HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 46, 15 nov 2007

Blauwe maandag

Ruim tien jaar geleden heb ik een korte tijd aardrijkskundeles gegeven. Het lesgeven bleek toch niet mijn ware roeping, reden waarom ik daarna ben overgestapt op de meer praktische vorm van aardrijkskunde die ik nu beoefen.
Om me er door heen te slaan als leraar ben ik destijds schriften van oudere leerlingen gaan verzamelen, waarin dezelfde periode werd behandeld die ik moest geven: weerkunde voor de tiende klas (vrije school). Daar kon ik heel wat inspiratie uit opdoen. Tot mijn verwondering stonden de schriften behalve met theorie ook vol met kleurtekeningen, mooie letters en zelfs...gedichten.

Wouter

Mist

De blik boort moeilijk door de ruimte henen
En ziet niet, wat zich hier of daar bevindt
De duizend loov'ren van de heesters wenen
En 't is, of elke traan weer nieuwe wint

De zon, die stralen aan het luwtje bindt,
Maakt zichtbaar wat voor 't oog reeds was verdwenen
En boom en bos en berg herkrijgt zijn tint
Ziedaar! Het landschap is verschenen.

Zo schemert, als de ziel op raads'len peinst
En voor de raadselmist dier raads'len deinst
Ons de gedachte, waar geen licht wil schijnen

O denkend hoofd, in uw gepeins verward
Het ware denkbeeld wortelt in het hart
Voor 't liefdeslicht moet raadselmist verdwijnen

Jacques Perk

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Prei - 't Leeuweriksveld
Div. sla - 't Leeuweriksveld
Bloemkool - 't Leeuweriksveld en De Eerste, Marknesse
Tomaten - Eef Maassen, N.O.P.
Rammenas - Albert Wissmann, Frederiksoord
Prijsverhoging per 1 januari a.s.
We zien ons genoodzaakt de prijzen van de pakketten te verhogen per 1 jan.a.s.
Daar zijn verschillende redenen voor:
- De prijzen van veel soorten biologische groente en fruit die we inkopen zijn gestegen, evenals andere bedrijfskosten;
- We willen het rendement van 't Leeuweriksveld verbeteren, om een goed toekomstperspectief te creŽren. Dit is natuurlijk voor elk bedrijf altijd belangrijk. Voor ons is het nu extra belangrijk omdat we na het komende teeltseizoen de overstap willen en ook moeten maken naar een plek die echt van onszelf is en waar we dan de komende, zeg 25, jaar blijven om biologisch te boeren en pakketten te maken. Die stap zal gepaard gaan met de nodige investeringen, en om de financiering daarvan mogelijk te maken zullen we een gezonde bedrijfsvoering moeten kunnen tonen;
- En de belangrijkste: we willen u in de toekomst minstens zo goed van dienst zijn als in dit eerste jaar, en streven naar nog beter. Dat vereist uiteraard een goede financiŽle basis.

Nieuwe prijzen per 1 januari 2008:
Eťnpersoonspakket 4.40
Klein pakket 7.50
Groot pakket 13.00
Combipakket 8.50
Fruitpakket (onveranderd) 7.95

Versaanbod voor week 47:
Knolvenkel/kg 2.85
Tomaten/kg 4.40
Mango/st 2.15
Aanbieding:
Taugť/150g 0.95
Knolselderij/kg 1.30

Attentie:
- Zoals aangekondigd worden vanaf deze week de blauwe tasjes voor de combi's vervangen door blauwe plastic kratten, die met een schotje in tweŽen gedeeld zijn.
Verzoek aan de combi-abonnees: wilt u vanaf nu ook (net als de meeste overige abonnees) zelf een tas mee te nemen naar het neerzetpunt om uw pakket in op te halen!

Verzoek aan alle overige abonnees: wilt u alstublieft geen groente en fruit uit de blauwe kratten meenemen!

- Hartelijk dank voor alle glazen potjes die u ons heeft gegeven. We hebben nu voldoende.

Recepten

alle hoeveelheden voor twee personen

Tomaten-prei-roerei

1 prei, 2 tomaten, 2 eieren, scheutje melk, peper en zout.

Prei wassen en in ringen snijden (1/2 cm). In een scheutje olie 5 min bakken. Tomaten in stukjes snijden en toevoegen. Het geheel nog ca. 10 min bakken. De eieren loskloppen met melk, peper en zout. Over de groente gieten en onder regelmatig roeren laten stollen. Ook lekker op brood!

Bloemkooltaart

Ca. 8 plakjes bladerdeeg, 1 flinke bloemkool, doosje champignons, 2 uien, 2 teentjes knoflook, olie, 2 eieren, 150g geraspte belegen kaas, scheutje ketjap manis, vers gemalen peper.

Laat de bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloemkool in stukjes, breng ze met wat water aan de kook en laat ze op een laag vuur ca. 5 min koken. Snijd de champignons in plakjes en laat ze in een koekepan in hete olie snel bruin en net gaar worden. Haal de champignons uit de pan en doe de in stukjes gesneden uien en knoflook erin. Fruit ze in een beetje olie. Klop ondertussen de eieren met de geraspte kaas, de peper en ketjap en bekleed een springvorm met de bladerdeeg. Voeg de gare bloemkool en champignons toe aan de uien en knoflook en roer alles stevig door elkaar. Doe dit in een springvorm en giet het eimengsel er overheen. Bak de taart in ca. 30 min goudbruin in de oven.

Tomatensla met rammenas en mozzarella

2 tomaten, 1 rammenas, wat verse groene sla, beetje peterselie en bieslook, 125g mozzarella, 10 zwarte olijven, 2 el wijnazijn, 1 el appeldiksap, zout, peper, 2 teentjes knoflook.

Tomaten en rammenas in dunne plakjes snijden. Op een serveerschotel schikken; langs de rand de blaadjes groene sla. Bestrooien met peterselie en bieslook. Mozzarella in blokjes snijden en erover verdelen. Een vinaigrette kloppen van de overige ingrediŽnten, deze over de salade gieten. Garneren met de olijven.

Rammenas

Rammenas wordt ook wel zwarte radijs genoemd. U kunt het rauw gebruiken als radijs, wel is de smaak scherper. Bv. lekker in dunne schijfjes op een boterham met kaas. Maar gekookt kan ook prima: meekoken in een stoofpotje of apart stoven in boter of olijfolie, samen met een teentje knoflook. De smaak doet dan denken aan raapjes. Of in deze:

Rammenas-preisoep

1 rammenas, 1 prei, boter of olie, 3/4 l bouillon, kerrie en mosterd naar smaak

Borstel de rammenas goed schoon en snijd in reepjes. Snijd de gewassen prei in ringen. Bak de groente in een scheutje olie 5 min. Voeg de bouillon toe laat zachtjes koken tot de groente gaar is en maak op smaak af met kerrie en mosterd.