HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 4, 24 jan 2008

Haast

Donderdagmiddag, iets na tweeën. Ik breng met ons vrachtwagentje de pakketten rond. Ik ben laat, dus ik heb haast.
Op een rustig kruispunt midden in een woonwijk staat een auto van de Werkvoorziening midden op straat geparkeerd. Vijf, zes mannen zijn eromheen aan het werk: er worden struiken gesnoeid, en de afgeknipte takken liggen naast hun vrachtauto. Ik wil er langs. Maar meteen gaan toeteren, dat is niet mijn stijl - ik wacht even. Eén van de mannen roept naar de chauffeur van de auto die in de weg staat: "Hee, goa 'ns opziet, die man mut d'r langes, zie je dat dan niet!"
Maar de chauffeur is net bezig een shaggie te draaien. Hij kijkt op, kijkt naar mij, en kijkt naar de bos takken die nog naast zijn wagen ligt. Eerst maakt hij z'n shaggie af. Dan zijn werk: met de grootste kalmte laadt hij de takken op de bak van de auto, zonder zich ook maar enigszins te laten opjagen door zijn kollega of door mijn wachtende aanwezigheid.
Ik zweef tussen ergernis ('hij trekt zich niets van mij aan!')en verwondering ('hij trekt zich niets van mij aan.'). De verwondering wint, en verandert in bewondering. Ik wou dat ik dat had, denk ik. Zo'n kalmte. Dat je je door niets en niemand laat opjagen. Gewoon je werk afmaken.
Ik zet de motor af en ga gemakkelijk zitten. Als de takken zijn opgeladen en de vrachtwagen eindelijk aan de kant is gezet, kan ik verder. Ik steek mijn hand op. En ik haast mij die middag niet meer.

Martin

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Winterpostelein    't Leeuweriksveld
Witlof Klompe, Biddinghuizen
Groene kool Perdok, Uithuizermeeden
Rammenas Albert Wissmann, Frederiksoord
Sperzieboon Machandel, Haulerwijk

Volgende week verwacht: Chinese kool, prei, rode biet,...

Al zou je het niet zeggen als je het weer ziet, het is nu toch hartje winter.
Nederlandse groente is schaars, en omdat we toch zo weinig mogelijk import in het groentepakket willen, deze week een potje echte Hollandse biologische sperziebonen van de Machandel. Eet smakelijk!

- Irene is druk bezig om voor iedere abonnee een betalingsoverzicht uit te printen en te versturen. Het kost even tijd want het moet naast alle overige werkzaamheden gebeuren. We verwachten eind februari klaar te zijn met de hele klus.

Sommigen onder u gebruiken nog steeds de oude tarieven om hun abonnement te betalen. Wilt u s.v.p. de bedragen in periodieke overboekingen etc. aanpassen aan de nieuwe prijzen per 1 januari :
(prijzen van wederverkopers kunnen afwijken).

Eénpersoonspakket 4.40
Klein pakket 7.50
Groot pakket 13.00
Combipakket 8.50
Fruitpakket (onveranderd) 7.95
Aardappelabonnement (onveranderd)   2.50


Versaanbod voor week 5:
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.

Aanbieding:
Veldsla/100g 1.50
Chinese kool/st 1.60

Zwarte Rammenas
De rammenas zou waarschijnlijk veel bekender zijn als hij net als z'n broertje radijs zo'n mooie rode schil had.....want van binnen is hij toch even stralend wit en lekker fris pittig van smaak en daarbij nog houdbaar in de winter. Ik leerde hem voor het eerst 18 jaar geleden kennen als (!) hoestmedicijn.
Dat gaat als volgt: Zet een rammenas in een schaaltje en snij er boven een kegel uit. Doe er honing of evt. suiker in en laat een nachtje trekken. Gebruik deze siroop. Als hij op is, verdiep het kegeltje en vul opnieuw.
Maar ook bij andere KNO kwaaltjes is rammenas een goede genezer. Gebruik over een tijd steeds wat rammenas bij de boterham, bv. in dunne schijfjes op brood met belegen kaas of alleen met zout bestrooid en voor mensen met bijholteproblemen komt er een verbetering.
Rammenas is het beste rauw te eten, dan smaakt hij het meest fris en is hij het gezondst. Met schil blijft hij sterk en pittig, geschild is hij een heel stuk milder en zoeter. U kunt er sla van maken door hem te raspen en te mengen met geraspte appel en een romige slasaus erbij of met postelein samen in heel dunne schijfjes met een vinaigrette.

Recepten

hoeveelheden voor twee personen

Stamppot rammenas

2-3 rammenassen borstelen onder water of schillen en fijn raspen, apart houden. 800 gram aardappelen in bouillon koken. Stampen en wat boter erbij. Gebakken spekjes en een rookworst erbij of gerookte tofu of/en gebakken uitjes. Aardappels en rammenas apart opdienen en pas op het bord mengen. (Rammenas niet meekoken, dat smaakt niet!)

Stamppot winterpostelein

Wie er geen sla van wil maken, kan ook deze stamppot koken: 800 gram aardappels in bouillon koken, aardappelpuree maken, klontje boter erdoorheen. Winterpostelein wassen en evt. wat klein snijden en door de aardappels mengen, niet meer koken. Vegetarisch past er lekker bij: blokjes feta en paprika. En voor de vleeseters: Alles wat u maar lekker vindt erbij doen.

Witlof met champignons uit de oven

400 g. witlof, 1 ui gesnipperd, 1 teen knoflook geperst, 2 theel. tijm, 150 g kastanjechampignons, 2 eieren, 3/4 dl melk, 50 g geraspte kaas, zwarte peper

Witlof wassen en in water met wat zout ca. 5 min. koken. Uit laten lekken. Ui en knoflook fruiten in boter. Kastanjechampignons schoonvegen, in plakjes snijden en meefruiten. Strooi tijm erover heen. Oven voorverwarmen op 200°C. Eieren loskloppen, kaas en melk toevoegen en op smaak brengen met peper. Lofstronkjes in de lengte doormidden snijden en in ovenschaal leggen. Champignonmengsel erover verdelen en ei-kaasmengsel erover gieten. 25 min. in de oven. Lekker met rijst en salade.

Groene kool met notensaus

1/2 groene kool, 1 ui, 3 eetl. (hazel) nootpasta, 3 eetl. tamari, 1/2 liter haver‑, rijst- of sojadrank of melk, 1 eetl. tomatenpuree, mespunt cayennepeper, olijfolie.

Bladeren van de groene kool los halen, wassen, in reepjes snijden en in een bodempje water in ong. 10 min. gaar koken. Ui pellen, fijn snijden en fruiten in olie in een steelpan met dikke bodem. Haverdrank en notenpasta, tamari en tomatenpuree toevoegen en al roerende zachtjes aan de kook brengen. Lekker met aardappelpuree of graan, gehaktballen of gebakken gerookte tofu.
Ons nieuwe bestelboek voor 2008 is uit, met het complete assortiment biologische zuivel, brood en droogwaren dat we u kunnen leveren!
Op verzoek krijgt u een exemplaar toegezonden.

> De website wordt regelmatig bijgewerkt. Kijkt u bv. eens bij Foto's!