HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 16, 17 april 2008

Even voorstellen

Hallo abonnee,

Zoals u hebt kunnen lezen in de nieuwsbrief van week 13 ben ik - Anna Smit-Orsel - in die week begonnen met mijn werkzaamheden bij 't Leeuweriksveld. Misschien wel leuk voor u om wat te lezen over mijzelf en hoe ik hier uiteindelijk terechtgekomen ben. Wel, ik ben een gezonde vrouw van middelbare leeftijd ...  gelukkig getrouwd en dit is bekroond met 3 lieve kinderen. Zo’n 5 jaar geleden kreeg ik affiniteit met de biologische sector doordat ik ging werken bij de natuurvoedingswinkel in Emmen ... ziet u mij, dan herkent u mij wellicht daarvan. Op een gegeven moment stopte dit en vloeide mijn binding met deze producten verder in het werken bij de Eko-tuin "De Inspring" te Valtermond van Patricia Aarden - velen van u zullen haar/en haar groenten wel kennen. Het inpakken van de groenten in de herfst en winter en het (ver-)werken op het land in de lente en zomer deed ik graag .. omdat zij gestopt is met haar bedrijf was het logische gevolg dat ook voor mij het helpen eindigde.
Nu wilde het toeval dat Wouter & Kathinka wel hulp konden gebruiken, dus stroomt mijn bijdrage gewoon verder in het bijstaan op de woensdagochtend bij familie Kamphuis te Orvelte. Dit heb ik nu 3 weken tot volle tevredenheid gedaan en hoop dit nog een tijd te kunnen doen.

Anna

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Prei 't Leeuweriksveld
Witlof Klompe, Biddinghuizen
Spitskool     Valencia, Spanje
Radijs Be-Leaf, 's Gravenzande
Paksoy Jochum de Boer, Kimswerd, Friesland

Volgende week verwacht:

Paprika rood en geel, peen, rode kool, ...

VERZOEK aan onze nieuwe (proef)abonnees die van De Inspring zijn overgesprongen: wilt u ons zo spoedig mogelijk laten weten of u doorgaat? In verband met de bestellingen voor volgende week hebben we die informatie voor vrijdagmiddag 18 april 16 u. nodig! Geef daarbij a.u.b. ook uw adres aan ons door (voorzover u dat nog niet eerder gedaan heeft), anders kunnen we u niet opnemen in ons klantenbestand.

MEDEDELING: In week 18 valt koninginnedag op woensdag en hemelvaart op de donderdag daarna. Daarom zullen we alle pakketten die week een dag eerder bezorgen dan normaal!

Eindelijk is het warm en droog genoeg geworden om volop te zaaien en poten. De aardappels zitten in de grond, de eerste bospeen en rode bietjes zijn gezaaid en ook plantuien, sjalotjes, tuinbonen, peulen, capucijners en zonnebloemen. De laatste met hulp van mijn dochters Anna en Roos, dus dat worden vast héle mooie exemplaren!

Versaanbod voor week 17
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Paprika rood of geel/100g, Erica 0.45
Groene kool/st, Italië 1.45

Recepten

Prei - rundvleeskebabs

4 eetl. basterdsuiker, 2 eetl. tamarindesap of citroensap, 1 theel. geraspte gemberwortel, 1,5 dl lichte ketjap, gemalen peper, 300g lendenbiefstuk, 3-4 preien, 3 eetl. olie, verse kruiden.

Meng in een grote kom suiker, tamarinde/citroensap, gember, ketjap en peper. Snijd het vlees in blokjes van 2,5 cm, snijd de schoongemaakte prei in stukken van 2,5 cm, gebruik de witte en lichtgroene delen. Leg vlees en prei in de marinade en schep goed om. Laat 30 min staan. Steek prei en rundvlees afwisselend op satestokjes. Verhit de olie in een grote ondiepe braadpan en bak de kebabs erin; regelmatig draaien. Doe de marinade erbij en laat deze inkoken tot een stroperige saus, haal de kebabs er doorheen, garneer ze met verse kruiden. Lekker met rijst.

Spitskoolovenschotel

1 spitskool, 1 broodje, 2 uien, 375g gehakt of gerookte tofu of seitan, 1 ei, 1 theel. mosterd, paneermeel, boter.

Spitskool doormidden snijden, de harde stronk eruit halen, in smalle reepjes snijden. In een pan olie verhitten en de spitskool even aanbakken. Water en zout toevoegen en ca 15 min koken. Intussen het broodje inweken in water en weer uitknijpen. 1 ui in blokjes snijden. Broodje en ui met gehakt mengen en zout, ei en mosterd toevoegen. Een ovenschaal invetten, de helft van de kool erin, de gehaktmassa erop en daarop de 2e helft van de kool. Paneermeel eroverheen strooien. 2e ui in dunne schijven snijden. Ui en botervlokjes over de schotel verdelen. Bij 200-250°C ca 40 min bakken.

Macaronisalade met radijs

250g gekookte maccaroni, 3 eetl. mayonaise, 1 kleine prei, 1 wortel, 1 bosje radijs.

Meng de macaroni met de mayonaise. Maak de prei schoon en snijd hem in fijne ringen. Schil de wortel en rasp hem op een grove rasp. Snijd de radijsjes in plakjes. Alles mengen en nog even door laten trekken.

Paksoy
Een snelgroeiende plant met sappige stelen en een frisse smaak. Een van de eerste groentes uit de koude kas. De binnenste bladeren en de witte stelen zijn ook rauw heel lekker met een romige dipsaus.

Gesmoorde Paksoy met paprika

1-2 stuks paksoy, 1 kleine ui, 1 theel. komijnzaad, 1 paprika.

Ui fijnsnijden. Olie in een pan verhitten en de ui en komijnzaad erin bakken. Met water afblussen. Paksoy en paprika in reepjes snijden en toevoegen. In ca 10 min gaarkoken. Op smaak brengen met zout en peper.