HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 19, 10 mei 2007

Leeuwerik

't Leeuweriksveld bevindt zich aan de bosrand, zodat we midden tussen verschillende biotopen zitten: bos, bosrand, akkerland, grasland, houtsingels, tuin, erf. Elk van die biotopen trekt weer andere vogels aan. Terwijl ik sla zit te snijden, onkruid zit te wieden, prei of spitskool sta te planten of gaas sta te zetten waar de peultjes straks in kunnen klimmen, hoor ik zo al een twintigtal vogels. Onder het werk dwalen mijn oren af naar de fitis, de zwartkop, de tuinfluiter, de tjiftjaf en de houtduif in de houtsingels; de witte kwikstaart en de geelgors op het land; de boompieper aan de bosrand; de koekoek in de verte; de buizerd en de havik in de lucht; de zwarte roodstaart op het erf; de specht en de pauw in het bos. Pardon, een pauw? Ja, hier in het bos horen we af en toe de roep van een pauw.
Die pauw is trouwens niet de enige vreemde vogel hier. We hebben ook een tamme merel. Normale merels zitten op het dak te zingen. Normale merels zijn druk in de weer met het verjagen van andere merelmannetjes en het voeren van wijfje en jongen. Maar deze merel niet. Een jonge vrijgezel, die nog geen zin heeft in een druk gezinsleven. Ik mag hem wel. Hij zit op het erf aan onze voeten naar ons werk te kijken - zoals een roodborst toekijkt als u in de winter in uw tuin aan het werk bent. Hij glipt door het katteluikje (!) de kantine in en uit en is niet bang. (Tot hij op de tafel poepte. Toen heeft Kathinka het katteluikje maar dichtgemaakt.)
En de leeuwerik? Het heet hier toch 't Leeuweriksveld? Ja hoor, twee soorten zelfs: de Boomleeuwerik en de Veldleeuwerik. De Boomleeuwerik voelt zich thuis aan de bosrand (en heeft de fraaie latijnse naam Lulula arborea, maar niemand wil mij geloven). Hij zingt met een mooie altstem zijn dalend lúú-lúú-lúú-melodietje.
En natuurlijk de Veldleeuwerik, waaraan 't Leeuweriksveld zijn naam dankt. Eindeloos jubelend in het hoge blauw, terwijl ik beneden op m'n knieën in het onkruid zit. Mijn oren zijn boven.

Martin

- Voor hemelvaartsdag wordt uw pakket uitgeleverd op woensdag 16 mei !!

Inhoud groentepakket

Asperges - 't Leeuweriksveld
Andijvie - 't Leeuweriksveld
Paksoy - 't Leeuweriksveld
Rabarber - De Morene, Drouwen
Gemengde paprika - Aldo van Os, Erica

Recepten

alle hoeveelheden voor twee personen

Aspergetaartjes

4 plakjes bladerdeeg, 600 g asperges, 30 g boter, 30 g bloem, 1 tl mosterd, 2 losgeklopte eidooiers, 50 g geraspte pittige kaas, 1/2 dl room of sojacuisine.

Asperges schoonmaken (klein stukje van snijvlak snijden, vanaf iets onder de top schillen met een dunschiller) en in 20 tot 25 min. zachtjes gaarkoken. Afgieten, (kookvocht bewaren) en in stukken van drie centimeter snijden. Oven voorverwarmen op 200 gr. C. Vier vlaaivormpjes invetten en bekleden met bladerdeeg. Gaatjes in de bodem prikken en 10 min bakken. Ondertussen boter smelten, bloem toevoegen, glad roeren en 1/2 l van het aspergekookvocht toevoegen. 10 Min. zachtjes laten koken. Mosterd, de helft van de kaas, eidooier, room en asperges erdoor scheppen en over de taartbodems verdelen. Bestrooien met een eetlepel kaas en in ongeveer 5 tot 10 min. bij 220 graden goudbruin bakken.

Stamppot rauwe andijvie met appel en spekjes

1 krop andijvie, 1.2 kg aardappelen, 200g uitgebakken spekjes, 1 appel, zout en peper naar smaak.

Andijvie wassen en snijden. Aardappelen koken en er puree van maken, evt. klontje boter of wat melk gebruiken. Peper en zout naar smaak toevoegen. Appel in kleine stukjes snijden en met de spekjes door de puree mengen. Tot slot de rauwe andijvie erdood scheppen en even goed laten doorwarmen. Variatie extra gevuld: meng een potje gekookte capucijners en stukjes paprika door deze stamppot.

Rabarbercrunchy

4 stengels rabarber, 2 appels, 1 sinaasappel, honing, 80g suiker/oerzoet, 50g gepelde hazelnoten,150g havervlokken, 80g roomboter, 2 el geraspte kokos, volle kwark of slagroom.

Rabarber en appel in stukjes snijden. Sinaasappel uitpersen en de schillen dun raspen op een fijne rasp. Oven voorverwarmen (200 gr). Rabarber, appels, sinaasappelrasp en -sap koken op een laag vuur, evt. met vlamverdeler, ongeveer 15 min koken totdat de rabarber in sliertjes uiteenvalt. Honing naar smaak toevoegen. Hazelnoten fijn hakken en mengen met havervlokken, kokos, boter en suiker tot een kruimelig deeg. Rabarbermengsel in een ovenschaal scheppen. Hazelnootmengsel over de schaal verdelen. De crunchy in 30 min goudbruin bakken. Lekker met volle kwark of slagroom.