HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 41, 11 okt 2007

Wakker worden

Een woensdagochtend in september, zes uur. Alles is nog stil en donker. Sam, de poes van Rik en Riegiena, komt miauwend op me af. Ik geef hem aandacht en brokjes; beide worden dankbaar ontvangen.
Dan ga ik de hal in om sperziebonen af te wegen en in zakjes te doen. Die zijn gisteravond pas binnengekomen en moeten zometeen de pakketten in. Lekker ongestoord werken op de vroege ochtend. Radio aan, héél zacht. Er is geen FM-ontvangst, dus dan maar een zacht mompelende zender op de middengolf.
Ruim tweehonderdvijftig zakjes moeten gevuld worden. Zo word ik langzaam en prettig wakker. Na het zoveelste zakje kijk ik even op: er komt al licht door de ramen. Verder: stilte, de middengolf, de boontjes en ik. Nog honderdzevenenzestig zakjes. Ik heb zin in koffie. Maar ik stel het nog even uit. Alsof de dag nog niet echt begonnen is.
De deur gaat zachtjes open. Kathinka komt even binnen om iets uit de winkel te halen voor het ontbijt. Dan ben ik weer alleen: ik, de middengolf, de boontjes.
Wouter komt binnen en groet. Dan verdwijnt hij achter de computer om de pakketbrief te maken. Buiten stopt een bestelbus: de bakker brengt het brood. "Morg'n! Danke! Tschüss!" En het is weer stil. Ik, de boontjes, de middengolf.

De heerlijke geuren van het verse brood verspreiden zich door de ruimte. Mmm ja! Nu begint de dag ècht.
Goedemorgen!

Martin

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Andijvie - 't Leeuweriksveld
Tomaten - 't Leeuweriksveld en Aldo van Os, Erica
Lollo Bionda - 't Leeuweriksveld
Rode Bietjes - 't Leeuweriksveld
Bloemkool - De Eerste, Marknesse

Aardappelabonnement: elke oneven week 3 kg lekkere biologische aardappels van 't Leeuweriksveld.
€ 17,50 per kwartaal (=7x)

Recepten

alle hoeveelheden voor twee personen

Biet-sinaasappelsoep

300g rode bietjes, 1 ui, 1 kruimige aardappel, 750ml groentebouillon, rasp van 1/2 sinaasappel, sap van 1 sinaasappel, 1 tl korianderzaad, scheutje olijfolie.

Ui schillen en in kleine stukjes snijden. Ui ongeveer 10 min fruiten in de olie op een laag vuur met deksel totdat ze zacht is. Biet en aardappel, schillen en in blokjes snijden. De blokjes aan de ui toevoegen en nog eens 5 min laten smoren. Bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Op een laag vuur met deksel in ong. 25 min gaarkoken. Sinaasappelschil (alleen het oranje) raspen met een fijne rasp. Sinaasappel persen. Beetje rasp bewaren, verder sap en rasp toevoegen en nog 2 min op laag vuur laten staan. 2 el biet- en aardappelblokjes uit de soep scheppen, de rest pureren. Opdienen en garneren met de blokjes en rasp. Korianderzaad malen/vijzelen en erover strooien.

Romige macaroni met bloemkool

350g bloemkool, macaroni voor 2 pers., 1 tl bouillonpoeder, 100g zachte (geiten)roomkaas of ham, 3/4 dl slagroom, 1/2 tl oregano, 80g geraspte oude kaas.

Kook de macaroni in water met bouillon beetgaar. Kook ondertussen de in stukjes gesneden bloemkool in een andere pan met water en een snufje zout beetgaar. Meng slagroom, oregano en in stukjes gesneden roomkaas of ham door de macaroni en schep de stukjes bloemkool erdoor. Warm nog even goed door en bestrooi met de geraspte kaas.

Andijvie met notensaus

Gewassen en in fijne repen gesneden andijvie, olijfolie, 1 fijn gesnipperde ui, 30 g grof gehakte hazel- of walnoten, 3 el gemengde notenmoes, handje gewelde rozijnen, evt. 2 halve perziken op siroop, kleingesneden, sojasaus, peper, zout, 1 el tarwebloem.

Roerbak de andijvie met olijfolie en noten ong. 5 min. Fruit intussen de ui in olie en voeg er notenmoes en rozijnen aan toe. Voeg water, sojasaus, peper en zout naar smaak toe en bind de saus met de bloem. Op het laatst evt stukjes perzik toevoegen. Serveer de saus bij de andijvie met bv. couscous, bulghur of rijst.