HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 22, 31 mei 2007

Patatten

Een paar jaar geleden was ik met mijn neef op het vliegveldje van Texel beland. Ja, letterlijk. Het was voorjaar; mooi weer maar toch nog fris. Op zulke dagen droeg ik altijd mijn bodywarmer van ODIN, waar ik toen werkte. Eigenlijk was dat bedrijfskleding om in de koelcellen te kunnen werken, maar je zag me er ook vaak mee buiten. En die naam mocht ook wel gezien worden, vond ik. Buitenlucht maakt hongerig, en zodoende zaten we op het terras van het vlieveldrestaurant van een heerlijk patatje te genieten in de zon en de frisse wind.
Toen hoorde ik opeens een stem achter mij: "Is dat ook biologisch-dynamisch, die patat?"Ik draaide me om en zag dat een mevrouw met een zeer bedenkelijk gezicht naar mijn rug zat te kijken. ODIN Biologisch-Dynamische Voeding prijkte erop. Oh ja, natuurlijk. Tja, wat zeg je dan?
"Mevrouw, als je de hele week gezond en bewust eet, dan moet je af en toe op zaterdag een lekkere vette hap hebben. Het moet een beetje in evenwicht zijn!"
Maar nee, de mevrouw kon er niet om lachen.
Mijn neef stond op. "Nog een blikje cola?"
"Cola?" Ik trok een zeer bedenkelijk gezicht: "Lekker!"

Moraal van dit verhaal: ik wens u en ons een gezond, bewust en evenwichtig leven. En af en toe iets doen wat niet mag. En lachen om jezelf.

Martin

De oude aardappels zijn helaas al op! En de nieuwe zijn nog duur. Daarom tijdelijk geen aardappelen meer op de neerzetpunten, alleen op bestelling.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Bosbiet - 't Leeuweriksveld
Krop- of ijsbergsla - 't Leeuweriksveld
Spitskool - 't Leeuweriksveld
Koolrabi - 't Leeuweriksveld
Paprika - Aldo van Os, Erica

Recepten

alle hoeveelheden voor twee personen

Tips:
- Het loof van bosbiet smaakt ook lekker! U kunt het als vervanging gebruiken in alle recepten met snijbiet.
- Koolrabi schillen: aan de wortelkant royaal, aan de bovenkant niet, daar alleen afpellen. De jongste blaadjes zijn ook eetbaar.

Koolrabisalade

200 g geraspte koolrabi, evt. 1 geraspte appel, slasaus van: 1/2 dl zure room, 1 tl. mosterdpoeder, 3/4 el citroensap, 1/2 tl zout, enkele grote slabladeren.

Mosterdpoeder en citroensap mengen en 5 min. laten staan. Met de overige sausingrediënten kloppen en met geraspte koolrabi en appel mengen. Serveren op de slabladeren. Pruimen in plakjes en feta in blokjes snijden, door de klaargemaakte sla scheppen. Dressing kloppen van de overige ingrediënten en door de sla mengen.

Zoetzure kool

1 spitskool, 1 rood pepertje, 115 g lichtbruine suiker, 1 dl rijstazijn, 2 el ketjap, zout, 3 el olie.

Snijd de kool in reepjes van 1 cm, verwijder de harde kern. Snijd de peper in dunne reepjes, verwijder de zaadjes. Meng alle ingrediënten behalve de olie in een kom. Verhit de olie in een wok of grote braadpan. Roerbak het koolmengsel 5-10 min tot de kool net gaar is. Laat de kool afkoelen en zet het gerecht tot gebruik afgedekt in de koelkast. Bij een oosters hoofdgerecht of met rijst.

Pikante kipschotel met paprika

500 g kipfilet of vleesvervanger, 50 g vet, 2-3 paprika's, 500 g aardappels, 2 appels, 2 tl zout, 1 tl kerrie, suiker, peper, 1/8 l bouillon, 1/4 l witte wijn, 1 pot witte bonen in tomaten saus, bieslook.

Vlees in reepjes snijden. Vet verhitten en vlees aanbraden. Paprika in reepjes snijden, aardappels en appels in schijfjes snijden. Alles bij het vlees voegen. Zout, kerrie, suiker en peper toevoegen en bouillon en witte wij erbij. Ca. 15 min koken, witte bonen toevoegen en nog 5-10 min. verder koken. Met bieslook garneren.