HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 1, 3 jan 2008

Beste mensen,

Aan iedereen (nogmaals) de beste wensen voor dit nieuwe jaar. Hopelijk heeft u de mist zonder kleerscheuren doorstaan! Wij hebben heerlijk genoten van een beetje vakantie. Vandaar geen uitgebreider stukje deze week, daarvoor in de plaats wat extra recepten.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Witte kool De Verte, Sexbierum
Pompoen Gerbranda State, Pietersbierum
Wortelpeterselie Arenosa, Lelystad
Rode biet Gerbranda State, Pietersbierum
Kropsla van Brakel, St.-Annaland

Volgende week verwacht: veldsla, prei, boerenkool, waspeen, koolraap


Wortelpeterselie is een kruidige witte wortel met een smaak die vergelijkbaar is met bladpeterselie, net zoals knolselderij de smaak van bladselderij heeft. Het is rijk aan vitamine A1, B2 en C en bevat veel waardevolle mineralen. Schrob en was voor gebruik de wortel schoon, eventueel kunt u hem dun schillen. Hij kan op verschillende manieren, zowel rauw (geraspt) als gekookt gegeten worden. Smaakt heerlijk in soepen, sauzen, stoofschotels, stamppotten en gemengde groenteschotels. Recepten voor knolselderij en pastinaak zijn ook goed voor wortelpeterselie te gebruiken. In een vochtige doek is hij een week houdbaar in de koelkast.

Versaanbod voor week 2:
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Ook vindt u hem op www.tleeuweriksveld.nl
 
Andijvie/st (It) 2.10
Bloemkool/st (Fr) 4.25
Aanbieding:  
Mandarijnen clementine/kg 2.95
Koolraap/st 1.20

Recepten

hoeveelheden voor twee personen

Tips & ideëen met witte kool:

Soep

Snipper witte koolbladeren en een ui fijn. Kook ze bijna gaar in een bodempje water. Pas op voor aanbranden. Voeg een pak gepureerde tomaten toe. Verdun met een beetje water en laat goed doorkoken. Proef en maak op smaak af met zout en peper.

Stoofpotje

Blokjes rundvlees dichtschroeien in olie of boter. Bestrooien met peper en zout. Een kwart witte kool, een ui en een wortel in grove stukken snijden. Bij het vlees voegen. Een flinke eetlepel tahin (sesampasta) of pindakaas mengen met water. Aan de stoofpot toevoegen met zoveel water tot alles bijna onderstaat. Laat minstens een uur stoven tot het vlees heerlijk mals is.

Stamppot

Schil en kook aardappels. Snij witte koolbladeren fijn. Kook ze gaar. Pureer de aardappels en meng er de witte kool door. Voeg naar smaak nootmuskaat, peper en zout toe. Goed roeren, proeven en opdienen met worst.

Koolrolletjes

Haal grote bladeren van de witte kool. Snij er de dikke nerf uit. Leg de bladeren enkele minuten in kokend water. Spoel ze af onder koud stromend water. Leg ze op het werkblad. Leg er een hoopje (naar smaak gezouten en gekruide) vulling op, bv. gehakt of seitan. Vouw het blad dicht en steek er een prikker in. Leg de rolletjes in een beboterde vuurvaste schaal en zet ze ca. 40 min in een warme oven.

Stevige oranje maaltijdsoep

250g pompoen in stukjes (schillen is niet nodig!), 1 ui, gesneden, olie, 150g wortelpeterselie in stukjes, 1 preitje in ringen, 1 bouillonblokje, 100 g gedroogde linzen of ongeveer 250g gekookte linzen, scheutje azijn, vlees of champignons naar wens, in stukjes, peper en zout.

Fruit de ui in olie en braad evt. stukjes vlees of champignons aan. Voeg water en bouillon toe en breng aan de kook. Dan ook linzen, pompoen en knolselderij toevoegen, en na een kwartier de prei en azijn. Het geheel nog een half uur zachtjes laten koken en op smaak maken met peper en zout.

Witte kool met wortelpeterselie en rookworst

300g witte kool, 100 g wortelpeterselie, 200g rookworst, olijfolie.

Rookworst in plakjes snijden en in 10 min lichtbruin bakken in olie. Wortelpeterselie schillen met dunschiller en kleinsnijden. Rookworst uit het vet scheppen en apart bewaren. Wortelpeterselie toevoegen aan het vet en even roerbakken. Witte kool in smalle reepjes snijden en met een klein scheutje water toevoegen aan de wortelpeterselie. Groenten in ongeveer 10 min gaarstoven. Rookworst weer toevoegen aan het gerecht. Lekker met rijst of een ander graan.

Gegratineerde wortelpeterselie

400g wortelpeterselie, versgemalen witte peper, 1 el citroensap, 30g boter, geraspte oude kaas, scheut room

De wortelpeterselie in plakjes of reepjes snijden. Deze in water met citroensap gedurende 10 min beetgaar koken. Laten uitlekken. Opstoven in de boter, room en peper toevoegen. Dan in een ovenvaste schaal scheppen, geraspte kaas erover en gratineren onder een hete, voorverwarmde grill.

Atjar Tampoer

200g witte kool in reepjes, 1/2 bloemkool in roosjes, 2 wortelen in reepjes, 100g taugë, 1 gesnipperde ui, 1-2 teentjes knoflook, fijngehakt, 3 tl kurkumapoeder (evt vervangen door kerrie), 1-2 tl gemberpoeder, 1 laurierblad, 1 tl sambal oelek, 1 el azijn, 2-3 el arachideolie, snufje rietsuiker, zout.

Ui en knoflook fijnwrijven met de kurkuma, gember, suiker en sambal en fruiten in olie. Zout, laurierblad, azijn en een scheut water toevoegen en even laten sudderen. De groenten toevoegen en zachtjes laten sudderen tot het beetgaar is. Laten afkoelen. Dit gerecht is in een glazen pot met deksel enkele weken houdbaar in de koelkast.

Kamutsalade met rode biet

150g kamut, 1 rode biet, 2 peterseliewortels, 2 hardgekookte eieren, 2 appels, 1 ui, 50g walnoten, 2 el fijngehakte bladpeterselie, 5 dl yoghurt, 2 el mayonaise, 1 el citroensap, zout, peper.

Kook de kamut in 1 1/4 uur gaar in water en laat een half uur nawellen. Kook de rode biet en de peterseliewortels gaar. Klop een saus van de yoghurt en de mayonaise en breng deze op smaak met citroensap, zout en peper. Snijd de biet, wortelpeterselie, eieren, appels en ui fijn en schep met de noten en de helft van de peterselie door de kamut. Roer de saus erdoor en garneer met de overgebleven peterselie.

> Binnenkort ontvangen alle abonnees een betalingsoverzicht over 2007.

> U kunt een aardappelabonnement nemen. Elke oneven week ontvangt u dan 3 kg lekkere aardappelen (of een veelvoud daarvan) van 't Leeuweriksveld voor € 2,50 per keer. Aardappelabonnementen lopen net als de overige abonnementen in principe onbeperkt door, tenzij u zelf aangeeft te willen stoppen.

> Ons nieuwe bestelboek voor 2008 is uit, met het complete assortiment biologische zuivel, brood en droogwaren dat we u kunnen leveren! Op verzoek krijgt u een exemplaar toegezonden.