HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 7, 14 feb 2008

Mens en natuur

Wij mensen hebben de natuurrijken: mineralen, planten en dieren, als het ware ook in onszelf. Net als de mineralen hebben we een fysiek lichaam, opgebouwd uit zichtbare stof die je kunt meten, wegen en tellen.
Net als de planten leven we, we beschikken over een "levenslichaam" dat de dode stof organiseert en op een hoger niveau tilt. Het levenslichaam is niet zichtbaar, maar de werkingen ervan heel duidelijk wel: het bewerkstelligt groei en ontwikkeling en strijdt voortdurend tegen het verval, waaraan de minerale stof zonder het levenslichaam van nature onderhevig is.
Net als de dieren hebben we bewustzijn, kunnen voelen en waarnemen. Dit bewustzijn wordt wel onze "ziel" genoemd.
Maar we hebben nog iets wat ook boven de dieren uitgaat: we kunnen denken, zelfbewustzijn ontwikkelen, wat er bijvoorbeeld uit blijkt dat we "ik" kunnen zeggen. Dat is onze geest.
Idealiter, als een mens gezond is, beheersen de hogere niveaus de lagere: de levenskrachten beheersen de stof, de ziel beheerst het levenslichaam, de geest is meester over de ziel... Dit is natuurlijk geen statische toestand, je moet er telkens weer voor werken om dit (zoveel mogelijk) te bereiken.
Eén van de dingen die daarbij kunnen helpen is goede voeding. Voeding die zo geproduceerd is dat daarbij ook het juiste evenwicht tussen de 4 genoemde niveaus: stof, leven, ziel en geest tot stand is gebracht. De meeste inzichten daarover zijn te vinden in de biologisch-dynamische landbouw, gebaseerd op de geesteswetenschap van R. Steiner.
(Wordt vervolgd)

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Witte kool De Verte, Sexbierum
Raapstelen Van Dijk, Schalkwijk
Witlof Klompe, Biddinghuizen
Rode paprika Edom, Tel Aviv, Israël
Rode nierbonen     via De Nieuwe Band
(= kidneybonen. Een nacht in water weken en plm. 1 uur koken)

Het aardappelpootgoed staat in de voorkiembakjes buiten in het licht en in de wind. Zo vormen zich sterke, gedrongen groene kiemen die er niet afgaan in de plantmachine en die de knollen een goede start geven. ’s Nachts moeten de poters wel weer naar binnen, want vorst kunnen ze natuurlijk niet verdragen! In de kas hebben we de eerste plantuitjes gezet, zodat we u vroeg in het voorjaar lenteuitjes in het pakket kunnen aanbieden. En ons leeuweriksveldje ziet er weer wat toonbaarder uit, nu het land zover opgedroogd was dat ik me er - over de vorst dinsdagochtend - een keer met de trekker en de cultivator op gewaagd heb.

Twee verzoekjes:
- Wilt u bij betalingen a.u.b. uw abonneenummer (postcode + huisnummer) vermelden? Soms weten we niet zeker van wie een betaling afkomstig is.
- We hebben het liefst dat u zoveel mogelijk betalingen bundelt. Als u in plaats van elke week 1x/maand of 1x/kwartaal betaalt, scheelt het ons bankkosten en administratief werk.

Versaanbod voor week 8:
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.

Aanbieding:
Pastinaak/kg 1.30
Rode paprika/100g 0.55

Recepten

hoeveelheden voor twee personen

Gebakken witlof

8 struikjes witlof, zout, 1 ei, paneermeel, boter om te bakken

Snij van de lof het onderste stukje en haal met een scherp mesje eventueel de bittere kern eruit. Was de struikjes zorgvuldig en kook ze in weinig water met zout ca. 10 min. Laat de struikjes zeer goed uitlekken, druk eventueel het overgebleven vocht eruit en wentel ze dan door losgeklopt ei en vervolgens door paneermeel. Bak ze in een koekepan in de boter aan alle kanten bruin.

Colcannon, Ierse Stamppot

90 gr. fijngehakte lente-ui, 30 gr. margarine, 0,5 dl. melk, 450 gr. gekookte aardappels, gestampt, 225 gr. gekookte kool

Uitjes fruiten, melk aan de gestampte aardappels toevoegen en doorroeren tot alles goed verwarmd is. Kool heel fijn snijden en op een laag vuur door het aardappelmengsel stampen tot de stamppot lichtgroen en luchtig is.

Spaghetti met raapsteeltjes

1 bosje raapstelen, 1 ui, fijngesneden, 2 teentjes knoflook, fijngesneden, 2 tomaten, 150 g spaghetti, 3 eetl. tomatenpuree, 2 eieren, hard gekookt, een scheutje (zonnebloem-)olie, peper en zout, bieslook en/of peterselie naar smaak.

Was de raapsteeltjes, snijd de worteltjes eraf en snijd de groente in 3 cm brede stukken. Fruit de ui met knoflook in olie en voeg er dan de gesneden raapsteeltjes en stukjes tomaat bij. Laat het mengsel 15 min. zachtjes stoven en voeg daarnade tomatenpuree erbij. Kook ondertussen de spaghetti gaar. Snijd de gekookte eieren in stukken en meng die door de saus. Breng de saus op smaak met peper en zout. Dien de spaghetti op met de saus erover en strooi verse bieslook en/of peterselie erover.

Chili con carne

1 ui, 1 rode paprika, 2 eetl. boter, 500 g rundergehakt, 1/8 L bouillon, 1 blik gepelde tomaten, 1 ½ eetl. chilipoeder, ¼ theel. zout, 1 theel. suiker, 1 knoflookteentje, 200 g gekookte rode kidneybonen.

Pel de uien en snijd ze in ringen. Maak de paprika schoon en snijd hem in kleine stukjes. Smelt de boter in een grote pan en bak ui en paprika. Voeg het gehakt toe en braad het al roerend totdat het gehakt gaar en rul is. Hak het knoflookteentje fijn en voeg deze samen met de gepelde tomaten, de chilipoeder, de suiker en het zout toe aan het gehaktmensel. Laat dit geheel 15 min. zachtjes pruttelen. Voeg de bonen toe en laat het geheel nog eens 15 min. sudderen. Voor chili sin carne, voeg i.p.v. gehakt tofu of seitan toe.

Tortilla’s gevuld met kidneybonen

2 of 4 tortilla’s, 1 ui, fijngesnipperd, 200 g gekookte rode kidneybonen (koken volgens voorschrift op verpakking), 2 eetl. tomatenpuree, een scheutje olie, 2 theel. Mexicaanse kruidenmix, evt. chilipeper en zout, 2 eetl. zure room, 80 g feta of geraspte kaas, evt. een aantal blaadjes sla, evt. 100 g wortel of rode biet geraspt.

Fruit de ui in olie en laat heel even stoven. Voeg de uitgelekte gekookte bonen, tomatenpuree, zure room, en Mexicaanse kruidenmix toe en laat goed doorwarmen. Meng er de geraspte kaas door en maak het mengsel op smaak met peper en zout. Schep het mengselmidden op de tortilla’s en rol deze op of maak er pakketjes van. Leg de tortilla’s in een ingevette ovenschaal (schep de eventueel overgebleven vulling in een ander ovenschaaltje) en bak ze 20 min. afgedekt, in een voorverwarmde oven op 180°C. Haal het deksel of folie eraf en laat de schotel nog ong. 5 - 10 min. afbakken. Serveer de tortilla’s naar wens met sla, geraspte wortel of rode biet.