HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 43, 25 okt 2007

Het ware socialisme

Enkele weken geleden schreef ik dat er een hogere synthese zou moeten worden gevonden tussen kapitalisme en communisme, je zou dat het ware socialisme kunnen noemen, een samenlevingsstructuur waarbij wel het volledig vrije initiatief van het individu behouden is, maar waarbij toch de productie echt "sociaal" is, dat wil zeggen alleen tot doel heeft de behoeften van de consumenten (wij allemaal dus) te bevredigen en niet meer de winstmaximalisatie van de ondernemer. "Tsja", hoor ik u denken, "dat klinkt heel mooi. Dat wil iedereen natuurlijk wel, zo'n mooie "lieve" samenleving. Maar de realiteit is hard en kil, de mensen zijn in meerderheid sterk egoïstisch en als ze al enig geloof willen hechten aan zo'n mooi ideaal als dit, zullen ze altijd naar anderen wijzen die het moeten verwezenlijken." Maar met evenveel recht kun je misschien wel beweren dat we nog lang niet egoïstisch genoeg zijn! Wie heel egoïstisch alleen voor zijn eigen ontwikkeling gaat en zijn oereigen talenten volledig ontplooit, kan daar veel voldoening uit halen. Je komt lekker in je vel te zitten, krijgt een goede uitstraling en anderen beginnen ook plezier aan jou te beleven. Dat zou je...het ware egoïsme kunnen noemen! Misschien wel de voorwaarde voor het ware socialisme.
En terwijl ik op dit stukje zit te broeden, zie ik Anna en Roos die Martin zijn gaan helpen. Drie kilozakken met aardappels vullen, voor de abonnementen. Eén voor één doen ze de aardappels in een zak, en als ie ongeveer halfvol is krijgt Martin hem, die hem dan precies op gewicht maakt. Ongevraagd, met een aanstekelijk enthousiasme en trots als een pauw dat ze nu ook al bij dit werkje kunnen helpen. Moet toch kunnen, met dat ware socialisme, als je het mij vraagt!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Winterpostelein - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Paksoy of wilde spinazie - 't Leeuweriksveld
Bloemkool of broccoli - 't Leeuweriksveld
Knolvenkel - Gerard Lanting, Oosterhesselen

Enkele mededelingen:
- De blauwe tasjes voor de combi's blijken in de praktijk vaak te klein. Bovendien willen we graag verpakkingsmateriaal sparen. Vanaf week 46 (14/15 november a.s.) gaan we ze daarom vervangen door blauwe plastic kratten, die met een schotje in tweeën gedeeld zijn. Verzoek aan de combi-abonnees: wilt u vanaf dat moment ook (net als de meeste overige abonnees) zelf een tas meenemen naar het neerzetpunt om uw pakket in op te halen!

- We zijn op zoek naar lege glazen potjes om in te maken. U kunt ze in de lege kratjes doen, bij voorbaat dank!

Recepten

alle hoeveelheden voor twee personen

Herfstsla met winterpostelein

1 zakje winterpostelein, 2 el limoen/citroensap, 1 tl mosterd, 1 el gembersiroop, 1 sinaasappel, 2 el olijfolie, 50g geitenkaas, 50g hazelnoten, 1 el honing.

Winterpostelein wassen en goed uit laten lekken. Sap, mosterd, siroop en olie tot een romige dressing kloppen. Sinaasappel schillen, kleinsnijden en mengen met de dressing en de winterpostelein. Kaas over de salade verdelen. Noten roosteren in een droge koekepan en voeg, als de noten beginnen te geuren, de honing toe. Laat de honing om de noten smelten op een laag vuur. Roer een paar maal om en schep de honingnoten over de salade.

Snelle hutspot met knolvenkel

750g kruimige aardappelen, bouillonpoeder, 1 knolvenkel, 1 dikke ui, evt. 1 winterwortel, 150g feta, vers gemalen peper, olijfolie, evt. 1 rookworst.

Aardappelen schillen en gaar koken in bouillon. Ui in ringen snijden, fruiten in de olie. Knolvenkel en evt. de wortel kleinsnijden en even meefruiten. Beetje water toevoegen en ca. 10 min. laten sudderen. Feta in blokjes snijden. Aardappelen afgieten, bouillon bewaren. Stampen en tot een smeuiige puree maken met de bouillon en peper. Groenten, kaas en een scheutje olijfolie toevoegen en goed door elkaar roeren.