HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 3, 17 jan 2008

Beste abonnees,

Hier volgt weer een berichtje over onze toekomstplannen:
De droom om samen met de Emmense vrije school wat te ondernemen op de plek van de dierentuin in het centrum van Emmen blijkt niet realiseerbaar. Vorige week had ik samen met een sympathiserende ouder en leerkracht een gesprek met wethouder Sleeking (ruimtelijke ordening en bouwzaken). Deze zegt nu dat er - in tegenstelling tot eerdere berichten - pas op zijn vroegst in 2012 ruimte vrijkomt op deze plek. Verder gaat dit stuk grond 20 miljoen euro kosten die volledig uit de exploitatie moeten worden gefinancierd...
Blijft over de vraag hoe we per 1 februari 2009 dan wel aan een eigen plek voor "stadsboerderij 't Leeuweriksveld" komen.
We zoeken iets wat aan de volgende eisen voldoet:
- nabij de bebouwde kom van Emmen
- grond moet goed geschikt zijn voor tuinbouw. Minimaal 6 ha i.v.m. vruchtwisseling, liever meer.
- Een mooie en rustige plek.
- Er moet een bestaand erf bij zijn òf een bouwvergunning te verkrijgen óf het moet heel aannemelijk zijn dat we eerst gedoogd zullen worden en de vergunning op termijn voor elkaar krijgen. Als het even kan willen we ons door de spreekwoordelijke ambtelijke molens er niet vanaf laten houden om een goed plan ten uitvoer te brengen.
- Financieel moet het allemaal haalbaar zijn. Geen heel eenvoudige opgave dus, en weinig tijd. Toch hebben we vertrouwen dat het zal lukken om tijdig een geschikte plek te vinden. Hulp en adviezen van uw kant die ons in de juiste richting verder kunnen helpen zijn natuurlijk welkom.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Spruiten Jan Bruinsma, Sexbierum
Pastinaak De Eerste, Marknesse
Zuurkool Kramer, Zuid-Scharwoude
Paksoy van Brakel, Sint-Annaland
Gemengde Kiemen    De Peuleschil, Rottevalle

Volgende week verwacht: witlof, groene kool, winterpostelein, rammenas,...

Henk Klompe, onze witlofleverancier, had voor deze week al teveel bestellingen. Vandaar dat we de witlof doorgeschoven hebben naar volgende week. Daarvoor in de plaats mooie verse spruiten van Jan Bruinsma.
Momenteel sleutel ik aan het teeltplan voor dit jaar, en in ieder geval wil ik ook spruiten gaan doen. Ik heb zaadgoed van het oude ras "Groninger" besteld, een lekkere, niet-bittere soort. Dus als alles goed gaat kunt u komend najaar en winter van onze eigen spruiten genieten.

"Met vriendelijkheid dwingt gij eer, dan gij met dwang tot vriendschap stemt."

Shakespeare

Versaanbod week 4
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Ook vindt u hem op www.tleeuweriksveld.nl

   
Aanbieding:
Radijs/bos 1.45
Bloedsinaasappels Moro/kg 2.95

Recepten

hoeveelheden voor twee personen

Salade van paksoy en kiemen

U gebruikt ongeveer de helft van de paksoy: Middelgrote paksoystengels van het groene blad ontdoen. (Kan bij de andere helft meegekookt worden.) en rechtop rond in een slakom zetten. Kiemen in het midden. Saus apart houden in een kommetje. Voor de slasaus: 3 eetl yoghurt, 1 eetl. mayonaise, 1 eetl azijn, suiker, kruidenzout, 1 kl.fijngesnipperde ui, 1 appel geschild en geraspt. Alles met elkaar mengen.

Paksoy met brie en walnoten

1 of een halve struik paksoy, een scheutje olijfolie, 100 g brie in plakjes gesneden, een handvol walnoten, gehakt, peper en zout

Was de groente en snijd de groente in stukjes. Stoof ze in olijfolie met een snufje zout en peper beetgaar. Leg boven op de groente in plakjes gesneden brie en laat het deksel op de pan tot de brie gesmolten is. Rooster de stukjes walnoot kort in een droge koekepan en strooi ze over de groente met brie. Serveer meteen. Heerlijk bij pasta of een gekookt graansoort.

Szegediner Goulash

500 g poulet of stoofvlees in blokjes, olie, 2 grote uien, de zuurkool, 2 appels, 1 theel. tomatenpuree, zout, paprikapoeder

Vlees in de olie aanbakken, uien snipperen en toevoegen. Gaarstoven zolang het vlees nodig heeft. 1/2 uur voor het klaar is de zuurkool, appels in stukjes, tomatenpuree, zout en paprikapoeder toevoegen en meestoven. Op smaak brengen met witte wijn en zure room.

Hutspot met pastinaken

400 g pastinaak, 200 g ui, 400 g aardappels, 350 g gekookte linzen of andere peulvruchten, spek of tempeh naar wens, klontje boter, 1/2 theel. koriander, peper en zout , evt. peterselie of tuinkers.

Was de pastinaken en snijd deze in kleine stukken. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook de aardappels met pastinaken in ongeveer 15-20 min. gaar.
Snijd de ui in stukjes. Bak de ui samen met de spek of tempeh in boter lichtbruin en roer er de uitgelekte linzen en koriander door. Laat op een laag pitje staan tot de linzen ook goed doorverwarmd zijn. Stamp de aardappels met pastinaak met een stamper fijn en schep de linzen met spek of tempeh door de stampot. Maak op smaak met peper en zout. Extra lekker met verse fijngeknipte peterselie of tuinkers op het laatst door de hutspot geroerd. Deze hutpot is ook heerlijk met meegekookte stukjes pompoen en/of wortel.

Roergebakken spruitjes met cashewnoten

1/2 kg spruitjes schoonmaken en in 10 min. beetgaar koken. Afspoelen onder koud water. 2 lenteuitjes in stukken snijden. In een wok 2 eetl olie verhitten en hierin een teentje knoflook en de lenteui fruiten, spruitjes toevoegen en ong. 3 min. roerbakken en op smaak brengen met zout en peper. Vlak voor het opdienen 50 g gezouten cashewnoten erdoor mengen.

 

Ons nieuwe bestelboek voor 2008 is uit, met het complete assortiment biologische zuivel, brood en droogwaren dat we u kunnen leveren! Op verzoek krijgt u een exemplaar toegezonden.

De website wordt regelmatig bijgewerkt. Kijkt u bv. eens onder het kopje Foto's!