kooktijd de sinaasappel toe. Maak het zetmeel met de sinaasappelsap aan en bind hiermee de kool. Breng op smaak met appelstroop of honing.

Soufflé van pastinaken

3 dl bouillon, 50g griesmeel, 500 g geschilde en fijngeraspte pastinaak, 2 el olie, 1 grote ui, 2el fijngeknipte peterselie, 40 g gemalen hazelnoten, 1/2 tl nootmuskaat, 3 eidooiers, zout, 1 geraspte goudreinette, 3 stijfgeklopte eiwitten, 3 el pittige geraspte kaas, 1-2 el paneermeel, wat harde boter

Meng in een ruime pan griesmeel met bouillon en breng al roerende aan de kook. Even door laten koken, dan vuur uit en laten nawellen. Meng geraspte pastinaak met de rest van de ingrediënten t/m de appel door de nog lauwwarme pap. Schep de eiwitten erdoor en vul de massa in een vuurvaste schaal. Geraspte kaas, paneermeel en botervlokjes erover en 30-40 min. bakken bij 200 gr.