HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 51, 20 dec 2007

Gedachten tussen de jaren

In Duitsland wordt de tijd van kerstmis tot nieuwjaar "tussen de jaren" genoemd. Een week tussen de tijd zou je kunnen zeggen. Een week van uitrusten, elkaar bezoeken of juist zich terugtrekken. Een week van lekker eten, van terugkijken op het oude en vooruitkijken naar het nieuwe jaar.

*

In de voorchristelijke tijd was er middenin de winter ook al een feest: de donkerste dag en de langste nacht waren voorbij en de opstijgende zon werd gegroet. Sinds 2007 jaren is er het kerstfeest en daarmee de geboorte van het christendom, dat van heel grote invloed is op de Europese geschiedenis. Veel van onze jaarfeesten zijn christelijke feesten: kerstmis, Pasen, hemelvaart, pinksteren. Voor de één feesten met diepe betekenis, voor de ander een mooie vrije dag.

*

In een klooster vlakbij Lüneburg (D) hangt een 12e-eeuwse wereldkaart van meerdere vierkante meters oppervlakte. De hele aarde is afgebeeld als een schijf met daarop veel bekende Europese plaatsen en een aantal Aziatische. Maar verdeeld over de hele schijf zijn ook plekken geschilderd als het paradijs, de hel, de deugden en de ondeugden, de ziekten en de plagen. Onderaan de schijf zijn twee voeten te zien, rechts en links aan de schijf zijn twee armen en bovenaan is een menselijk hoofd geschilderd. De hele aarde vormt zo een menselijke gestalte. Niet zomaar een mens maar Christus is hier afgebeeld. Dat spreekt mijn boerenhart erg aan, de hele aarde als het lichaam van Christus. Daar sta ik even stil van en kijk met grote eerbied op het land.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Groene kool 't Leeuweriksveld
Prei 't Leeuweriksveld
Winterpostelein 't Leeuweriksveld
Chutney 't Leeuweriksveld
Witlof Klompe, Biddinghuizen
Appel-rode kool Kramer
Stoofperen Jaap v/d Vorm, Dalum
Champignons Ekovers
Winterpeen De Eerste, Marknesse
Erwten Nieuwe Band

Volgende week geen pakket. In week 1 verwacht: rode bietjes, witte kool, veldsla?,...,...

Joop Zwiep is een goede klant van onze boerderijwinkel. Eén waar we trots op zijn, want hij is een van de weinige Nederlandse koks met een Michelinster! Deze week heeft hij twee recepten (een tussengerecht en een toetje) voor de pakketbrief beschikbaar gesteld. (Mocht u onverhoopt niet slagen, dan kunt u een kookles nemen in Joop's nieuwe kookatelier in Zweeloo).
Zie www.kookatelierjoopzwiep.nl.

Kathinka heeft zich veel inspanning getroost om voor elk pakket een potje chutney van onze eigen pompoen of courgette te maken. Prima geschikt voor het tussengerecht van Joop, of gewoon als bijgerecht bij rijst of salade. In het pakket ook ingrediënten (erwten, prei, winterpeen) voor een erwtensoep tussen de feestmaaltijden door. We hebben voor hele gedroogde erwten gekozen, deze zijn gezonder dan de spliterwten waarbij de kiem verloren gaat. Wel even de nacht tevoren in de week zetten.

De veldsla in onze tunnelkas is nog te klein. U houdt haar van ons tegoed in 2008. Daarvoor in de plaats voor de laatste keer lekkere winterpostelein van buiten.

Het versaanbod voor week 2 (de eerste week waarvoor u weer kunt bestellen) is nog niet bekend. De complete lijst krijgt u op verzoek op 2 jan a.s. toegemaild. Ook vindt u hem dan op deze site.

Recepten

hoeveelheden voor twee personen

Feestelijke salade met winterpostelein

De winterpostelein, 'n handjevol gemengde pitten, bv. zonne-, pompoenpitten en sesamzaad, 75g zachte geitekaas; 2 el mayonaise, 2 el yoghurt, 3 tl balsamico-azijn, 1 tl suiker, 1 sjalot, verse fijngeknipte tuinkruiden, bv. basilicum, peterselie, bieslook; gekookt ei in partjes, rode paprika in reepjes.

