HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 16, 19 april 2007

Beste mensen,

In de biologische landbouw zoals die er nu is zit nog een fikse tegenstrijdigheid. Het is een landbouw die vanuit het geheel gedacht is, en die aan het geheel: de aarde, planten, dieren en mensen, ten dienste wil staan. Dit ideaal kun je als boer op je eigen bedrijf in een bepaalde mate realiseren, er is al een enorme, prachtige verscheidenheid aan biologische landbouwbedrijven die hier alle op een heel eigen manier invulling aan hebben gegeven. Tegelijk komt elke boer grenzen tegen bij het verwezenlijken van zijn ideaal: er is te weinig geld en/of regels beperken de mogelijkheden, de handel is soms onbetrouwbaar, collega's blijken ook concurrenten, enzovoort. Het vraagt allemaal om een volgende stap in de ontwikkeling van de biologische landbouw, namelijk het ordenen van de economie zodat die ook echt ten dienste komt te staan van genoemd ideaal. Een heldere, consequent doorgevoerde arbeidsdeling tussen alle boeren, groothandel en winkels in een regio; volledig open uitwisseling van alle relevante informatie over prijzen en hoeveelheden zodat bij de betrokkenen inzicht in het geheel kan ontstaan; duurzame en betrouwbare relaties tussen de betrokkenen; een open, vriendelijke houding naar nieuwe aspirant-deelnemers aan dit samenwerkingsverband maar evengoed een harde, consequente boycot van dwarsliggers die het geheel willen schaden en op de oude manier willen blijven handelen. De zogenaamd "vrije"markteconomie is in werkelijkheid volstrekt ongeschikt voor de biologische landbouw, want deze legitimeert het streven naar persoonlijk economisch voordeel ook als dit ten koste gaat van het geheel, is gebaseerd op vrijblijvendheid, is niet in staat om inzicht in het geheel van de economie te genereren...het kan en moet anders!

Wouter

Inhoud groentepakket

Paksoy - 't Leeuweriksveld
Paprika - Aldo van Os, Erica
Kropsla - via Siem v.d. Vliet
Waspeen - Hortica, Espel
Witte kool - De Lepelaar, St. Maarten

U bent van harte welkom in onze boerderijwinkel, elke zaterdag van 10-16u geopend.

Recepten

Kerriekokos paksoy

4 kopjes basmatirijst, 1 stronk paksoy, 2 appels, in kleine stukjes, 2 gesnipperde uien, olijfolie, 2 tl. kerrie, 100g cashewnoten, 60g santen, 2 el sojasaus, cayennepeper, zout.

Kook de rijst gaar met zout naar smaak. Fruit ondertussen ui in olie en voeg er de noten, kerrie en appelstukjes aan toe. Voeg de Santen toe en roer het mengsel goed om. Laat de santen oplossen en voeg beetje bij beetje, al omscheppend de fijngesneden groente toe. Laat de groente heel even meebakken. Maak op smaak met peper, zout en sojasaus.

Witte koolgratin

1 kg aardappels, 1 witte kool in reepjes, 30 g boter, 1 tl kerrie, 1 tl koenjit (geelwortel), 1/2 tl korianderpoeder, 1 tl milde chilipoeder, 1 ui of enkele sjalotjes, gesnipperd, 2 dl slagroom, 2 dl melk, zout, versgemalen peper, gehakte peterselie

Verwarm de oven voor op 180gr. Verhit de helft van de boter in een zware pan. Roer er de kerrie, geelwortel, koriander en de helft van de chilipoeder door. Roerbak 2 minuten om de smaken te versterken. Neem de pan van het vuur en laat het kruidenmengsel iets afkoelen. Doe de sjalotjes in een grote kom en schep er de room, melk en het kruidenmengsel door. Schil de aardappels en snijd in dunne plakken. Schik in lagen om en om met de reepjes witte kool in een ovenschaal. Strooi tussen iedere laag zout en peper. Giet het roomkruidenmengsel erover en bestrooi met de overgebleven chilipoeder. Dek de schaal af met vetvrij papier en zet 45 minuten in de oven. Verwijder het vetvrij papier, schik hier en daar stukjes boter over de groenten en zet nog ca. 50 min. in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Garneer met de peterselie.

Zwitserse oranjekoek

600g wortel, fijngeraspt, 12 eieren, 500g suiker, 150g tarwebloem, 4 el citroensap, 2 tl geraspte citroenschil, snufje kruidnagel, mespunt zout, mespunt nootmuskaat, 200g hazelnoten of amandelen, grof gehakt of gemalen, evt. scheutje appel- of perenlikeur

Verwarm de oven voor op 180 gr. Splits de eieren en klop de dooiers met de suiker tot schuim. Roer er de overige ingrediënten behalve het eiwit door. Sla de eiwitten schuimig en schep dit voorzichtig door het beslag. Schep het beslag in een ingevette ovenschaal van ongeveer 26 cm. Bak de koek in ca. 45 min. goudbruin.