HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 22, 29 mei 2008

Ja!

Bijna 46 jaar geleden werd ik in Schoonebeek geboren, honderd meter van een ja-knikker vandaan, op de hoek van de Kampen met de Norbruislaan. Na mijn 13e kwam ik niet zoveel meer in het dorp: òf zat ik in Emmen op school òf ik zat op mijn kamer mijn huiswerk te maken. Toen ik 18 was vertrok ik, waarmee een zwerftocht door Nederland begon van twaalf studies en dertien ambachten.
Ik vond het dan ook leuk dat er in Schoonebeek een neerzetpunt kwam voor onze groentepakketten. Kon ik de ja-knikkers weer eens zien. Ik herinner me hoe ik als jongetje eindeloos kon kijken naar dat samenspel van ronddraaiende contragewichten, omgezet in de verticale beweging van de pomp.
Maar wat een teleurstelling. Die paar ja-knikkers die er staan voor de toeristen... staan stil. Molens zonder wieken, draaiorgels zonder muziek.
Maar goed, ik deed mijn werk, en reed naar ons neerzetpunt in de nieuwe wijk Stroomdal. En kijk eens. Honderd meter verderop, in Duitsland, staan ze nog. Tientallen ja-knikkers, en ze knikken. Eindeloos en onvermoeibaar. Dus, Schoonebeekers en niet-Schoonebeekers: neem een abonnement op onze groenten, kom naar het Stroomdal in Schoonebeek, en zie de ja-knikkers zoals ze 46 jaar geleden overal in Schoonebeek hun werk deden.

Martin

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

IJsbergsla   't Leeuweriksveld
Wilde spinazie   't Leeuweriksveld
Andijvie   't Leeuweriksveld
Radijs   De Inspring, Valthermond
Asperges   De Morene, Drouwen
  of  
Komkommer   Eef Maassen, Ens

Volgende week verwacht:
Chinese kool, bosbiet, kropsla, rabarber, raapsteel.

Afwezigheid wegens vakantie of anderszins vóór het weekend van de betreffende week/weken aan ons doorgeven, a.u.b.
TIP: schenk uw pakket tijdens uw afwezigheid aan een vriend of bekende, zodat deze eens kennis kan maken met de lekkere biologische groenten! Daarmee helpt u ons ook een beetje, want de jaarlijks zomerdip als alle abonnees op vakantie gaan terwijl de natuur net op haar overvloedigst schenkt, blijft een lastig gegeven voor een abonnementen-tuinderij.
Wel goed uitleggen hoe het werkt!:
Eénpersoonspakketten: groen draagtasje
Tweepersoonspakketten (klein): helft van een grijze krat
Vierpersoonspakketten (groot): hele zwarte krat
Combipakket: helft van een blauwe krat
Fruitpakket: papieren Odin-draagtas
Aardappelabonnement: papieren zak met postcode en huisnummer
Voor de tweepersoons-, vierpersoons- en de combipakketten moet u zelf een tas meenemen naar het neerzetpunt.
>> Als u twijfelt of u wel het juiste pakket meeneemt, neem dan a.u.b. contact met ons op.

Versaanbod week 23
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
IJsbergsla/st 0.95
Koolrabi/st 0.95
(* = eigen produkt 't Leeuweriksveld)  

Recepten

Aspergesalade

500 g gekookte asperges, 6 eetl. witte wijnazijn, 2 eetl. olie, zout, peper, 2 hardgekookte eieren, 1 dl. room, sap van een halve citroen, 1 eetl. tomatenketchup, 2 eetl. gehakte peterselie, enkele blaadjes sla.

Snijd de asperges in stukjes. Meng er azijn, olie, zout en peper door. Laat ze onder af en toe keren ca. 1 uur marineren. Snijd de eieren in dunne partjes. Klop de room stijf en voeg citroensap, tomatenketchup, zout, peper en peterselie toe. Meng asperges, eieren en sausje. Leg de sla in een schaal en de salade erop.

Roergebakken andijvie met knoflook

1 prei, 2 knoflookteentjes, 2 eetl. olie, 50 g geschaafde amandelen, ½ eetl. mosterd, ½ eetl. Worcestershiresaus, 3 eetl. creme fraiche, een handvol postelein.

Snij de prei in kleine stukjes en snipper 2 knoflookteentjes. Verhit 2 eetl. olie in een wok en roerbak hierin 50 g geschaafde amandelen. Voeg de andijvie, prei en knoflook toe en roerbak ca. 2 minuten. Roer er een ½ eetl. mosterd, ½ eetl. Worcestershiresaus, 3 eetl. creme fraiche en een handvol postelein door. Laat het gerecht goed warm worden. Serveer direct. Lekker met gehakt en aardappelpuree.

Spinazie met macaroni

500 g spinazie, 500 g macaroni, 2 eetl. olijfolie, 500 g grofgemalen gehakt, 4 sjalotjes, 4 eieren, nootmuskaat, zout, peper, 150 g geraspte lichtbelegen Goudse kaas, ½ liter pikante tomatensaus

Maak de spinazie schoon en kook ze in 2 min. beetgaar, uitlekken op een vergiet. Macaroni koken in ruim water met iets olijfolie, ongeveer 8 min. Laten uitlekken. Olijfolie in een koekepan verhitten, gehakt hierin rul bakken, onder toevoeging van gehakte sjalotten. Voeg de macaroni toe met de eieren, nootmuskaat, zout en peper. Leg het geheel als een rand in een vuurvaste schotel. Leg in het midden de spinazie en bestrooi alles met geraspte kaas. Bak de schotel ca. 10 min. in een voorverwarmde oven (ong. 200°C) Geef er een pikante tomatensaus bij.

Griekse komkommer

Een halve of een kleine komkommer, 2 eetl. olijfolie, 1 theel. zout, 1 à 2 eetl kwark of yoghurt, het blad van een bosui, verse munt, 1 teentje verse knoflook, wat zwarte peper

Snijd de komkommer in de lengte doormidden en leg de helften met het snijvlak op de plank. Snijd ze in de lengterichting in 8-10 dunne slierten en deze in ca. 1 cm. grote stukjes. Vermeng de kwark met de olie en het zout tot er geen olie meer te zien is. Klop alle andere ingrediënten erdoor en schep deze saus door de komkommerstukjes. Niet laten staan anders komt er teveel vocht vrij.

IJsbergsla met tonijn, rode ui en kiemen

1 krop ijsbergsla, 1 rode ui in dunne ringen, 1 zakje gemengde kiemen, 1 blikje tonijn.
Dressing: 6 eetl honing, 2 eetl citroensap, 1 theel mosterd, 1 theel honing, peper, zout.
Extra lekker: wat kappertjes.


Sla in stukjes delen, wassen en droogslingeren in theedoek. Tonijn laten uitlekken en in stukjes verdelen. Kiemen loshalen en met de ui, tonijn en sla in een kom door elkaar scheppen. Dressing maken en door de sla scheppen.