HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 20, 15 mei 2008

Weer weer

Het lijkt al weer maanden geleden dat er nachtvorst was, en wij steeds op moesten letten en soms nog even bij beginnende vorst in de maneschijn weer vliesdoeken over de tere plantjes moesten leggen. Wat een romantisch beroep zou je zeggen! En nu is het opeens zomer. De halve akker staat al vol met kleurige bedden sla, andijvie, spinazie, kool, venkel en ook de aardappels zijn al boven de grond gekomen met donkergroene bosjes bladeren. Nu gaat het erom steeds op te letten dat het onkruid op het juiste moment bestreden wordt, dat alles op tijd beregend wordt, en steeds weer in te schatten: wat is er volgende week oogstklaar, hoeveel hebben we zelf nodig voor onze abonnees, hoeveel moeten we zien te verkopen aan collega's of de Zaai-Ster? Ik was drie dagen met de kinderen weggeweest en in die korte tijd is het heel hard gegroeid. Moest ik vorige week nog heel veel groentesoorten bestellen bij de groothandel, nu hebben we opeens weer heel veel zelf. Behalve asperges... ik weet niet hoe vaak ik al aan winkelklanten heb moeten vertellen dat de aspergeakker verkocht is! Gelukkig hebben we regelmatig aanvoer van verse asperges van Jacob en Grada Engels (De Morene uit Drouwen).
In de kas is het rond het middaguur niet om uit te houden - een lekkere gratis sauna, kun je ook zeggen. De tomaten houden er wel van, voor de kropsla is het goed dat hij nu geoogst is en in de pakketten zit, anders was het stoofsla geworden.
Ik geniet erg van de warme en rustige avonden, als de zon er nog is en de wind al weg is (al genieten de muggen dan ook... van mij). Zo heeft elk weer zijn charme, als boer ben ik er heel afhankelijk van, als er maar genoeg afwisseling in zit is dat juist het leuke van dit beroep.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Krop-/eikebladsla   't Leeuweriksveld
Chinese kool   't Leeuweriksveld
Courgette   Sicilië, Italië
Witlof   Klompe, Biddinghuizen
Cherrytomaatjes   Spanje

Volgende week verwacht:
Asperges, wilde spinazie, eikeblad-/kropsla, ...

Afwezigheid wegens vakantie of anderszins vóór het weekend van de betreffende week/weken aan ons doorgeven, a.u.b.
TIP: schenk uw pakket tijdens uw afwezigheid aan een vriend of bekende, zodat deze eens kennis kan maken met de lekkere biologische groenten! Daarmee helpt u ons ook een beetje, want de jaarlijks zomerdip als alle abonnees op vakantie gaan terwijl de natuur net op haar overvloedigst schenkt, blijft een lastig gegeven voor een abonnementen-tuinderij.
Wel goed uitleggen hoe het werkt!:
Eénpersoonspakketten: groen draagtasje
Tweepersoonspakketten (klein): helft van een grijze krat
Vierpersoonspakketten (groot): hele zwarte krat
Combipakket: helft van een blauwe krat
Fruitpakket: papieren Odin-draagtas
Aardappelabonnement: papieren zak met postcode en huisnummer
Voor de tweepersoons-, vierpersoons- en de combipakketten moet u zelf een tas meenemen naar het neerzetpunt.
>> Als u twijfelt of u wel het juiste pakket meeneemt, neem dan a.u.b. contact met ons op.

Versaanbod voor week 21
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Eikebladsla/st 't Leeuweriksveld 0.90
Verse peterselie of koriander/bos 't Leeuweriksveld 0.90

Recepten

Salade met mango of meloen

1 klein kropje sla, 1 mango en/of halve meloen, walnoten of hazelnoten, grof gehakt, evt. een plukje gemengde kiemen.
Dressing: 4 eetl. olijfolie, 2 eetl. azijn of citroensap, 1 theel. zachte honing of diksap, 1 theel. mosterd, peper en zout.


Was de sla en laat ze goed uitlekken. Scheur de sla in kleinere stukken en leg ze in een schaal. Maak de meloen schoon, snijd er smalle partjes van. Schil de partjes en snijd deze in blokjes. Snijd de mango doormidden en schil de vrucht. Snijd het vruchtvlees in stukjes en meng dit door de sla. rooster de gehakte noten in een droge koekepan. Klop de sladressing en meng deze met de helft van de geroosterde noten door de salade. was evt. de kiemen, leg ze luchtig op de salade en strooi er de rest van de noten over.

Witlof met peren (voorafje)

1 of 2 struikjes witlof, 1 of 2 peren, citroensap voor besprenkelen.
Dressing: 50 g zacht-pikante blauwe schimmelkaas of zachte roomkaas, 4 eetl. volle kwark, 50 g walnoten.


Verwijder met een mesje het voetje van de witlof en snijd het stronkje in de lengte in reepjes. schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd de vruchten in dunne partjes. Besprenkel de partjes met citroensap. Schik de witlofreepjes en peerpartjes op bordjes. Roer de verkruimelde kaas met de kwark tot een romige dressing en schep deze op de peerpartjes en de witlof. Garneer het geheel met de walnoten.

Chinese-kool-stoofpot

500 g hamlappen of nasivlees, zout, peper, 2 el. boter of margarine, mespunt sambal oelek, 1 el. bloem, 1½ kg chinese kool, 2 dl. bouillon, 1 kg aardappels.

Voeg aan het klein gesneden vlees wat zout en peper toe. Bak het in boter of margarine aan alle kanten bruin. Voeg sambal toe. Stuif de bloem erover en bak het geheel nog 1 minuutje door. Voeg de bouillon toe en de klein gesneden rauwe aardappels. Laat alles op een laag vuurtje 15 min. stoven. Snipper de chinese kool, daarna goed wassen en laten uitlekken. Schep de kool door het vleesmengsel en laat alles op een zacht pitje zo'n 10 minuten doorstoven.

Gesmoorde courgettes

ca 750 g courgettes, 1 ui, 2 el. boter of olie, evt. een teentje knoflook, zout, peper, 2 vleestomaten, 4 el. geraspte kaas

Was de courgettes en snij de buitenste puntjes eraf. Snij ze in plakjes. Snipper de ui en fruit die samen met de courgettes in de olie onder voordurend omscheppen. Knijp eventueel een teentje knoflook boven de pan uit, voeg zout en peper toe en zet het vuur laag. Leg een deksel op de pan en laat alles 5 min. heel zachtjes smoren. Ontvel de tomaten, snij die in stukjes en roer ze door de courgettes. Dan nog eens 5 min. zachtjes smoren. Strooi op het laatst de geraspte kaas erop.

Gevulde courgettes

2 grote of 4 kleine courgettes, 4 plakken gekookte ham, 100 g geraspte kaas, 1 ei, bloem, paneermeel, boter om in te bakken.

Was de courgettes, snij de uiteinden weg en snij ze in de lengte in plakken. Grote en dikke courgettes in 4 plakken snijden, de kleinere in 2. Leg de plakken enkele minuten in kokend water met zout en laat ze goed uitlekken. Bestrooi een plak dik met geraspte kaas, leg er een plak ham op (dubbelgeslagen) en leg daarop weer een plak courgette. Bind de plakjes samen met een dun draadje. Wentel ze door ei en dan door bloem, weer door ei en dan door paneermeel en bak ze in boter aan alle kanten bruin en knapperig. Eet ze vooral warm.