HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 18, 3 mei 2007

Beste abonnees!

Mijn eerste kennismaking met asperges was bij mijn oma 25 jaar geleden. Zij nodigde n keer per jaar de hele familie uit voor asperge-eten en dan schilden we gezamenlijk een grote hoop dunne stengeltjes want ze was een zuinige vrouw. Ik vond het best lekker maar snapte niet echt wat er nu z bijzonder aan was? En nu zitten we hier met 2 ha. Asperges en een gigantische oogst bij deze uitzonderlijke warmte. Dankzij twee heel ervaren stekers en twee lieve oppassen voor de kindjes kunnen we ons goed in dat nieuwe vak inwerken. Ik denk alleen maar nog in A's en B's en dubbel A's en sinds kort ook driedubbel A's en alles nog weer wit en violet en elke klasse met zijn aparte prijs. Die hele dikke AAA's van meer dan 3 cm doorsnee herinneren me aan de gespierde ledematen van te frequente bezoekers van fitnesscentra - dan toch maar liever de dunnetjes van mijn oma. Vlakbij het erf is een aspergeakker opgeheven en geploegd en er kwamen hele dikke wortelstronken tevoorschijn, die gewoonlijk diep in de rug verborgen blijven. En de aspergeplant probeert steeds weer stengels boven de rug te krijgen maar het wil maar niet lukken want telkens worden ze weer afgestoken. Maar ze geeft het niet op. En vanaf 24 juni mag ze dan eindelijk groeien en er ontstaat een groen woud van stengels met dunne naaldachtige blaadjes. Een rustfase voor de plant en voor de mensen. Ik begrijp langzaam beter wat er aan de hand is met de asperges: het is toch ongeveer de enige groente die nog echt seizoensgebonden is en daarbij ook nog n van de eerste voorjaarsgroentes vers van het land.

Kathinka


- Op de neerzetpunten staan aardappelen, de Raja raakt nu op en wordt vervangen door Agria.

- Voor hemelvaartsdag wordt uw pakket uitgeleverd op woensdag 16 mei !!

- U bent van harte welkom in onze boerderijwinkel, in de aspergetijd 7 dagen per week, ook 's avonds geopend!

Inhoud groentepakket

Asperges - 't Leeuweriksveld
IJsbergsla - 't Leeuweriksveld
Tomaten - Eef Maassen, N.O.P.
Bloemkool - Kees Nieuweboer, Pietersbierum
Rode biet - via Zaai-Ster

Recepten

alle hoeveelheden voor twee personen

Aspergesoep

250g asperges, 3/4 l water, zout,40 g boter, 40 g bloem, 1/4 l melk, 1 eigeel, citroensap, bouillonpoeder.

Dunne soepasperges: in zijn geheel in water met zout gaarkoken. Uit het water halen en het bovenste, niet-vezelige gedeelte (ca 1/3 deel) afsnijden. Onderste deel door een zeef roeren of evt. niet meer gebruiken. In een andere pan boter verhitten, bloem erbij en langzaam melk in roeren, daarna het aspergewater, alles even aan de kook brengen. Eigeel met drie el. melk kloppen en door de niet meer kokende soep roeren. Met citroensap, zout en boullonpoeder op smaak brengen. Asperges toevoegen.

Sauce Hollandaise voor bij asperges of bloemkool

40 g boter, 40 g bloem, 1/4 l melk, 1/4 l groente bouillon of kooknat v/d asperges /bloemkool, 1 eigeel, zout, citroensap, evt. wat groenteboullonpeoder, 1 el boter of slagroom.

Boter verhitten, bloem toevoegen. Melk en bouillon of kooknat beetje bij beetje al roerend toevoegen, het geheel even laten koken. Eigeel in de niet meer kokende sauce roeren. Met zout, citroensap en bouillonpoeder op smaak brengen, boter of room erbij.

IJsbergsla met tomaten en olijven-knoflookslasaus

Voor de saus: 3 el yoghurt, 2 el mayonaise, groene olijven in water, evt. scheutje Balsamicoazijn, 1-2 tenen knoflook

Meng de yoghurt en de mayonaise. Voeg zoveel olijvenwater toe dat het zout smaakt. Beetje azijn erbij, knoflooktenen heel fijn gesneden of geperst toevoegen. Olijven halveren en door de saus mengen.