HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 30, 24 juli 2008

CONCERT TEDESCA

Ook dit jaar vindt op 't Leeuweriksveld weer een concert plaats met prachtige middeleeuwse en renaissancemuziek van de Duitse groep Tedesca. De groep brengt zonder enige versterking originele muziek uit die tijd ten gehore en bedient zich daarbij van een veelvoud aan instrumenten als harp, doedelzak, draailier, kromhoorn, vedel, éénhandfluit met trommel, schalmei, blokfluiten en natuurlijk zang.
U bent allen van harte uitgenodigd! De muziek wordt ook door kinderen zeer gewaardeerd.
Zaterdag 9 augustus om 15.30u.

Toegang vrij, vrijwillige bijdrage na afloop.
De boerderijwinkel is op deze dag tot 15.30u geopend.

Deze week...

... lijkt er even een einde te komen aan de nattigheid. Tijd om succesvol te schoffelen en wieden. Tijd voor de aardappelplanten om op te drogen en eventuele schade door fytoftora binnen de perken te houden. Tijd voor broccoli, bietjes en andijvie om weer wat harder te groeien.
... zijn Kathinka, Anna en Roos er even tussenuit, naar Kathinka's moeder in Karlsruhe. Dat wordt een week lang pizza-uit-de-diepvries voor Wouter (grapje).
... viel de kwaliteit van de beloofde groenselderij wat tegen. De hartjes van de planten zijn gaan smetten; daarom hebben we ze voor deze keer hoger afgesneden en zijn de bosjes wat kleiner uitgevallen.
... is het ook aan de vogelzang merkbaar dat we de langste dag achter ons hebben: het wordt steeds stiller op en rond de akker. Alleen de geelgors ('mama mama 'k wil een íjíjsje!') gaat onverstoorbaar door, zittend op het gaas waarin de peulen en capucijners klimmen. Nu het zo stil is in het bos, kun je zelfs een kwartel horen! Eerst hoorde ik 'm op het land van de buurman, tussen het gras. Deze week zelfs tussen onze eigen hoog opgeschoten onkruiden, waar hij zich prima kan verstoppen.

Martin

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Kropsla   't Leeuweriksveld
Broccoli of courgette   't Leeuweriksveld
Groenselderij   't Leeuweriksveld
Rode bietjes   't Leeuweriksveld en Twisk
Knolvenkel   Gerard Lanting, Oosterhesselen

Volgende week verwacht:
Prei, bospeen, courgette of broccoli, groenlof?, rode sla, tomaten?

Afwezigheid wegens vakantie of anderszins vóór het weekend van de betreffende week/weken aan ons doorgeven, a.u.b.

Eénpersoonspakketten: groen draagtasje
Tweepersoonspakketten (klein): helft van een grijze krat
Vierpersoonspakketten (groot): hele zwarte krat
Combipakket: helft van een blauwe krat
Fruitpakket: papieren Odin-draagtas
Aardappelabonnement: papieren zak met postcode en huisnummer
Voor de tweepersoons-, vierpersoons- en de combipakketten moet u zelf een tas meenemen naar het neerzetpunt.
>> Als u twijfelt of u wel het juiste pakket meeneemt, neem dan a.u.b. contact met ons op.

Versaanbod week 31
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Tomaten/kg* superlekker 2.25
Sjalotjes/500g* 1.75
(* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld)  

Recepten

Venkel en hamsaus

4 grote of kleinere venkelknollen, 1 glas witte wijn, 1 glas water, zout, peper
Voor de saus: 30 g boter, 30 g bloem, 3 dl. kookvocht (aangevuld met water), 100 g gesnipperde ham, scheutje melk


Snij van de knolletjes het onderste stukje en de grone uitspruitsels af. Snij de knollen in plakken. Was die grondig en kook ze in water met wijn, zout en peper ca. 15 min. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en hou ze warm. Smelt in een andere pan de boter, voeg de bloem toe en het kookvocht aangevuld met water. Blijf roeren tot de saus is gebonden. Doe de ham erbij en laat de saus 5 min. zachtjes koken. Voeg melk toe en eventueel zout en peper en schep de venkel door de saus. Bestrooi deze groenteschotel met wat van het fijngehakte groen. Eet er bv. kip bij of varkensvlees.

Stokbroodje broccoli

2 kleine afbakstokbroodjes, 500 g broccoli, 40 g zachte boter, 2 teentjes knoflook geperst, peper, zout, 100 g geraspte pittige kaas, bieslook

Verwarm de oven voor op 225°C.Bak de stokbroodjes volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snijd de enigszins afgekoelde broodjes horizontaal doormidden. (laat de oven aan). Maak tijdens het bakken van de broodjes de broccoli schoon. Schil de harde stengeldelen en snijd deze in stukjes. Verdeel de bloem in kleine roosjes. Kook of stoom de groene beetgaar in circa 3 min. Laat de broccoli uitlekken en afkoelen. Roer de zachte boter uit met de knoflook en peper en zout naar smaak. Besmeer hiermee de vier stokbroodhelften. Verdeel de broccoli en bestrooi ze met kaas.
Zet de broccolibroodjes circa 8 min. in de bovenste helft van de voorverwarmde oven tot de kaas goudbruin van kleur is.
Garneer de broodjes met bieslook.

Groenselderij met blauwe kaas

1 bos groenselderij, 200 g creme fraiche of sojacuisine, 100 g blauwschimmelkaas, peper.

Groenselderij in stukjes snijden, wassen en in wat water beetgaar koken in 5-10 min. Laten uitlekken. Blauwe kaas met de creme fraiche en peper naar smaak, verwarmen tot de kaas gesmolten is. Saus over de groenselderij gieten.
Lekker met pasta.

Groenselderij met mais en roomsaus

½ bos groenselderij, een potje maiskorrels, ½ theel. italiaanse kruiden, peper en zout naar smaak, boter om in te bakken. roomsaus: een klont boter, 1 eetl. bloem, 1 dl. melk, 1/3 dl. slagroom of sojacuisine, peper en zout, evt. ½ rode paprika

Blad en onderkant van de selderij afsnijden. Stelen in stukjes snijden van ca. 5 cm en zachtjes stoven in boter. Maiskorrels (uit laten lekken) toevoegen. Op smaak brengen met de kruiden en peper en zout. Laat nog ong. 5 min. stoven tot de selderij beetgaar is. Intussen de roomsuas maken. boter smelten, bloem erdoor roeren en al roerend een paar min. laten garen. Beetje bij beetje de melk erbij gieten en tot een glad mengsel roeren. Tenslotte de room erbij gieten en de saus op smaak brengen met peper en zout. Groente evt. garneren met wat fijngeknipt selderijblad en serveren met de roomsaus. Heerlijk met gemengde rijst. Ook lekker met paprika erdoor. Stoof de in stukjes gesneden paprika met de selderij mee.

Zoetzure biet

15 g boter, 2 eetl. gehakte ui, 50 g suiker, 1 eetl. maizena, 1 theel. zout, 5 eetl. azijn, 600 g gekookte biet (plakken)

Fruit de ui 5 min. in de hete boter. Roer suiker, maizena, zout en azijn erdoor en laat al roerende indikken. Draai het vuur lager en verwarm de bieten in de saus. Roer af en toe.
Warm of koud serveren.