HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 32, 7 aug 2008

AANSTAANDE ZATERDAG:

CONCERT TEDESCA

Ook dit jaar vindt op 't Leeuweriksveld weer een concert plaats met prachtige middeleeuwse en renaissancemuziek van de Duitse groep Tedesca. De groep brengt zonder enige versterking originele muziek uit die tijd ten gehore en bedient zich daarbij van een veelvoud aan instrumenten als harp, doedelzak, draailier, kromhoorn, vedel, éénhandfluit met trommel, schalmei, blokfluiten en natuurlijk zang.
U bent allen van harte uitgenodigd! De muziek wordt ook door kinderen zeer gewaardeerd.
Zaterdag 9 augustus om 15.30u.

Toegang vrij, vrijwillige bijdrage na afloop.
De boerderijwinkel is op deze dag tot 15.30u geopend.

Een dag in juli...

...is een week in augustus is de hele maand september. Zo wil een boerenspreekwoord met betrekking tot nateelten. De laatste zaaisels en plantingen moeten nu zo snel mogelijk de grond in, anders is het te laat om nog een goed resultaat te kunnen verwachten.
Kathinka heeft het al verregaand afgestorven loof van de aardappels geklapt, begin september laten we de loonwerker komen om ze te rooien als het een keer goed droog is. Het aanzien van onze akker is er behoorlijk door opgeknapt, want er stonden inmiddels hier en daar grote bossen melde in.
De strijd met het onkruid gaat door, het weer is ook voor dat gewas gunstig, evenals de grondsoort hier ter plaatse. Daarover nog een ander gezegde: "klei is grond met onkruid, maar zand, dat is onkruid met grond." In zandgrond wisselen de omstandigheden veel vaker dan in klei van nat naar droog en weer naar nat. En juist dat is de prikkel die veel onkruidzaden nodig hebben om te kiemen: eerst goed drogen, en als er dan weer vocht komt, gaan ze meteen aan de slag.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

IJsbergsla   't Leeuweriksveld
Groenlof   't Leeuweriksveld
Prei   't Leeuweriksveld
Bloemkool   De Inspring, Valthermond
Sperziebonen   Buining, Ter Apelkanaal

Volgende week verwacht:
Andijvie, waspeen, tomaten, spitskool, eikebladsla.

Afwezigheid wegens vakantie of anderszins vóór het weekend van de betreffende week/weken aan ons doorgeven, a.u.b.

Eénpersoonspakketten: groen draagtasje
Tweepersoonspakketten (klein): helft van een grijze krat
Vierpersoonspakketten (groot): hele zwarte krat
Combipakket: helft van een blauwe krat
Fruitpakket: papieren Odin-draagtas
Aardappelabonnement: papieren zak met postcode en huisnummer
Voor de tweepersoons-, vierpersoons- en de combipakketten moet u zelf een tas meenemen naar het neerzetpunt.
>> Als u twijfelt of u wel het juiste pakket meeneemt, neem dan a.u.b. contact met ons op.

Versaanbod week 33
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Aardappels Woudster/kg* (kruimig) 1.00
Tomaten/kg* 2.00
(* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld)  

Recepten

Gegratineerde prei

600 g prei, 20 g bloem, ½ el. paprikapoeder, 20 g boter, 250 ml room, 25 g mascarpone, 60 g geraspte Gruyere, zout, peper, 100 g ham, peterselie voor het garneren, boter

Maak de prei schoon, maar snijd hem niet in stukken. Kerf de prei met 2 cm. tussenruimte schuin in en kook 15 min. in water met zout. Doe de room en de mascarpone in een pan, verwarm en roer glad. Voeg de gruyere toe en breng op smaak met zout en peper. Meng bloem en paprikapoeder in een kom en wentel de prei erin rond. Smelt de boter in een pan en bak de prei erin goudgeel. Vet de ovenschaal in en leg de prei erin. Snijd de ham in 1 cm. brede repen en verdeel over de prei. Schenk de saus erover en bak 20 min. in voorverwarmde oven (200°).

IJsbergsla met ei in remouladesaus

½ krop ijsbergsla, 2 eieren, 2 augurken, 1 ui, ½ bosje verse dille of 1 theel. gedroogde dille, 1 eetl. mayonaise, 1 eetl. volle kwark, zeezout naar smaak, versgemalen peper.

Eieren koken zodat ze hard zijn en laten afkoelen. Sla wassen en laten uitlekken. Augurken klein snijden. Ui fijn snipperen. Dille fijnhakken. Eieren pellen en klein snijden. Sla in smalle reepjes snijden en op een platte schaal verdelen. Overige ingredienten mengen en serveren op de sla.

Bloemkool met kwarksausje

1 bloemkooltje, snifje zout.
Sausje: 4 eetl. kwark, 4 eetl. (geiten-)roomkaas, een scheutje ahornsiroop of 1 eetl. honing, nootmuskaat.


Kook de in stukken gesneden bloemkool in ruim water met een snufje zout beetgaar en giet het vocht af. Klop de ingredienten voor het sausje door elkaar, giet dit sausje over de bloemkool en laat het nog even op een laag pitje staan tot ook het sausje warm is geworden. Serveer de bloemkool met sausje , nieuwe aardappels en een gebakken burger.
Variatie: Extra lekker met notenmoes. Verdeel een aantal eetl. losgeroerde notenmoes (of grof gehakte groosterde noten) over de gekookte bloemkool en giet daaroverheen het sausje.

Groenlof

Groenlof is een bladgroente met spitse langwerpige kroppen. In het Duits heeft ze de mooie naam Zuckerhut. De plant is familie van witlof en andijvie en smaakt ook bitter met name in de buitenste bladeren. Groenlof is lekker als je haar kort stooft, maar rauw in dunne reepjes gesneden is ze ook erg smakelijk. Bewaar groenlof in een natte (thee)doek in de koelkast. Zo blijft zij meerdere dagen vers.

Gestoofde groenlof met venkel en appel

200 g groenlof, 200 g knolvenkel, 200 g kipfilet, 1 appel, 1 theel. kerriepoeder, zout naar smaak, olijfolie

Kip in kleine stukjes snijden en ongeveer 10 min. krokant en gaar bakken in olie. Bladeren van de groenlof los halen, wassen en in smalle reepjes snijden. Alleen het kontje en de bovenste, uitgedroogde delen van de venkelstengels wegsnijden. Knolvenkel in dunne plakjes snijden. Kip uit vet scheppen en apart bewaren. Groenten in het warme vet scheppen, een klein scheutje water toevoegen en in 5 min. beetgaar stoven. Appel in kleine stukjes snijden en samen met kip en kruiden toevoegen aan de groenten. Al roerende nog even stoven.