HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 28, 10 juli 2008

Zomer

De zomerpauze is ingetreden, het aantal pakketten dat we klaarmaken is gereduceerd tot tweederde van normaal en ook de afzet naar de groothandel en collega's staat op een laag pitje. Toch maken we natuurlijk lange dagen want het veld staat vol met al onze verschillende gewassen die nu hard groeien, net als het onkruid overigens. Zeker na die langverwachte mooie regen ! Eindelijk is de grond weer eens goed nat geworden... (Hoewel we bij het aardappels rooien tot de ontdekking kwamen dat het water gewoon van de ruggen afloopt en het middenin nog steeds kurkdroog blijft.)
De eerste rijen aardappels oogsten we helemaal met de hand, heerlijk werk vind ik dat. Misschien komt dat wel door de vage herinneringen, die hierbij opkomen, aan het spelen in de zandbak lang geleden?
Toch zal de machine het natuurlijk overnemen, zo gauw er genoeg ruimte is voor mijn eigen éénrijige rooiertje wordt het handwerk beperkt tot het oprapen. En naderhand, in de herfst komt de loonwerker om de grote hoeveelheid helemaal machinaal met de bunkerrooier te oogsten.
De zonnebloemen naast de aardappels zijn nu volop aan het bloeien en geven aanleiding tot lovende opmerkingen van voorbijgangers. Even proeven van de bospeen die dáár weer naast staat en die al aardig op gewicht begint te komen: mmm, heerlijk!

Wouter

Wie heeft er belangstelling voor een jong, speels poesje? Twee van de vier jongen uit het nest van Bousie zijn nog te geef.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Zilverstelen   't Leeuweriksveld
Spitskool   't Leeuweriksveld
Capucijners óf courgette   't Leeuweriksveld
Prei   't Leeuweriksveld
Nieuwe aardappels (Junior)   't Leeuweriksveld

Volgende week verwacht:
Tuinbonen, bospeen, romanesco, sla, tomaten

Afwezigheid wegens vakantie of anderszins vóór het weekend van de betreffende week/weken aan ons doorgeven, a.u.b.

Eénpersoonspakketten: groen draagtasje
Tweepersoonspakketten (klein): helft van een grijze krat
Vierpersoonspakketten (groot): hele zwarte krat
Combipakket: helft van een blauwe krat
Fruitpakket: papieren Odin-draagtas
Aardappelabonnement: papieren zak met postcode en huisnummer
Voor de tweepersoons-, vierpersoons- en de combipakketten moet u zelf een tas meenemen naar het neerzetpunt.
>> Als u twijfelt of u wel het juiste pakket meeneemt, neem dan a.u.b. contact met ons op.

Versaanbod week 29
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Tuinbonen/kg* 2.50
Bataviasla/st* 0.80
(* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld)  

Recepten

Pasta met spitskool

400 g spitskool, in reepjes gesneden, 1 ui gesnipperd, evt. 1 wortel in kleine stukjes, scheutje olijfolie, 1 teentje knoflook geperst, 2 theel. italiaanse kruidenmix, 150 g brie of camembert (of andere kaas), pasta voor 2 personen, evt. geraspte kaas.

Stoof de groenten met ui, een scheutje olijfolie, knoflook en italiaanse kruidenmix in ong. een kwartier beetgaar. Kook ondertussen de pasta in ruim water met zout gaar. Giet de pasta af en roer er een scheutje olijfolie door. Snijd de kaas in kleine stukjes en meng deze goed door de pasta. Voeg de groenten toe en schep het geheel een paar maal door elkaar. Serveer direct.

Ovenschotel snijbiet met aardappel

1 bos snijbiet in repen gesneden, 1 uitje gesnipperd, een scheutje olijfolie, 500 g aardappels geschild en in stukken, 1 dl. melk, klontje boter, 2 eieren, peper en (kruiden)zout, nootmuskaat, 1 theel. mosterd, 75 g geraspte kaas (geen oude kaas), 1 beschuitje of 4 eetl. paneermeel.

Kook de aardappels gaar en maak er met melk, boter, peper, kruidenzout, mosterd en nootmuskaat een lekkere puree van. Roerbak de ui in olie en voeg na een aantal minuten beetje bij beetje de snijbiet toe. Maak de snijbiet op smaak met een snufje peper en zout en roer er het paneermeel of beschuitkruim door. Vet een ovenschaal in en schep de aardappelpuree op de bodem en tegen de kanten zodat een dikke pureebekleding ontstaat. Schep de snijbiet in de schaal en verdeel het gelijkelijk. Klop de eieren los, meng er de geraspte kaas door en giet dit over het geheel. Zet de schotel ong. een half uur in een voorverwarmde oven op 175°C tot de bovenkant mooi lichtbruin is. Lekker met een komkommersalade erbij. Eet smakelijk. Variatie extra gevuld: Meng door de snijbiet gebraden (vegetarisch)gehakt, blokjes ham of stukjes salami.

Hartige appel-preitaart

Deeg: 300 g meel of bloem, 1,5 theel. zout, 1,75 dl. handwarm water, 0,5 dl. olie.
Vulling: 150 g prei, 250 g aardappels, 250 g lichtzure aardappel, 200 g pittige kaas, zout en nootmuskaat naar smaak, 3 eetl. selderijblad, 1 geklutst ei, 1 dl. room, springvorm, olie om in te bakken.


Meel en zout mengen en er een kuiltje in maken. Het water op de olie gieten en tot een wittige emulsie kloppen met garde of mixer, in het kuiltje gieten en tot een glad deeg roeren. Afdekken en op kamertemperatuur 30 min. laten rusten. Prei in dunne ringen snijden en beetgaar bakken in wat olie en iets laten afkoelen. Aardappels schillen en in plakjes schaven, appels in parten snijden, klokhuis verwijderen, en parten in plakjes snijden. Kaas raspen. Oven voorverwarmen 200°C . Alle ingrediënten voor de vulling mengen, behalve ei en melk. 2/3 van het deeg uitrollen tot een lap die rondom 3 cm groter is dan de vorm en deze ermee bekleden. De vulling erin scheppen en gladstrijken. De deegranden er los op terugslaan. De rest van het deeg dun uitrollen, in repen snijden en als een raster op de vulling leggen. Raster met ei bestrijken en ca. 25 min. in de oven bakken op de onderste richel. De rest van het ei vermengen met melk en halverwege de baktijd tussen het deegraster door op de vulling gieten.