HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 13, 27 maart 2008

Beste abonnees,

Dit is voor ons een spannende week want we gaan voor het eerst de klanten van De Inspring beleveren. Dat betekent concreet: meer prei klaarmaken, meer veldsla oogsten, meer witlof en veldsla in zakjes voorverpakken, meer pakketten inpakken en op woensdagmiddagmiddag een nieuwe rit erbij. We zijn er heel blij mee!
Een mooie aanleiding om weer eens een kleine (schriftelijke) rondleiding over ons bedrijf te geven. Ik ga 's ochtends naar buiten en zie een laag sneeuw gespreid over het land. De vogels laten zich er niet door van de wijs brengen en fluiten enthousiast door. Op het land hebben we al flink wat plantjes in de grond gestopt, sla, rode biet, kool, andijvie en spinazie, warm ingepakt onder vliesdoek dat tegen zo'n -5 graad nachtvorst bescherming kan bieden. Wouter heeft twee keer valeriaanpreparaat gespoten, om ze nog extra tegen de kou te beschermen.
Halverwege de ochtend een kijkje in de kas. Er staat veldsla en ook al nieuwe plantuitjes, sla- en paksoyplanten en het is er echt heet binnen! Een sterke hagelbui heeft hierbinnen maar weinig invloed. Weer naar buiten in de kou staat verderop op de akker de laatste winterprei, waar we tot in april wekelijks van oogsten. Dan wordt het hem te licht en te warm en gaat hij schieten.
In de verwerkingshal staan al nieuwe preiplantjes te wachten op een droge dag om in de grond te komen, hopelijk gauw... Hier zijn de meeste mensen aan het werk: Martin en Wouter aan het prei snijden en in het kantoortje de beide Irene's aan de telefoon of de computer, de laatste bestellingen en wijzigingen komen binnen. En dan mogen we deze week ook nog een nieuwe vrijwilligster begroeten, Anna, die altijd bij Patricia hielp met inpakken en dat graag wil blijven doen, welkom! En natuurlijk ook: welkom alle nieuwe abonnees!

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Prei 't Leeuweriksveld
Veldsla 't Leeuweriksveld
Broccoli "Ecoking", Spanje
Rode bietjes     Gerbranda State, Pietersbierum
Witlof Klompe, Biddinghuizen

Volgende week verwacht:
Bloemkool?, winterpeen, komkommer,...

De bestelde groene kool kon niet geleverd worden, daarom broccoli als alternatief.

Als gevolg van de overname van abonnees van De Inspring verandert ook voor een aantal van onze bestaande abonnees het afhaaltijdstip. Onze uitleverrit naar Emmen is gesplitst in twee nieuwe ritten, waardoor we het traject Ovelte-Emmen voortaan al op woensdagmiddag tussen ca. 16u en 19u beleveren. Dit betreft abonnees in Schoonoord, Odoornerveen, Odoorn, Exloo, Klijndijk, Emmen Prinsenlaan, Dingspellaan en Lunet. Volgende week ontvangt u nog een berichtje in uw pakket met een schatting van het nieuwe levertijdstip; in de overgangsperiode kunt u het pakket ook nog op donderdag blijven ophalen (overleg evt. met uw neerzetpunt).

Twee verzoekjes:
- Wilt u bij betalingen a.u.b. uw abonneenummer (postcode + huisnummer) vermelden? Soms weten we niet zeker van wie een betaling afkomstig is.
- We hebben het liefst dat u zoveel mogelijk betalingen bundelt. Als u in plaats van elke week 1x/maand of 1x/kwartaal betaalt, scheelt het ons bankkosten en administratief werk.

Versaanbod voor week 14:
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Raapstelen/bos 1,-
Bloemkool/st 1,75

Recepten

Groene kool met spek en peer

400 g groene kool, 1 ui, 1 peer, 100 g dobbelsteentjes spek, 1 teen knoflook, 1 a 2 cm. verse gember of ½ theel. gemberpoeder, olijfolie

Spek uitbakken in olie. Ui schillen, op de wortelkant zetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Spek uit de olie scheppen en apart bewaren. Uien aan de hete olie toevoegen en fruiten. Gember schillen, fijn hakken of raspen op fijne rasp en toevoegen aan de uien. Knoflook fijnhakken en toevoegen. Groene kool in reepjes snijden, met een scheutje water toevoegen aan de uien en in ongeveer 15 min. gaar stoven. Peren schillen en in blokjes snijden en met het spek toevoegen aan de groenten. Lekker met aardappelpuree.

Preistoofpot

1 eetl. olie, 2 ons gehakt, grof gesneden prei, 1 eetl. kerrie, 3 theel. zout, 2 dl. water, 1 kg aardappelen (vaste) rauw in plakken (1 cm), 3 eetl. peterselie.

Bak in een ruime pan in de olie het gehakt (kruimelig) Doe de prei, kruiden en het zout erbij en smoor dit even mee. Blus het met water en leg de aardappels erop (niet omscheppen). Laat alles dan aan de kook komen, doe het deksel op de pan en temper het vuur. Stoof alles in ong. 15 min. gaar. Schep voor het opdienen de peterselie erdoor.

Salade van witlof en champignons

400 g witlof, 1 bosje radijs, 150 g (kastanje)champignons, 1 eetl. olie
Voor de dressing: 1 theel. mosterd, 2 eetl. citroensap, 4 eetl. walnotenolie, zout, peper, 16 sprietjes bieslook.


Maak de witlof schoon en snijd de struiken in reepjes. Maak de radijs schoon en snijd ze in plakjes. Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de olie in een koekepan en bak de champignons 3 a 4 min. Klop met een garde een dressing van de mosterd, het citroensap, de walnotenolie, het zout en de peper. Meng de dressing door de witlof, de radijs en de champignons en bestrooi de salade met het fijngeknipte bieslook.
Variaties: Neem hazelnoot-of olijfolie in plaats walnotenolie. Voeg 2 eetl. fijngehakte walnoten of hazelnoten of olijven toe aan de dressing.

Rode-bietensoep met rijstconfetti

100 g snelkookrijst, zout, peper, 1 bosje fijngehakte peterselie, 300 g runderpoulet, 1 laurierblaadje, 2 kruidnagelen, 2 eetl. boter, 2 aardappelen, 1 appel, 400 g bietjes, zure room.

Voor de confetti 100 g snelkookrijst gaarkoken in water met zout en 1 bosje fijngehakte peterselie. Voor de soep 1 liter koud water met 300 g runderpoulet, 1 laurierblaadje plus 2 kruidnagelen aan de kook brengen en ong. 40 min. zachtjes laten trekken. De bouillon telkens afschuimen. In 2 eetl. boter 2 aardappelen, 1 appel en 400 g bietjes in kleine blokjes laten stoven. De bouillon zeven, het vlees laten afkoelen en in stukjes verdelen. Het bietenmengsel door een zeef wrijven of met een staafmixer pureren. De bouillon er al roerende bijgieten. De soep op smaak brengen met zout en peper, het vlees toevoegen en doorwarmen. De bietensoep in 4 borden scheppen en garneren met schepjes zure room en rijstconfetti. Lekker met roggebrood met boter.