HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 14, 3 april 2008

Zomertijd

Ik was nooit heel enthousiast over de invoering van de zomertijd maar sinds ik kinderen heb ben ik een felle tegenstander geworden. Elk halfjaar wordt ons moeizaam opgebouwde ritme overhoop gegooid en sinds Anna naar school gaat is het de hele zomer een geduldsproef om zo'n typisch avondmens (want dat is ze) 's ochtends vroeg nog enigszins hanteerbaar uit bed te krijgen. Want kwart voor zeven zomertijd is in werkelijkheid (dus vanuit de stand van de zon gezien) 5 uur! Wie komt er nu op het idee om kinderen om 5 uur uit bed te halen !?
In een poging nog wat creatiefs met mijn machteloze ergernis te doen ben ik op 'zomertijd' gaan zoeken in internet. Eerst wat geschiedenis: begin 20e eeuw door een slimme Engelsman bedacht om bij daglicht effectiever te kunnen werken. Echt ingevoerd werd de zomertijd tijdens de wereldoorlogen I en II om energie te besparen. En dan nu al een tijd weer.
Daarna las ik wat wetenschappelijk onderzoek. Energiebesparing is er tegenwoordig maar heel weinig: moderne mensen verbruiken in hun vrije avonduren ook nog veel energie. Treffende opmerking van een criticus: verbied de kerstverlichting en er zou op veel eenvoudigere wijze veel méér energie bespaard worden!
Onderzoek naar invloeden van de tijdsomschakeling op de mens is gaande. Het wordt allemaal nog heel voorzichtig geformuleerd. Meer slaaptekort in de zomertijd, überhaupt slechtere slaappatronen. Vooral voor kinderen blijkt het omschakelen moeilijk.
Op discussiefora zijn de meeste deelnemers tegen het steeds weer verzetten van de klok. Wel is er een hele groep die dan liefst het hele jaar de zomertijd zou houden.
Verantwoordelijk voor de zomertijd (in Nederland) is het ministerie van binnenlandse zaken. Op hun site staat vooral uitvoerig beschreven hoe de Europese staten de beslissing over de zomertijd regelen. Er worden veel redenen gegeven waarom de zomertijd toch eigenlijk niet slecht is, en gesteld dat deze in het belang is van De Markt.
Ik begin te twijfelen... zou het dan toch aan mij liggen? Wil binnenlandse zaken misschien een ambtenaar sturen, om mijn kinderen 's ochtends te wekken en op tijd naar school te krijgen ??

Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Groene kool       van Vilsteren, Flevoland
Tomaten Eef Maassen, Ens
Raapsteel via de Zaai-Ster
Winterpeen Eko de Eerste, Marknesse
Knolselderij fam. Engels, Anjum

Volgende week verwacht:
Bloemkool, komkommer,...

Twee verzoekjes:
- Wilt u bij betalingen a.u.b. uw abonneenummer (postcode + huisnummer) vermelden? Soms weten we niet zeker van wie een betaling afkomstig is.
- We hebben het liefst dat u zoveel mogelijk betalingen bundelt. Als u in plaats van elke week 1x/maand of 1x/kwartaal betaalt, scheelt het ons bankkosten en administratief werk.

Versaanbod voor week ...:
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Radijs/bos Ned. 1,00
Knolvenkel/kg It. 2.95

Recepten

Exotische hutspot

600 g peen, 300 g uien, 6 cm gemberwortel, blikje kokosmelk, zout, peper, rozijnen

Gemberwortel schillen, in stukjes snijden. Met staafmixer of in keukenmachine een pasta van maken. Winterwortel schoonmaken en in plakjes snijden en deze weer in vieren, ui in kleine stukjes. Kokosmelk en gemberpasta in pan doen, alle groenten erbij en in 20-30 min. laten gaarstoven. Naar smaak zout en peper erbij. Kan bij aardappelpuree maar ook bij rijst.

Pasta met raapstelen

1 bosje raapstelen, 1 ui, gesnipperd, 2 tenen knoflook, fijngesneden, een scheutje olijfolie, 1 dl. tomatensaus of 3 eetl. tomatenpuree en een scheutje water, evt. 2 gepelde tomaten, in stukjes, 6 olijven zonder pit, in stukjes gesneden, 80-100 g oude kaas of feta, 1 theel. Italiaanse kruiden, evt. meel of maizena als bindmiddel, pasta voor 2 personen

Was de raapsteeltjes en snijd ze in korte stukjes of smalle reepjes. Fruit de ui in de olie en voeg er de gesneden groenten en italiaanse kruiden bij. Laat de groente slinken en voeg de olijven en dan de tomatensaus en stukjes tomaat toe. Kook ondertussen de pasta beetgaar. Roer de knoflook door de groente-tomatensaus en bind deze evt. met meel of maizena. Dien de pasta op met de saus en rasp de kaas of verbrokkel de feta erover.

Sajoer Toemis van raapstelen

1 bos raapstelen, 1 sjalotje fijngesneden, 1 teentje knoflook geperst, 1 theel. laos, 1 theel. sambal of meer naar smaak, 1 dl. groentebouillon, citroensap, tamari of zoute ketjap, scheut olie om in te bakken.

Wortelvoetjes van de raapstelen snijden. De rest grof snijden, wassen en uit laten lekken. Ui, knoflook, sambal en laos fijnwrijven en in de olie goudbruin fruiten. Met een handvol tegelijk de raapstelen toevoegen en even meefruiten. Tot slot de bouillon erbij gieten en even laten sudderen. (de raapstelen moeten knapperig blijven). Op smaak brengen met tamari en citroensap.

Knolselderijfrietjes met sausje

400 g knolselderij, zonnebloemolie om in te bakken of frituren, kruidenzout.
Sausje: ½ dl. yoghurt, 3 eetl. mayonaise, peper en zout naar smaak, 2 tenen knoflook geperst, 1 theel. gedroogde pepermuntblaadjes.


Snijd de knolselderij in plakken van 1 cm. dik. Schil de plakken en snijd ze in frietjes. Roerbak deze in olie of frituur ze in de frituurpan.
Bestrooi met een beetje kruidenzout. Meng ondertussen de ingredienten voor het sausje met een garde door elkaar. Serveer de frietjes met de frisse yoghurt-mayonaisesaus en bijv. gekookte rijst.

Amandeltomaten

2 rijpe tomaten (voorzichtig uitgehold), het binnenste van de tomaten, 2 teentjes knoflook, 1 dikke volkoren boterham, gehalveerd, 6 amandelen, grof gehakt, 2 volle eetlepels geraspte kaas, verse peterselie, fijngeknipt, tijm, zout, olie

Het binnenste van de tomaat boven een pan (met goed sluitend deksel) door een zeef wrijven. Een snufje zout eraan toevoegen en het sap zonodig aanlengen met water tot een laag van 1-2 cm. Tijm en zout samen fijnwrijven en met dit mengsel de binnenkant van de uitgeholde tomaten bestrooien. De knoflookteentjes halveren en met het snijvlak de boterhammen inwrijven. Die vervolgens in kleine blokjes snijden. In een andere pan de olie verwarmen, de blokjes brood erbij doen en alles lichtbruin roosteren, vuur niet te hoog. Laten afkoelen. Dan kaas en peterselie erdoor roeren. Dit mengsel voorzichtig in de tomaten scheppen, wat aandrukken en er het kapje opzetten. De tomaten in het pannetje met sap zetten. Het sap met de tomaat erin aan de kook brengen, deksel op de pan doen en de vlam lager zetten zodra het deksel heet is. In 5 min. de tomaat voorzichtig gaarstoven. Meteen van het vuur halen.