HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 45, 8 nov 2007

Pieterpadwandelaars

Wist u dat we naast het leveren van groentepakketten en het runnen van een boerderijwinkel ook nog steeds een welkome plek zijn waar wandelaars van het Pieterpad even hun benen kunnen strekken en kunnen genieten van een heerlijk kopje koffie of thee?
Ze komen als volgt bij ons: Eerst zien ze vanuit de verte een boerderij liggen. "Hm, daar kunnen we vast een kopje koffie krijgen." Aangekomen bij de boerderij zien ze dan eerst het bord met: 'Camping opgeheven' "O, jee", denken ze, "vast geen koffie hier." Aarzelend lopen ze verder en zien vervolgens ons stoepbord met daarop: 'Koffie en thee'. Nog steeds aarzelend lopen ze het erf op en vinden al zoekend hun weg naar de kantine, waar de koffie en thee is.
Ze komen binnen. Hun gezicht klaart op. "Zelfbediening? Oké! Leuke tent hier!". Ook al is de tafel bezaaid met de lege kopjes van voorgaande wandelaars en staat er een vaat van heb ik jou daar (er is geen vaatwasmachine). En dan dat potje waar ze geld in kunnen doen: € 1,- voor koffie en thee en € 0,50 voor een plak koek. "Dat er nog zoveel gastvrijheid en vertrouwen in de medemens is!" En na hun koffie of thee te hebben opgedronken vervolgen ze uitgerust en opgewekt hun tocht richting Maastricht of juist in tegengestelde richting, naar Pieterburen. (En oh ja, dan dat jonge zwart-witte poesje (Boussie van Wouter en Kathinka) die wel 800 m. met je meeloopt. Helemaal geen bezwaar om wat extra's te lopen en dat leuke katje weer terug te brengen op de boerderij).

Irene

Attentie:
- Zoals aangekondigd worden vanaf volgende week de blauwe tasjes voor de combi's vervangen door blauwe plastic kratten, die met een schotje in tweëen gedeeld zijn. Verzoek aan de combi-abonnees: wilt u vanaf dat moment ook (net als de meeste overige abonnees) zelf een tas mee te nemen naar het neerzetpunt om uw pakket in op te halen!

Verzoek aan alle overige abonnees: wilt u alstublieft geen groente en fruit uit de blauwe kratten meenemen!

- We zijn op zoek naar lege glazen potjes om in te maken. U kunt ze in de lege kratjes doen, bij voorbaat dank!

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Winterpostelein - 't Leeuweriksveld
Groene kool - 't Leeuweriksveld en De Eerste, Marknesse
Pompoen - De Eerste, Marknesse
Waspeen - Gerard Lanting, Oosterhesselen
Stoofperen - J.v.d. Vorm, Dalum

We gaan de pakketbrief wat veranderen: op verzoek van meerdere klanten komen voortaan alle recepten bij elkaar op de achterkant te staan.
De lange lijst met het versaanbod wordt sterk ingekort: alleen de nieuwe producten, producten met sterke prijswijzigingen en aanbiedingen worden nog vermeld. U kunt een e-mailabonnement op de versaanbodlijst nemen, en ontvangt dan wekelijks de complete, actuele lijst. Vaste bestelklanten blijven wekelijks de complete versaanbodlijst ontvangen; wel vragen we ook hen of ze over willen schakelen op e-mailabonnement. De uitgebreide lijst met ons complete actuele aanbod kunt u voortaan ook altijd vinden op de website.
Voor deze brief betekent het dat er wat ruimte vrijkomt, die we graag willen benutten voor een nieuwe rubriek: "Ingezonden". Dus als u iets te vragen of op te merken heeft over het groentepakket, over één van onze stukjes, een gedicht of andere bijdrage waarvan het u leuk kijkt dat hij hier gepubliceerd wordt, dan kan dat vanaf nu!

Recepten

alle hoeveelheden voor twee personen

Posteleinsoep

Zakje postelein, 2 aardappels, geschild en in blokjes, 2 sneetjes brood in kleine vierkantjes, 1/2 l bouillon naar keuze, 50g boter, peper en zout.

Aardappels en postelein lichtjes stoven in de boter, beetje postelein achterhouden. De bouillon aan de kook brengen en er de gestoofde postelein en aardappels bijvoegen. Alles gaarkoken. Op smaak brengen met zout en peper. Mixen. Daarna het restje postelein aan de soep toevoegen. Stukjes brood knapperig bakken in de boter. Apart opdienen.

Kebap v tikva (Kebab in een pompoen)

2 el olie, 300g vlees in blokjes, paprikapoeder, peper, zout, 50g (bos)ui, 2 tomaten, 1 el fijngehakte peterselie, 1/2 el bonekruidblad, 1 dl witte wijn, 1 el tomatenpuree, de pompoen.
Garnituur: bulgur pilav: 1 el olie, 1 gesnipperde ui, 200g grove bulgur, 4 dl kokende bouillon, komkommer, tomaat.


Olie verhitten. Vlees bestrooid met paprika, peper en zout rondom bruinen. Ui, tomaten, peterselie en bonekruid even meebakken. Wijn gemengd met tomatenpuree erover en 20 min stoven onder deksel. Deksel van de pompoen snijden, de pitten en draden verwijderen. Oven voorverwarmen op 200 gr. Pompoen buitenom met olie bestrijken, van binnen met wat zout bestrooien. Vullen met de ragout, het deksel erop zetten. In een met olie bestreken wijde ovenschaal zetten. Ca. 50 min bakken op de onderste richel.
Voor de pilav: de ui lichtbruin bakken in de olie. De gewassen bulgur erbij doen. Alles overgieten met de bouillon; 5 min koken en 5 min laten staan. Pilav om de pompoen heen scheppen, garneren met plakjes tomaat, komkommer en blaadjes peterselie. Serveren: Pilav op de buitenrand van het bord, ragout in het midden. Dan voor elk bord telkens horizontaal een schijf van de pompoen snijden en deze tussen de pilav en de ragout leggen.

Stoofpeertjes en aardappelpannekoek

500g stoofperen, 2 dl water, reepje citroenschil, stukje pijpkaneel, 2 kruidnagels, 1 el arrowroot, aangemaakt met wat water. Pannekoek: 150g gaargekookte en afgegoten aardappels, 25g meel, 1 dl melk, 1 el room, 1 ei, zout, nootmuskaat, 1 el gehakte peterselie.

Peertjes in hun geheel opzetten met water en de kruiden. Aan de kook brengen en op heel laag vuur een uurtje laten sudderen. Intussen de aardappels fijnstampen. Meel melk, room, eieren, zout, nootmuskaat en peterselie in deze volgorde toevoegen en het geheel tot een dik-vloeibaar en glad beslag roeren. 15 min laten rusten. Op matig vuur kleine pannekoekjes bakken, 4 per keer. Warm houden op een pan met heet water of in de oven (100 gr).
Kruiden van de peertjes verwijderen en kookvocht binden met de arrowroot.
Serveren: peertjes en pannekoekjes schikken op een bord met wat winterpostelein of andere bladsla