HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 24, 12 juni 2008

Sla-berg

Behalve voor jullie, abonnees, telen we ook groente voor bio-groothandel De Zaai-Ster en, in mindere mate, voor collega's die net als wij ook directe afzet naar de consument hebben. Momenteel snijden we ons suf om alle sla's en andijvie tijdig te oogsten, voor ze zijn doorgeschoten en onverkoopbaar geworden. Allemaal een gevolg van het warme weer. Bij collegatuinders gaat het natuurlijk net zo, en dat betekent dat de prijs onder druk staat. Ik prijs me gelukkig dat we toch een groot deel van de oogst hebben kunnen verkopen, een lage prijs is nog altijd veel beter dan geen prijs! Binnenkort komt naar alle waarschijnlijkheid een tekort, want wat nu teveel oogstrijp is, was eigenlijk voor later gepland.

Wouter

- OPEN DAG 22 juni a.s. -

U bent van harte welkom op ons bedrijf tijdens de open dag op 22 juni aanstaande van 10 tot 16 uur. Dé kans om eens een kijkje achter de schermen te nemen!
Met rondleidingen, lekker klaargemaakte eigen produkten om te proeven, muziek, activiteiten voor de kinderen én... een verhalenverteller. We hopen velen van u te zien, introducées zijn natuurlijk ook welkom.

- GEBOREN -

Mededeling van Anna: Bousie, mijn poesje, is moeder geworden!
Afgelopen vrijdagochtend vroeg kwam ze klaaglijk miauwend aan de deur en wou duidelijk zo snel mogelijk naar binnen. Een kwartier later was haar eerste jong geboren, op een geïmproviseerd kraambedje in ons kinderbed. Later kwamen er nog drie! Ik hoefde niet naar school, dit was zo spannend om te zien!

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Bataviasla   't Leeuweriksveld
Spitskool/raapsteel   't Leeuweriksveld
Wilde spinazie   't Leeuweriksveld
Tomaten/basilicum   Maassen/'t Leeuweriksveld
Peen   Gerbranda State, Pietersbierum

Volgende week verwacht:
Broccoli, andijvie, div. sla, ...

Versaanbod week 25
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Knolvenkel/500g* 1.40
Peultjes/100g* 1.50
(* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld)  

Recepten

Bataviasla met kapucijners

400 gr kapucijners, 1 kropje bataviasla, 1 ui, 1 klontje boter, zeezout naar smaak, 1 theelepel honing

Kapucijners doppen, ui schillen, het harde kontje (wortelkant) wegsnijden. Ui op deze kant neerzetten en halveren. Beide helften met de platte kant op de snijplank leggen en met de lijnen van de ui, elk in 4 partjes snijden. De ui valt in blaadjes uit elkaar. Eventueel de blaadjes uit elkaar trekken. Stronk van de sla snijden. Slabladeren wassen en in repen snijden. Boter verwarmen. Ui toevoegen en 5 min. fruiten. Kapucijners, sla en honing toevoegen met eventueel een klein scheutje water. Op een laag vuur 5 a 10 min. gaar stoven. Zout toevoegen.

Stamppot met spinazie

250 g verse spinazie, 200 g kaas, 1 gesnipperde ui, 1 teen knoflook, 1 gesnipperde rode paprika, 75 g cashewnoten.

Was 250 verse spinazie en slinger het droog, snijd 200 g kaas in blokjes. Fruit 1 gesnipperde ui met 1 teen knoflook uit de pers, 1 gesnipperde rode paprika en 75 gram cashewnoten. Schep alles door luchtige puree.

Gado Gado

100 g spitskool, 100 g boontjes, 100 g tauge, 250 g spinazie, komkommer, blok tahoe, plak tempeh, zout, 2 eetl. gehakte selderij, 2 eetl. bruingebakken uitjes, 2 hardgekookte eieren.

Maak de groente schoon. Kook kool en boontjes even op. Spoel de tauge even af met kokend water en laat de groente uitlekken. Snijd de komkommer in dunne plakjes. Snijd de tahoe en tempeh in grove plakken, stoom ze of kook ze met wat water en weinig zout tot ze gaar zijn. Snijd ze in blokjes van 2 cm. Meng de uitgelekte groente met de uitgelekte tahoe en tempeh door elkaar en leg ze op een grote schotel. Bedek ze rondom met plakjes komkommer. Bestrooi ze met gebakken uitjes en de gehakte selderij. Snijd de eieren in partjes en schik deze langs de rand.

Spitskoolsalade met paprika

150 g spitskool in smalle reepjes gesneden, ½ paprika in reepjes gesneden, 1 of 2 tomaten in stukjes gesneden, 1 stengeluitje in fijne ringen gesneden, 100 g mozarella of schapenkaas in stukjes, 1 eetl. pijnboompitten licht geroosterd.
Dressing: een scheutje olijfolie, scheutje sinaasappelsap en/of citroensap, 1 theel. pesto of 1 theel. mosterd, peper en zout, een paar blaadjes basilicum, fijngeknipt.


Meng de spitskool, paprika, tomaat, stengelui door elkaar. Klop de dressing en schep deze door de salade. Laat de dressing minimaal een kwartier intrekken. Schep de stukjes kaas en de pijnboompitten erdoor en serveer.

Wortel-appelsalade

300 g waspeen, 1 appel, citroensap
Dressing: 2 eetl. mayonaise, 1 eetl. yohurt, 3 eetl. appelsap of ander vruchtensap, peper en zout


Was en rasp de waspeen. Schil de appel en snijd ze in kleine stukjes en druppel er citroensap over. Maak de dressing en men deze door het wortel-appel mengsel. Zet de salade ong een half uur op een koele plaats weg alvorens haar op te dienen. Ook lekker met noten en/of rozijnen erdoor.