Was de winterpostelein en zoek minder mooie blaadjes eruit. Laat goed uitlekken. Rooster de pitten in een droge koekepan op laag vuur, tot ze beginnen bruin te worden. Blus al roerend af met sojasaus. Laat afkoelen. Maak een slasaus van de mayonaise t/m de tuinkruiden.
Meng de winterpostelein met de slasaus en kleine brokjes geitekaas. Strooi er de pitten over en garneer met ei en rode paprika.

Gegratineerde witlof op z'n Italiaans

4 struikjes witlof, 75 g parmaham, 350 g krieltjes, boter of margarine, 2 rundervinken, 1 zakje witte sauspoeder( a 25 gr. Knorr), 100 g gorgonzola, ovenschaal

Oven voorverwarmen op 175°C of gasovenstand 3. Witlof schoonmaken, harde kern verwijderen en witlof in ca. 8 min. halfgaar koken. Intussen ham in reepjes snijden. Krieltjes koken volgens gebruiksaanwijzing. Boter verhitten en rundervinken in ca. 15 min. bruin en gaar bakken. Regelmatig keren. Intussen witte saus bereiden volgens gebruiksaanwijzing. Ham en kaas erdoor roeren.Witlof in ovenschaal leggen en bedekken met saus en ca. 10 min. in oven gratineren. Gegratineerde witlof serveren met rundervinken en krieltjes.

Hollandse erwtensoep voor 4 hongerige personen

De erwten, een nacht tevoren geweekt; 1 stuk hamschijf (500g), spareribs of 2 varkenspootjes; 100g ontbijt- of zuurkoolspek, 1 rookworst, 1 ui, grof gesnipperd, 1 winterwortel, 3 preien, 1 knolselderie, enkele aardappels,bosje bladselderie, peper en zout.

Breng 2 l water aan de kook en doe de geweekte en gewassen erwten erin, met de hamschijf en het spek. Breng opnieuw aan de kook en schuim af. Terwijl dit zachtjes kookt de groenten op de gebruikelijke wijze klaarmaken. Aardappels en selderieknol in blokjes snijden en meekoken, dan de wortel in plakjes, dan de prei (goed wassen!) in stukjes van 0.5 cm toevoegen. Kook alles op laag vuur totdat de erwten gaar en stuk gekookt zijn. (1,5 tot 3 uur). Haal het vlees uit de pan, verwijder bot(ten) en snijd het fijn, het spek in blokjes, en doe terug in de pan.
Doe op het laatst de rookworst in de soep (15 min) en voeg grof gesneden bladselderie toe. Proef en maak op smaak af met peper en zout. Eten met roggebrood/geroosterd witbrood en katenspek. De tweede dag 't lekkerst!

> Begin van het nieuwe jaar ontvangen alle abonnees een betalingsoverzicht over 2006.

> U kunt een aardappelabonnement nemen. Elke oneven week ontvangt u dan 3 kg lekkere aardappelen (of een veelvoud daarvan) van 't Leeuweriksveld voor € 2,50 per keer. Aardappelabonnementen lopen net als de overige abonnementen in principe onbeperkt door, tenzij u zelf aangeeft te willen stoppen.

> Ons nieuwe bestelboek voor 2008 is uit, met het complete assortiment biologische zuivel, brood en droogwaren dat we u kunnen leveren! Op verzoek krijgt u een exemplaar toegezonden.

Prijsverhoging per 1 januari a.s. (prijzen van wederverkopers kunnen afwijken)

Nieuwe prijzen per 1 januari 2008:
Eénpersoonspakket 4.40
Klein pakket 7.50
Groot pakket 13.00
Combipakket 8.50
Fruitpakket (onveranderd) 7.95
Aardappelabonnement (onveranderd) 2.50