HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 49, 6 dec 2007

Advent

Elke donderdagochtend om kwart over zes sta ik even stil op 't Leeuweriksveld. Eén van de weinige, nog echt donkere plekjes van Nederland. Met mijn hoofd in de nek kijk ik naar de talloze sterren. Dan kruip ik in de auto en start de motor om onze abonnees hun pakketten te brengen. Om even over zeven, tussen Exloo en Odoorn, zie ik het allereerste grauw van de hemel. 'Licht' kun je het niet eens noemen. Maar om kwart over zeven, Klijndijk, of tegen half acht, naar Emmen, begint het echt ergens op te lijken: de dag komt eraan.
Elke donderdagochtend gaan mijn gedachten naar de mensen die wij waren toen wij nog in grotten en berevellen woonden; hoe wij het licht van de nieuwe dag verwelkomden. We konden weer zien, de gevaren van de nacht waren voorbij, we wisten weer waar we aan toe waren.
Evenzo kan ik me de vreugde voorstellen van diezelfde mensen, en van al die generaties erna, hoe blij we waren als de dagen weer langer werden. Elke dag werd het weer wat vroeger licht.
Ik kan me voorstellen, hoe we dit uitdrukten in Advent: nog is het donker; de winter moet nog beginnen, maar het wordt al weer licht!
Gedachten achter het stuur. En verwondering, ja dankbaarheid, dat het licht steeds weer komt.
Ik - die van de kerstmis-kermis absoluut niks moet hebben - ik wens u oprecht een zalig Advent!

Martin

Versaanbod voor week 50:
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Ook vindt u hem op www.tleeuweriksveld.nl

Eikebladsla/st (Fr) 2.00
Oesterzwam/150g 3.00
Paksoy/st 1.75
Portabella/st (150g) 2.50
Tomaten/kg 3.95
Aanbieding:
Groene kool/st 1.10
Rode bietjes/kg 1.00

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Spruitjes De Verte, Sexbierum
Prei 't Leeuweriksveld
Winterpostelein 't Leeuweriksveld
Knolselderij Zorgboerderij Emmeloord
Zuurkool Kramer, Zuid-Scharwoude

Volgende week: Bloemkool??, Taugé, .....

De winterpostelein die u in uw pakket vindt komt nog van de vollegrond. Langzaam gegroeid, want ze moest weerstand bieden aan kou, regen en duisternis... Dat kunnen alleen sterke en gezonde planten, en dat proef je goed. Het verschil met kasproducten is groot, vind ik.

In de week voor kerstmis (wo. 19 en do. 20 december a.s.) ontvangt u een dubbel pakket. In week 52, wo. 26 en do. 27 december, leveren we géén pakketten.
In week 1, wo. 2 en do. 3 januari 2008, is alles voor de "gewone" abonnees weer normaal.
Voor de bestelklanten: in week 52 én in week 1 leveren we geen bestelpakketten. De laatste bestelling voor 2007 dus graag vóór vrijdag 14 december om 16.00u. doorgeven, de eerste voor 2008 ontvangen we graag weer vóór vrijdag 4 januari om 16.00u.

Recepten

hoeveelheden voor twee personen

Tip: maak een lekkere snert met de knolselderij en de prei!

Gesouffleerde flensjes met prei

100 g bloem, snufje zout, 5 eieren, 5,5 dl. melk, 350 g prei, tijm, 40 g. boter, 50 g bloem, 60 g. geraspte belegen kaas.

In een kom 100 g bloem, een snufje zout en 2 eieren doen. Al kloppend met een garde of mixer scheutje voor scheutje 2,5 dl melk toevoegen tot het een glad en luchtig beslag is. In een koekepan boter verhitten en ca. een achtste deel van het beslag erin scheppenen zo dun mogelijk laten uitvloeien. Flensjes bakken tot de bovenkant droog is en omkeren. Nog 7 flensjes bakken, laten afkoelen. 350 g prei in ringen snijden en wassen. In een pan water aan de kook brengen en een metalen zeef op de rand hangen. Hierin de preiringetjes 5 min. met een deksel op de zeef stomen. Laten uitlekken.
Oven voorverwarmen op 200°C. Platte ovenschaal invetten. Verse tijm boeven een kopje fijnknippen. In een steelpan 40 g boter zachtjes smelten. 50 g bloem erdoor roeren. Al roerend 3 dl melk toevoegen en blijven roeren tot het een gebonden saus is. 30 g geraspte, belegen kaas en de tijm erdoor roeren en nog 5 min. zachtjes laten koken. Intussen 3 eieren splitsen. Eiwitten stijf kloppen. Dooiers losroeren en van het vuur af door de saus roeren. Saus iets laten afkoelen en de preiringetjes erdoor mengen. Zout en peper toevoegen. Eiwitten erdoor scheppen. Op elk flensje 1/8 deel van het eimengsel scheppen. Flensjes los dichtvouwen en in de ovenschaal leggen. 30 g geraspte belegen kaas erover strooien. In het midden van de oven de flensjes 15 min. bakken tot de vulling goudbruin en gerezen is. Direct opdienen. Lekker met winterpostelein.

Zoete zuurkool

1 pak zuurkool, 1 blik ananasstukjes, rozijnen, 2 kruidnagels, wat zout, 1 wortel klein gesneden.

Zuurkool, ananas met vocht, rozijnen, kruidnagels en wortel ca 1/2 uur koken, zout naar smaak toevoegen. Lekker als groente bij een rijstgerecht.

Eenpansgerecht van spruitjes met wintergroenten en kruidenkaas.

500 g spruitjes, wit van 1 prei, 1 kleine winterwortel, 1 teentje knoflook 30 g boter, 6 oude boterhammen,2 eieren, 2 dl. melk, zout, peper, 2 theel. paprikapoeder, 1 kleine ui, 2 eetl tomatenketchup, 1 pakje kruidenroomkaas.

Maak de spruitjes en de wortel schoon.Pel de ui en de knoflook. Hak de ui en de knoflook fijn en snijd de prei in ringenen de wortel in plakjes. Verhit 20 g. boter en bak hierin de groenten, het laatst de spruitjes (10 min.) Bak in een andere pan de boterhammen goudbruin. Leg 3 boterhammenapart en leg op de boterhammen in de pan de helft van het groentemengsel. Leg de andere boterhammen erop met de rest van het mengsel. Klop de eieren los met zout, peper, paprikapoeder en ketchup. Schenk het mengsel over de groenten en verdeel de kaas erover. Laat het gerecht nog even zachtjes stoven tot het ei gestold en de kaas gesmolten is.

Prijsverhoging per 1 januari a.s, (prijzen van wederverkopers kunnen afwijken!)

Nieuwe prijzen per 1 januari 2008:
Eénpersoonspakket 4.40
Klein pakket 7.50
Groot pakket 13.00
Combipakket 8.50
Fruitpakket (onveranderd) 7.95
Aardappelabonnement (onveranderd) 2.50
- Hartelijk dank voor alle glazen potjes die u ons heeft gegeven. We hebben nu voldoende.