HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 47, 22 nov 2007

Bericht van uw webmaster

Een tuinman ben ik, niets dan dat,
met aarde en met mest bespat.
Ik buig mij neer, ik richt mij op,
ik klem de schoffel en de schop.
En 's avonds als het donker wordt
dan kruip ik achter 't toetsenbord.


(vrij naar Ida Gerhardt)

...en dan houd ik de website van 't Leeuweriksveld bij.
Goed nieuws voor die abonnees die de recepten graag willen bewaren en/of inplakken: alle recepten die in onze pakketbrieven zijn afgedrukt, zijn terug te vinden op onze website. Inmiddels zijn het er zo'n 120!
Goed nieuws ook voor de abonnees die onze stukjes graag lezen: ook die staan allemaal voor u op een rij.

Verder op de site te vinden:
- elke week het aktuele versaanbod, omdat dit niet meer standaard in de pakketbrief verschijnt,
- een lijstje van wat wij verwachten volgende week in het pakket te doen,
- nieuws,
- algemene informatie.

En hopelijk binnenkort meer foto's van ons kleine maar mooie bedrijf.

Martin

Versaanbod voor week 48:
Andijvie/st 1.70
Chinese kool/st 2.20
Kropsla/st 2.35
Aanbieding:
Witlof/kg 2.75
Uien/kg 0.90

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Boerenkool 't Leeuweriksveld
Groenlof/Paksoy/Groenselderij/Andijvie 't Leeuweriksveld
Taugé Peuleschil, Rottevalle
Rode bietjes Gerbrandastate
Paprika Aldo van Os, Erica

Deze week echt de allerlaatste 'zomerse' gewassen.
De bedoeling was dat u allemaal nog een keer andijvie zou krijgen, maar de nachtvorsten van afgelopen weekeind waren toch zo pittig dat het grootste deel van de andijvie niet meer bruikbaar was. Zodoende hebben we ook de laatste groenlof, paksoy en groenselderij geoogst om iedereen nog één keer van een eigen 'zomers' bladgewas te voorzien.
Ook de paprika's deze week en de tomaten (vorige week) waren nu voor het laatst en komen pas in de loop van het voorjaar weer in de pakketten.
In de winter hebben we voor u van eigen teelt: prei, boerenkool, groene kool, veldsla en winterpostelein. De laatste twee staan in de kas, en zijn naar verwachting vanaf eind december oogstbaar.
Veel mensen vragen al naar spruiten - die hebben we helaas niet! Spruitenteelt is zo arbeidsintensief door het plukwerk, dat het alleen uit kan als je op grote oppervlaktes werkt en met machines plukt. De Wenning heeft dat hier gedaan, maar het was uiteindelijk geen succes omdat er teveel kwaliteitsproblemen waren. Toch kunt u wel af en toe spruiten in het pakket verwachten: op de Noord-Friese klei worden ze wel geteeld.
Ook in de winter zullen we natuurlijk een mooi en gevarieerd pakket voor u samenstellen, zoveel mogelijk met lekkere Noord-Nederlandse biologische wintergroente. Af en toe vullen we aan met een product uit Zuid-Europa, om het 'zomerse' niet helemaal te vergeten in de winter!
Volgende week waarschijnlijk in het pakket: witlof en winterpeen, + + +

Recepten

hoeveelheden voor twee personen

Taugé met kerrie

Taugé, 2 gesnipperde uien, 2 eetl. olie, zout en peper, 2 theel. kerrie, teentje knoflook, 2 eetl. selderij

Fruit de ui glazig in de olie. Voeg de taugé toe met zout, kerrie, knoflook uit de knijper. Bak het geheel kort onder steeds omscheppen. De taugé moet knapperig blijven. Strooi tot slot de selderij er over.

Paprikasoep

1 ui, 3 paprika's, 3 tomaten, 2 eetl. olie, 1/4 l. witte wijn, 1/8 liter room.

Ui, paprika en tomaten fruiten in olie. Witte wijn erbij en 30 min. laten sudderen.
Soep pureren en door zeef wrijven. Room toevoegen. Eet smakelijk!

Boerenkoolsoep met bonen en knoflook

Maaltijdsoep

1 stronk boerenkool, 1 beker gekookte bruine bonen, 1 beker gekookte rijst, 200 g. rookworst of gerookte tofu, 2 teentjes knoflook, 2 eetl. tomatenpuree, 1/2 l. groentebouillon, olijfolie.

Boerenkool in de bouillon in ongeveer 10 minuten gaar koken. Bonen, rijst en tomatenpuree de laatste 5 minuten meekoken. Knoflook boven de soep uitpersen. Rookworst in plakjes snijden, in een paar minuten krokant bakken in olie. Op het laatst aan de soep toevoegen.

Ovenschotel met bietjes speciaal

350 g bieten, 1 ui fijngesnipperd, 1 appel in kleine stukjes, een handje rozijnen, een scheutje olijfolie, 1/2 eetl. dilletopjes of bieslook, peper en (kruiden) zout, 1 laurierblaadjes, 3 eetl. citroensap of 2 eetl. azijn, pasta voor 2 personen, een blikje tonijn of makreel, 1/2 eetl. mosterd, 1 dl. yoghurt, evt. geraspte kaas.

Schil de rauwe bieten en snijd ze in kleine blokjes. Fruit de ui in de olie en voeg er de bietjes aan toe. Schep het mengsel enkele malen om. Voeg appel, rozijnen, citroensap of azijn, laurierblaadjes en zout toe. Laat met het deksel op de pan alles ongeveer 10 tot 15 min. zacht stoven. Schep af en toe om en voeg een scheutje water toe. Kook ondertussen de pasta in water met (kruiden) zout beetgaar. Giet de pasta af en roer er een scheutje olijfolie door.
Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een ovenschaal in. Schep een laagje pasta in de schaal. Leg daarop stukjes vis en daarop het bietenmengsel. Herhaal de lagen ongeveer 3 maal. Giet een mengsel van yoghurt, mosterd, dille of bieslook en kruidenzout over de schotel en bestrooi deze naar wens met geraspte kaas. Zet de schotel ruim een half uur in de voorverwarmde oven op 190°C.
Variatie: in plaats van vis kunt u ook gebakken, gekruide tofureepjes of spekreepjes en champignons gebruiken.Prijsverhoging per 1 januari a.s, (prijzen van wederverkopers kunnen afwijken!)

Nieuwe prijzen per 1 januari 2008:
Eénpersoonspakket 4.40
Klein pakket 7.50
Groot pakket 13.00
Combipakket 8.50
Fruitpakket (onveranderd) 7.95
Aardappelabonnement (onveranderd) 2.50


Attentie:
- Zoals aangekondigd zijn de blauwe tasjes voor de combi's vervangen door blauwe plastic kratten, die met een schotje in tweeën gedeeld zijn.
Verzoek aan de combi-abonnees: wilt u vanaf nu ook (net als de meeste overige abonnees) zelf een tas mee te nemen naar het neerzetpunt om uw pakket in op te halen!
Verzoek aan alle overige abonnees: wilt u alstublieft geen groente en fruit uit de blauwe kratten meenemen!

- Hartelijk dank voor alle glazen potjes die u ons heeft gegeven. We hebben nu voldoende.