HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 21, 22 mei 2008

Beste abonnees,

De oogsttijd is in ons tuinbouwbedrijfje alweer losgebarsten, en dus ook de nodige drukte! Vandaar dat we niet toegekomen zijn aan een verhaaltje voor deze brief. Wel een paar mededelingen:

  • Helaas waren er nog niet voldoende asperges voor alle pakketten. Door het plotseling veel koudere weer (we hadden zelfs twee keer nachtvorst!) is de opbrengst op De Morene nu veel lager. We doen ons best om degenen die nu geen asperges gekregen hebben, volgende week te voorzien.
  • Voor de aardappelabonnees: Deze week de laatste oude aardappels. Van onze eigen Triplo hadden we niet meer voldoende, zodat u voor één keer Escort-aardappels aantreft, van Jacco Hoogenberg uit Slochteren. Over twee weken krijgt u nieuwe aardappels uit Zuid-Europa. Maar deze zijn nog te duur om 3 kg voor 2,50 te kunnen leveren, daarom maken we de zakken tijdelijk lichter. (Over twee weken waarschijnlijk 1,5 kg). Omstreeks half juli kunnen we weer 3 kg voor 2,50 leveren. Tot die tijd kunt u bijbestellen als u meer wilt ontvangen.
  • Op zondag 22 juni a.s doen wij weer mee aan de landelijke open dagen bij biologische boeren. U bent van harte welkom om op die dag een kijkje te komen nemen! Van 10 tot 16 uur. Rondleidingen, proeverij, activiteiten voor kinderen... We zoeken nog enkele vrijwilligers om ons te helpen op die dag, als u zin en tijd heeft, horen we het graag.
  • Gezocht: plukkers voor de blauwe bessen. Vanaf eind juni tot plm. half augustus moeten er regelmatig bessen geplukt worden, mooi werk!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Krop-/eikebladsla   't Leeuweriksveld
Wilde spinazie   't Leeuweriksveld
Paksoy 'Shanghai'   't Leeuweriksveld
Waspeen   Zaai-Ster
Asperges   De Morene, Drouwen
  of  
Komkommer   Eef Maassen, Ens

Volgende week verwacht:
Asperges, ijsbergsla, Chinese kool...

Afwezigheid wegens vakantie of anderszins vóór het weekend van de betreffende week/weken aan ons doorgeven, a.u.b.
TIP: schenk uw pakket tijdens uw afwezigheid aan een vriend of bekende, zodat deze eens kennis kan maken met de lekkere biologische groenten! Daarmee helpt u ons ook een beetje, want de jaarlijks zomerdip als alle abonnees op vakantie gaan terwijl de natuur net op haar overvloedigst schenkt, blijft een lastig gegeven voor een abonnementen-tuinderij.
Wel goed uitleggen hoe het werkt!:
Eénpersoonspakketten: groen draagtasje
Tweepersoonspakketten (klein): helft van een grijze krat
Vierpersoonspakketten (groot): hele zwarte krat
Combipakket: helft van een blauwe krat
Fruitpakket: papieren Odin-draagtas
Aardappelabonnement: papieren zak met postcode en huisnummer
Voor de tweepersoons-, vierpersoons- en de combipakketten moet u zelf een tas meenemen naar het neerzetpunt.
>> Als u twijfelt of u wel het juiste pakket meeneemt, neem dan a.u.b. contact met ons op.

Versaanbod week 22
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Bosbiet/st, NL 1.75
Wilde spinazie/500g * 1.80
(* = eigen produkt 't Leeuweriksveld)  

Recepten

Roergebakken groenten

500g wilde spinazie, 1 kleine paksoy, 150g taugé, 8 teentjes knoflook, 3 el oestersaus, versgemalen zwarte peper, 1 voorjaarsuitje, 3 el olie.

Wilde spinazie is goed geschikt om te roerbakken, want hij blijft goed stevig. Maak de spinazie schoon. De bladeren droogslingeren in een slacentrifuge of droogdeppen met een theedoek. Snij de stronk van de paksoy en haal de bladeren los. Spoel de bladeren onder de koude kraan en maak ook deze droog. Snij de wilde spinazie grof en de paksoy in stukken van 3 cm. Maak indien nodig de taugé schoon. Hak de teentjes knoflook grof. Het voorjaarsuitje in dunne ringetjes snijden. Verhit de olie in een wok en als de olie goed heet is, de knoflook kort roerbakken, tot ze lichtbruin is en begint te geuren. Nu de spinazie en de paksoy erbij voegen en de groenten een paar minuten roerbakken. Ze moeten knapperig blijven. Dan de oestersaus erdoor scheppen en wat zwarte peper erboven malen. Voeg de taugé toe, alleen omscheppen en het vuur uitzetten. De groenten overdoen op een schaal en bestrooien met ringetjes voorjaarsui.

Traditionele Limburgse asperges

Asperges, ham, ei, bechamelsaus

Schil de asperges met een dunschiller. Begin even onder de top en haal de dunschiller van boven naar beneden. Snijd van de onderkant een stukje af. Zet een pan met water en zout op. Kook de asperges in ruim water in ongeveer 20 min. gaar. Serveer ze met een plak ham, een hardgekookt ei en een witte bechamelsaus erover gegoten.
Variatie: neem kerriesaus.

Gebakken wortel met yoghurtsaus

350 g wortelen, 80g bloem, zout, melk of water, olie om in te bakken, 2 dl volle yoghurt, 3 el fijngehakte peterselie en verse koriander

Wortels wassen, schrappen, in stukken van 3 cm snijden en in water beetgaar koken. Uit laten lekken. Dun beslag maken: bloem mengen met wat zout, al roerend melk of water toevoegen en gladkloppen. Wortelplakjes erin dopen en in hete olie aan weerskanten bruin bakken (niet teveel tegelijk). Yoghurt loskloppen en wat zout, peterselie en koriander erdoor roeren en bij de wortel serveren. Lekker met rijst en een salade met olijven en feta.

Spinaziesalade

200g spinazie, 4 el olie, 1 el citroensap, ½ tl mosterd, 1 tl honing, zout, peper, 2 el pijnboompitten of zonnebloempitten.

Spinazie wassen, droogslingeren in theedoek of slacentrifuge en desgewenst grof hakken. Dressing kloppen van de ingrediënten en door de salade scheppen. Pijnboom- of zonnebloempitten goudgeel roosteren in een droge koekepan en over de salade strooien.