HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 15, 12 april 2007

Over Asperges en Einstein

Een week geleden. Met z'n tweeŽn zijn we zwoegende, Wouter en ik. Er moet plastic over de ruggen waarin de asperges groeien. Men heeft ons gewaarschuwd: dat is een zwaar karwei. Inderdaad - zeker als de technische hulpmiddelen die normaalgesproken het werk wat lichter zouden maken, het laten afweten.
We zwoegen over de akker. Rol na rol, de ene keer Wouter op de trekker en ik erachter, de volgende keer andersom.
En als je aan het eind van de vore bent, loop je terug naar het beginpunt; daar waar weer nieuwe rollen plastic liggen te wachten. Je denkt: waar ben ik aan begonnen.
En terwijl je terugloopt en het lawaai van de trekker zich verwijdert, kijk je om je heen. Het perceel ligt midden in het bos. Oude dennebomen van het voormalige produktiebos in de verte, jongere sparre- en berkebomen dichterbij. Sleedoorn aan de rand van de akker, wit in bloei! Overal hoor je vinken, winterkoninkjes, roodborstjes, merels en zanglijsters in het bos, en af en toe een spechteroffel. Het gezang van de tjiftjaf en van de geelgors geven je een zomers gevoel. Boven het bos cirkelen mauwende buizerden. Op het zand wippen kwikstaartjes en graspiepers. En verder: stilte. Stilte.
Einstein zei: wetenschap is 1% inspiratie en 99% transpiratie.
Wat mij betreft geldt dat ook voor dit werk. Die ene procent inspiratie, als je over het land loopt en even niet naar de grond kijkt. Misschien daarom dat ik er steeds weer aan begin.

Martin

Inhoud groentepakket

Prei - 't Leeuweriksveld
Bloemkool - Kees Nieuweboer
Veldsla - De Eemstuin
Rode biet - Twisk, Veghel
Courgette - Italië

U bent van harte welkom in onze boerderijwinkel, elke zaterdag van 10-16u geopend.

Recepten

Veldsla met rode biet, feta en grapefruit

120g veldsla, 2 rode bieten, 1 grapefruit, 175 g feta, 3 el olijfolie, 1 el lijnzaadolie, 2 tl mosterd, 2 tl honing

Bieten gaar koken in 20 tot 40 min., afhankelijk van de grootte. Veldsla wassen en uit laten lekken. Feta in blokjes snijden, grapefruitpartjes in kleine stukjes snijden. Dressing maken door olie, mosterd en honing te mengen en daarna te schudden in een potje met deksel. Bieten schillen, in kleine stukjes snijden en mengen met sla, feta en grapefruit. Dressing over de salade schenken.

Oosterse bloemkoolsoep

1 bloemkool in roosjes, 2 gesnipperde uien, 2 teentjes knoflook, grote aardappel in stukken, olie, 1 l water, 2 el bouillon, 2 tl korianderpoeder, 2 tl kurkuma, 1 tl komijnpoeder, 1 tl mosterdzaad, 1 tl gemberpoeder, 2 dl zure room of yoghurt, peper, zout, alfalfa of vers korianderblad

Bak ui met knoflook in de olie. Voeg water, bouillon, specerijen, aardappel en bloemkool toe en kook alles gaar in 10-15 min. Pureer de soep en voeg zure room toe. Maak op smaak met peper en zout. Garneer elk bord met een plukje alfalfa of fijngeknipt korianderblad.

Gevulde appels in de oven

4 goudreinetten, 30 g gemalen amandelen, 2 el rozijnen, 1/2 el vloeibare honing of suiker naar smaak, 1/2 el citroensap, 1 tl geraspte citroenschil, kaneel, 2-3 el room of volle kwark, 1 dl appelsap

Schil de appels als u dat wenst, indien u niet schilt: wel een smal reepje rond het middel van de appel wegschillen om barsten te voorkomen. Boor met een appelboor het klokhuis eruit. Snijd van de uitgestoken kern een stukje van 1 cm af (zonder klokhuis) en stop dit terug om doorlekken van de vulling te voorkomen. Meng de overige ingrediŽnten, m.u.v. de appelsap. Gebruik zoveel room of kwark dat een stevig deegje ontstaat, maak hiervan 4 rolletjes en stop deze in de appels (mag bol staan bovenop). Giet de appelsap in een ovenschaal (moet een laagje van krap 1 cm worden) en zet de appels erin. Bakken: 20 min bij 200 graden, middelste richel. Heerlijk met koud vanilleijs of -vla!