HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 17, 26 april 2007

Beste mensen,

Afgelopen maandag was het zo'n hele mooie vruchtbare voorjaarsregendag maar de planten hadden er nog niks aan die paar druppeltjes regen. Wel kwam er een enorme explosie van geuren op gang, vochtige bladeren, grond, bloeiende bomen, alsof het groeien van de planten opeens te ruiken was. Ik moest denken dat in het voorjaar met de nieuwe warmte überhaupt alles sterker begint te ruiken en ga nu een rondje maken over de boerderij met mijn neus: Versgemaaid gras rond ons huis, dan de bloeiende bomen langs de oprit. Voor de verwerkingshal wordt prei gesneden, de uiengeur bijt een beetje. In de kas: het ruikt altijd vochtig, de lucht ietsjes verbruikt, zoals of die snelgroeiende planten alles voor zichzelf nemen. Achter onze akkers heeft een boer gangbare kippenmest gestrooid, mijn neus zegt maar een ding: zo snel mogelijk wegwezen! In de machineschuur ruikt het naar motorolie metaal en wat stoffig. Op weg naar de kantine: een beetje tabaksgeur voor de deur. Binnen ruik ik koffie en soms kan ik nog aan de parfum- of wasmiddelgeur ruiken wie er laatst in was. In ons huisje kom ik bij het eten koken terecht met lekker gebakken uien en aardappels, een groentemengsel met paprika, appeltaart vers uit de oven. Een lekker kopje Earl Grey thee. En de volgende ochtend ga ik asperges sorteren, nu elke dag meer. Hoe beschrijf ik nu deze geur? Niet zoet, niet vies, een klein beetje scherp, gewoon heel erg vitaal.

Kathinka.


- Volgende week asperges in de groentepakketten!
- Op de neerzetpunten staan aardappelen die u kunt kopen, 2 euro in het bakje a.u.b.
- Voor hemelvaartsdag wordt uw pakket uitgeleverd op woensdag 16 mei !!

Inhoud groentepakket

Lollo Rossa - 't Leeuweriksveld
Snijbiet - De Eemstuin, Uithuizermeeden
Witlof - Klompe/Krops, Flevoland
Spitskool - Murcia, Spanje
Taugé - De Peuleschil, Rottevalle

Recepten

alle hoeveelheden voor twee personen

Tjaptjoi

150g wortelen, 1 bakje taugé, 200g kippevlees, 1 kleine spitskool, 1 prei/ui, 1 paprika, 1/2 bakje champignons, 2 grote garnalen, 1 el olie, bouillon, zout, peper, ketjap, maizena.

Groentes in niet te kleine stukjes snijden. Olie verhitten, groente bakken met peper en zout. Bouillon toevoegen, 5 min. stoven. Kippevlees in stukjes bij de groente voegen, taugé toevoegen, vocht met maizena binden en op smaak brengen met ketjap.

Heerlijke kooltaart op z'n Fins

Deeg: 200g bloem, 1/2 tl zout, 100g boter, koud, in kleine blokjes, 1 ei, 4 el zure room of kwark. Vulling: 350 g spitskool of snijbiet, in kleine reepjes. 1 ui gesnipperd, 250g (evt. vegetarisch) gehakt, pittig gekruid, 100g verse geitenkaas of kwark, evt. 100g spek, in blokjes of reepjes.

Meng bloem en zout en voeg de koude boterklontjes toe. Kneed de boter door het meel en voeg dan het ei met de zure room of kwark toe. Kneed er een mooie deegbal van. Zet het deeg in een afgedekte schaal ongeveer een uur in de koelkast. Bak ondertussen gehakt, ui en evt. spek en voeg er na 5 min. de kool aan toe voor de vulling. Roer er de geitenkaas of kwark door. Verwarm de oven voor op 200gr. Verdeel het gekoelde deeg in tweeën en rol er twee grote plakken van. Vet ovenschaal of bakplaat in en leg een deegplak erop. Verdeel het koolmengsel over het deeg en leg de andere plak deeg er bovenop.
Druk de randen op elkaar en prik met een vork of naald gaatjes in de bovenste deeglaag. Bak de kooltaart een half uur tot 3 kwartier, deeg moet goudbruin worden. Serveren met zure room of volle kwark.

Snijbietsoep met tomaat en ei

500g snijbiet, 2 tomaten, 2 eieren, 2 teentjes knoflook, scheutje Tamari, olijfolie, 3/4 l water.

Snijbiet wassen en kleiner snijden. Water aan de kook brengen. Knoflook pellen, fijnhakken en even fruiten in olie in een pan met dikke bodem. Tomaten van kroontje en steelaanzet ontdoen, klein snijden, toevoegen aan de knoflook en samen even stoven. Snijbiet en water toevoegen en in ongeveer 5 min. gaarkoken. Eieren toevoegen en roeren totdat het ei in flinters is gestold. Op smaak brengen met Tamari.


U bent van harte welkom in onze boerderijwinkel, in de aspergetijd 7 dagen per week, ook 's avonds geopend!