HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 50, 13 dec 2007

Stand van zaken toekomstplannen

Zoals ik eerder schreef, zoeken we vanaf februari 2009 een nieuwe plek voor 't Leeuweriksveld. Ik hoop in samenwerking met Vrije School Michaël in Emmen, die ook binnenkort verhuizen wil, een nieuwe plek te vinden. 't Leeuweriksveld zal dan uitgebreid worden: naast de al bestaande tuinbouw, abonnementen, bestelservice en boerderijwinkel komt er een bescheiden veehouderijtak bij, wat weiland en akkerbouw en willen we de school de mogelijkheid gaan bieden haar leerlingen te laten meeprofiteren van het landbouwbedrijf, afhankelijk van de behoeften van de school. Een boerderij kan van grote waarde zijn voor de ontwikkeling van kinderen, als ze de mogelijkheid krijgen om zich op hun kindeigen manier erbij te betrekken en een gewaardeerde bijdrage te leveren!
Dieren zijn daarvoor natuurlijk heel belangrijk; sowieso zouden ze eigenlijk in elk biologisch landbouwbedrijf een plekje moeten hebben, vind ik.
Ik heb ingezet op de locatie van de dierentuin in Emmen-centrum, die vrijkomt. De vraag is echter of dit haalbaar is gezien onze tijdsplanning en ruimtebehoefte. Een plek aan de rand van de stad zou ook mooi zijn.
Begin januari heb ik met een leraar en een ouder van de school een gesprek met de wethouder van ruimtelijke ontwikkeling en bouwzaken in Emmen, dhr. Sleeking. Verder heb ik contact met een enthousiaste architect, Marien Faasse uit Culemborg. Hij heeft ervaring met dit soort projecten. Met de betrokkenen willen we dan eerst een beeldvormend proces op gang brengen, waarin ieder echt bij zichzelf te rade gaat wat hij werkelijk wil. De ervaring is dat dit heel inspirerende en enthousiasmerende beelden op kan leveren, die ook de kracht in zich dragen om echt te aarden.
Ik ben benieuwd!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Boerenkool 't Leeuweriksveld
Bloemkool De Eerste, Marknesse
Bataviasla Bellegarde, Frankrijk
Aardpeer van Geffen, Lelystad
Taugé De Peuleschil, Rottevalle

Volgende week het dubbele 'kerst'pakket:witlof, champignons, rode kool met appels (Kramer), prei, winterpeen, erwten, groene kool, stoofperen, veldsla? en een verrassing...

Boerenkool is een bijzonder lid van de koolfamilie: waar de witte, rode, groene, spits- en spruitkool allemaal gladde bladeren hebben die ze zo dicht mogelijk op elkaar pakken, keert de boerenkool zijn mooi gekroesde blad helemaal open naar buiten toe. En toch is hij winterhard, wordt zelfs zoeter als het gevroren heeft. Het weer is ernaar, dus laat hem u goed smaken!

> Ons nieuwe bestelboekje is uit, met het complete assortiment biologische zuivel, brood en droogwaren dat we u kunnen leveren. Op verzoek krijgt u een exemplaar toegezonden.


> Volgende week ontvangt u een dubbel pakket, week 52 géén. In week 52 en in week 1 leveren we geen bestelpakketten.


> Afmeldingen wegens vakantie uiterlijk één week tevoren aan ons doorgeven.

Versaanbod voor week 51:
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Ook vindt u hem op www.tleeuweriksveld.nl

Cherrytomaatjes/250g 1.75
Dadels/100g 2.17
Hazelnoten gedroogd/500g 2.70
Walnoten gedroogd/500g 2.75
Aanbieding:
Witlof/kg 2.95
Champignons/250g 1.80

Recepten

hoeveelheden voor twee personen


Aardpeer is verwant aan de zonnebloem. Als u het knolletje in de grond stopt heeft u volgende zomer mooie zonnebloemen!

Gebakken aardperen

500 gr. aardperen, 1 ltr runderbouillon, zout, boter, bosje bieslook.

De aardperen boenen en wassen en in de bouillon met iets zout in 5 a 10 min. gaar koken. Laat ze uitlekken en afkoelen en pel ze dan uit de schil. Snij ze daarna in plakjes en bak ze mooi bruin in de boter. Afmaken met fijngesneden bieslook.

Van aardperen kunt u ook een heerlijke puree maken die lekker is bij geroosterd vlees of wild:

500 g. aardperen, zout, sap 1/2 citroen, scheut room, peper.

Was en boen de aardperen en kook ze in de schil gaar in 5 a 10 min. in water met zout en iets citroensap. Pel de aardperen en snij ze in stukken en pureer ze met een scheut room in de mixer. Eventueel op smaak brengen met zout en peper.

Bloemkoolcurry met cashewnoten

1 bloemkool in roosjes, zout, 1 gesnipperde ui, 1 lente-ui in smalle ringen, 1 1/2 tl. kerriepoeder, mespuntje sambal, 75 g cashewnoten

Kook de bloemkoolroosjes met een beetje zout in ongeveer 12 min. beetgaar en laat ze vervolgens uitlekken. Verhit de olie in een pan en fruit daarin de ui en de lente-ui ongeveer 2 min. Voeg kerriepoeder toe en bak dat even mee. Schep de bloemkoolroosjes door het mengsel en laat het geheel goed warm worden. Voeg de cashewnoten toe en bak die even mee. Serveer met linzen of gebakken aardappeltjes.

Stamppot boerenkool speciaal

750 g versgesneden boerenkool, 1 kg aardappels, 1 theel. gedr. Salie, 2 theel. mosterdzaad, 150 g magere spekblokjes, 100 g gedroogde tomaat in reepjes, 2 eetl. boter, 100 ml hete melk, 1 gekookt ei, 200 g brandnetelkaas in blokjes. Helemaal af met een runderrookworst erbij.

Boerenkool opzetten met ruim water, zout, mosterdzaad en salie en 30 min. zachtjes laten koken. Intussen aardappels schillen en gaarkoken. Spekblokjes uitbakken met de reepjes gedr. tomaat. Boerenkool afgieten en met het spek-tomatenmengsel, de aardappels, hete melk, ei en boter tot een smeuïge stamppot stampen. De kaasblokjes op het laatst doorscheppen en heet serveren.

Knapperige taugeschotel

2 grote uien, fijn gesn. 1 bakje taugé, scheutje olijfolie, 1 eetl. sojasaus, 1 theel. paprikapoeder, mespuntje sambal, 1 teentje knoflook geperst, 1/2 theel. gemberpoeder, evt. 1 blikje tonijn of 150 g gepelde garnalen.

Bak de ui met paprikapoeder en sambal in de olijfolie. Voeg de afgespoelde, uitgelekte taugé en de overige ingrediënten en laat nog ongeveer 5 minuten roerbakken. Serveer met gierst of bulgur en een kleine, frisse (rauw) kostsalade. Variatie met meer groenten. Voeg ook andere groente ( in heel kleine stukjes gesneden) aan de ui met taugé toe.


- Gelieve ons geen glazen potjes meer te geven! -Prijsverhoging per 1 januari a.s, (prijzen van wederverkopers kunnen afwijken!)

Nieuwe prijzen per 1 januari 2008:
Eénpersoonspakket 4.40
Klein pakket 7.50
Groot pakket 13.00
Combipakket 8.50
Fruitpakket (onveranderd) 7.95
Aardappelabonnement (onveranderd) 2.50