HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 48, 29 nov 2007

Kerstspel

Na mijn schooltijd heb ik twee opleidingen gevolgd, eerst een landbouwpraktijkleer en daarna een muziekstudie. Het lijkt weinig bij elkaar te passen en in de praktijk bijna niet te combineren.
Maar toch...een klant in onze winkel is schilderes en zij bracht het op een punt: in de landbouw maak je voeding voor het lichaam, in de kunst voeding voor de ziel.
Nu ben ik vooral bezig met de voeding voor het lichaam, maar altijd doe ik ook nog een beetje aan de zielevoeding! Op dit moment is dat het instuderen van een kerstspel, waarin ook veel liederen gezongen worden, met leraren en ouders van de vrije school in Emmen waar Anna naartoe gaat. Het is een spel uit de zestiende eeuw, door boeren gespeeld en in een Oostenrijks dorp heel lang onveranderd op de oude manier elk jaar ingestudeerd en dan in de kersttijd in de omliggende dorpen uitgevoerd in de dorpskroeg, in een stal of schuur of zelfs buiten op een grote platte wagen. Het sterke van dit spel vind ik de afwisseling van krachtige humor met de diepste eerbied. Zoals ik het in het landbouwwerk terugvind: het is hard en krachtig werken, maar ook stilstaan voor de schoonheid van de natuur en van het leven.

Kathinka

Uitnodiging: u bent van harte welkom om de uitvoering van dit kerstspel bij te wonen: vrijdagavond 21 december vanaf 19.30u in de grote zaal van Vrije school Michal, Prinsenlaan 80 in Emmen.

Versaanbod voor week 49:
Bleekselderij/st 2.45
Broccoli/500g 2.20
Kropsla/st 1.75
Aanbieding:
Triplo aardappels/kg 0.75
Bloemkool/st 1.30

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Uien Keupink, Dronten
Witlof Klompe, Biddinghuizen
Rode kool De Eerste, Marknesse
Winterpeen De Eerste, Marknesse
Goudreinet (Boskoop) J.v.d.Vorm, Dalum

Volgende week: Bloemkool, knolselderij, prei, winterpostelein,....

In de week voor kerstmis (wo. 19 en do. 20 december a.s.) ontvangt u een dubbel pakket. In week 52, wo. 26 en do. 27 december, leveren we gn pakketten.
In week 1, wo. 2 en do. 3 januari 2008, is alles voor de "gewone" abonnees weer normaal.
Voor de bestelklanten: in week 52 n in week 1 leveren we geen bestelpakketten. De laatste bestelling voor 2007 dus graag vr vrijdag 14 december om 16.00u. doorgeven, de eerste voor 2008 ontvangen we graag weer vr vrijdag 4 januari om 16.00u.

Prijsverhoging per 1 januari a.s, (prijzen van wederverkopers kunnen afwijken!)

Nieuwe prijzen per 1 januari 2008:
Enpersoonspakket 4.40
Klein pakket 7.50
Groot pakket 13.00
Combipakket 8.50
Fruitpakket (onveranderd) 7.95
Aardappelabonnement (onveranderd) 2.50

- Hartelijk dank voor alle glazen potjes die u ons heeft gegeven. We hebben nu voldoende.

Recepten

hoeveelheden voor twee personen

Hutspot klassiek

1 kg aardappels, geschild gewogen, 500g winterpeen, 500g uien, 0.25l vleesbouillon, 1-2 el boter, evt. ca. 1/2 kopje melk, 1/2 tl peper, zout, evt. 200g gare witte bonen, appelmoes

In vieren gesneden aardappels en in stukjes gesneden wortels ca. 20 min koken in de bouillon. Pel intussen de uien, snipper ze grof en doe ze bij de aardappels en wortels. Kook tot alles gaar is, giet goed af en vang het kookvocht op. Witte bonen toevoegen en met de aardappelstamper door elkaar stampen. Pan op laag vuur zetten. Boter toevoegen en daarna -als dat nodig is- nog wat kookvocht of melk erdoor roeren om de stamppot lekker smeug te maken. Goed doorwarmen en op smaak brengen met peper en zout. Lekker met uitgebakken spekdobbels, varkensribbetjes of draadjesvlees, en appelmoes (zelf maken met de appels uit het pakket).

Gebakken appel met ui

2 uien, 2 Boskoop appels, evt. een handje gem. noten, grof gehakt, een flinke klont boter, peper en zout, mespuntje kruidnagel, mespuntje kaneel, evt. 1/2 theel. gemberpoeder

Dit bijgerecht is ouderwets lekker en heel snel klaar te maken. Schil de appels, verwijder het klokhuis, en snijd de appels in 1 cm. dikke plakken. Snijd de uien in 1/2 cm brede ringen. Bak in een grote koekenpan de uiringen een paar minuten in boter en voeg dan de appel en evt. noten er bij. Voeg de specerijen toe en schep het mengsel een paar maal om terwijl het geheel nog een paar minuten doorbakt.

Witloftortilla

300 g witlof, 2 uien, 6 vaste aardappelen, 2 eieren, 1/2 theel. nootmuskaat, 100 g ham, zeezout naar smaak, olijfolie

Aardappelen gaar koken. Ui klein snijden en fruiten in olie. Witlof in dunne reepjes snijden en met een klein scheutje water toevoegen aan de uien. In ongeveer 5 min. gaar stoven. Aardappelen en ham in kleine stukjes snijden, samen met de kruiden aan de groenten toevoegen en roeren. Eieren klutsen en over de aardappel-witlofschotel schenken. Met deksel het ei laten stollen. Lekker met veldsla.

Rode kool met kaneelappel

1/2 rode kool, 1 ui, 2 laurierbladeren, 1 a 2 cm verse gember of 1 theel. gemberpoeder, 2 eetl. appeldixap, 1 theel. gemalen koriander, versgemalen peper, zeezout naar smaak, olijfolie.
Voor de gebakken appelschijven: 1 grote appel, kaneel naar smaak, oerzoet of (bruine) suiker naar smaak, een klontje boter, 2 eetl. zure room


Gember schillen en raspen op een fijne rasp. Rode kool in smalle reepjes snijden. Ui klein snijden. Rode kool in 10 a 20 min. gaar stoven in appeldixap en eventueel een klein scheutje water met de ui, gember, laurier, peper en koriander. Appel schillen, het klokhuis er uit boren en in schijven van ongeveer een cm. dik snijden.
Appelschijven bestrooien met kaneel en suiker en in boter zacht en bruin bakken op een laag vuur. Laurierbladeren verwijderen uit de rode kool en de stoofschotel op smaak brengen met zout. Serveer op elk bord de rode kool met de appelschijven versierd en een toefje zure room er bovenop. Lekker met aardappelpuree en gebakken bloedworst.

Wortel-Appelsoep

300 g. wortels, 2 appels, 2 uien, 1 teen knoflook, verse peterselie, 6 dl. groentebouillon, vers gemalen peper, 2 eetl. crme fraiche, olijfolie.

Ui op de wortelkant zetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Ui fruiten in olie. Bouillon aan de kook brengen. Wortelen schoon boenen met een groenteborstel en raspen op een grove rasp. Klokhuis uit de appels verwijderen. Appels raspen op een grove rasp. Wortels en appels toevoegen aan de uien en even mee fruiten. Bouillon toevoegen en 5 min. laten koken. Peterselie fijn hakken en door de soep roeren. Knoflook boven de soep uitpersen. Soep op smaak brengen met peper en crme fraiche.