HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 42, 18 okt 2007

Broccoliedje

Ik overdrijf niet onze roem
ik ben een kool maar wel de bloem
zo sprak de fraaie broccoli
en wenste zich een evenknie

De jonge bloemkool kwam nog blank
zag haar koolgroene ogen
legde zijn hand op haar malse groen
gaf haar -heel even- een knietje
kreeg toen rood als een bietje
van haar een lichtgroene zoen

Een ander had zo lang gewenst
hij snikte zich totaal verflenst
maar broccolieden achten niet
eenvoudig boerenkool verdriet

Maaike Heegstra, abonnee

Plantenfamilies

Als kind had ik een keer het idee om een plantenboekje te maken. Ik begon met het persen van boombladeren en -bloesems maar veel verder kwam ik nooit want de rijkdom was zo groot en ik wist niet hoe ik ze moest ordenen. Later leerde ik, dat de planten bij verschillende families horen en dat gaf opeens een mooie ordening. Graan is dus familie van gras met als grootste de mais, aardbei en appel horen bij de roos, kropsla bij de zonnebloem. En al die verschillende koolsoorten zijn zelfs ééneiige "heel-veel-lingen" om in familietermen te spreken. Vorige week leerde ik een nieuw familielid kennen: de zoete bataat is familie van de windes, die mooie witte kelken in juni met die lastige ranken. Ik zou wel graag een keer zo'n bataatakker willen zien.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Radicchio Rosso - 't Leeuweriksveld
Broccoli - 't Leeuweriksveld
Groenselderij - 't Leeuweriksveld
Waspeen - diverse telers uit de Flevopolder
Zoete bataat - Egypte, via de Zaai-Ster

Aardappelabonnement: elke oneven week 3 kg lekkere biologische aardappels van 't Leeuweriksveld.
€ 17,50 per kwartaal (=7x)

Recepten

alle hoeveelheden voor twee personen

Radicchiosla met tomaat en olijven

1 kropje radicchio, 1 fijngesnipperd uitje, 3-4 tomaten, 10 groene olijven, 3 el olijfolie, 1 el azijn, 1 el appeldiksap of 1 tl suiker, slakruiden, zout

Maak een slasaus van olie, azijn, zoetmiddel en zout, het moet té sterk smaken. Voeg de kruiden en ui toe.
Tomaten in schijven snijden, olijven halveren.
Radicchio fijn snijden en alles bij de saus voegen.

Zoete bataat met vis en Aziatische kruiden

200 g bataat, 2 uien, 200 g koolvisfilet, ½ tot 1 tl komijnzaad, versgemalen korianderzaad, ½ tl kurkuma, zeezout naar smaak, milde olijfolie.

Zoete bataat schoonboenen of schillen en in plakjes snijden.
Uien schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden.
Komijn- en korianderzaad roosteren in een pan met dikke bodem tot ze lichtbruin kleuren en lekker gaan ruiken.
Olie toevoegen. Uipartjes toevoegen en fruiten tot ze glazig zijn. Kurkuma toevoegen. Zoete bataat 5 minuten meebakken. Scheutje water toevoegen en de bataat in +/- 15 minuten gaarstoven.
Vis in stukjes snijden en de laatste 5 minuten meestoven. Op smaak brengen met zout.

Gesmoorde groenselderij met champignons

1 groenselderij, ½ bakje champignons, 1 ui, 1 teen knoflook, zout, peper, olie

Was de groenselderij en snijd haar in reepjes.
Snipper de ui en knoflookteen en fruit deze in wat olie. Voeg de groenselderij en in plakjes gesneden champignons toe.
Laat het geheel met deksel op de pan in ong. 15 minuten gaar worden (af en toe omscheppen). Breng op smaak met peper en zout.