HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 33, 14 aug 2008

BIJEENKOMST: 22-8, 20u.

Toekomstplannen

Zoals eerder gemeld loopt ons contract op De Wenning af per 1 februari a.s. Dat is nog minder dan een half jaar, dus hoogste tijd om actie te ondernemen! We hebben een boerderijtje nabij Emmen gevonden dat ons heel geschikt lijkt. Heel rustig en landelijk, maar toch vlakbij de stad met alle voordelen van dien: huisverkoop, mogelijkheden om nauwe banden met een kring van betrokkenen te ontwikkelen, wellicht een toekomstige zorgtak...
De huidige eigenaar is een ouder boerenechtpaar. Ik heb hen per "toeval" ontmoet via een advertentie "wiedeg gevraagd" op marktplaats. Ze zijn bereid om het geheel per 1 februari voor een redelijke prijs te verkopen. Een en ander moet nu spoedig zijn beslag krijgen, want zij moeten ook nog tijdig een nieuw huisje in de stad kunnen vinden en wij moeten het nodige doen om de nieuwe plek geschikt te maken voor ons bedrijf.
Maar....hoe ik me ook suf reken, met een normale financiering via de Triodosbank lukt het niet. We kunnen in eerste instantie maar ruim de helft van het noodzakelijke rente- en aflossingsbedrag op een verantwoorde wijze opbrengen. En dat terwijl we ons met volle kracht en inzet aan dit bedrijf wijden, waarvan wij menen dat het echt een goede zaak is...
We willen het er niet bij laten zitten en we hopen medestanders te vinden om de aankoop op een eigenwijze, creatieve en abnormale manier toch te realiseren!!
Er zijn al heel wat voorbeelden van biologisch(dynamische) bedrijven elders die ditzelfde probleem goed opgelost hebben: Landwirtschaftsgemeinschaft, Community Supported Agriculture, Pergola-landbouw, "warme"financiering van klanten zijn allemaal termen die hierop betrekking hebben. We denken aan aandelen-uitgifte, laagrentende of renteloze leningen, maar ook als u geen financiële bijdrage wilt of kunt leveren zijn er legio mogelijkheden om dit initiatief te steunen als u uw kennis, ervaring en contacten in wilt zetten! Bv. door te helpen met werven, administratieve klussen te doen, nieuwe klanten voor 't Leeuweriksveld te winnen. En t.z.t., als alles lukt, moet op de nieuwe plek van alles verbouwd en ingericht worden: o.a. aan dak en vloer van de schuur, inrichten schuur, een koelcel, een kapschuur voor de machines, een dokje voor onze vrachtwagen, een kas of folietunnels neerzetten, een beregeningsput slaan... hierbij kunnen de meest uiteenlopende vaardigheden en materialen bruikbaar zijn. Op vrijdag 22 augustus a.s. organiseren we een bijeenkomst om één en ander met u te bespreken en samen een plan te maken. U bent natuurlijk van harte welkom, om 20u. op 't Leeuweriksveld.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Diverse sla   't Leeuweriksveld
Tomaten   't Leeuweriksveld
Spitskool   't Leeuweriksveld
    of zomerkool   De Eerste, Marknesse
    of Courgette   't Leeuweriksveld
Andijvie   't Leeuweriksveld
Bospeen   't Leeuweriksveld

Volgende week verwacht:
Broccoli, komkommer, courgette/zomerkool, rode biet, sla.

Versaanbod week
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Komkommer/st 1.00
Prei/kg* 1.95
(* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld)  

Recepten

Recept van Marianne Prick uit Klijndijk

1 middelgrote ui, fijn gesneden, 2 teentjes knoflook, fijn gesneden, ± 600 g courgette in blokjes, 1 gekookte aardappel in blokjes, een bosje kruiden zoals bladselderij, maggiplant, bosuitje, lekker vers fijngehakt.

Fruit de ui en knoflook in olijfolie glazig, niet bruin, doe dan de aardappel en de courgette erbij en ook mee fruiten, na 5 min. (blijven roeren) de bouillon erbij roeren en aan de kook brengen.
Weer 5 min. laten doorkoken, dan de groenten uit het nat halen en alles pureren in keukenmachine of blender.
Weer in de pan doen en met het nat roeren tot een lekkere soep. Dit heeft dan een mooie groene kleur.
Weer aan de kook brengen en daarna verse kruiden erbij roeren. Eventueel wat vers gemalen peper en zout erbij doen, opdienen in een kom met lekker volkoren brood erbij.
Voor de smulpapen kan er nog een dot zure room op, maar dat is niet noodzakelijk.

Gevulde courgette: 3 vullingen naar uw keuze

Grote courgettes zijn het lekkerst met een vulling. Halveer de courgette in de lengte en hol hem uit. Als de pitten nog niet hard zijn kan dat met vlees in de vulling verwerkt worden. Blancheer de uitgeholde helften in kokend water met wat zout ca. 3 min. Oven voorverwarmen op 180°C

Vulling 1: met walnoten en feta: vegetarisch
Vulling 2: met ansjovis
Vulling 3: met gehakt en een sausje

Vulling 1: 3 el. olijfolie, 1 ui fijngehakt, 1 teen knoflook, gehakt, 100 g feta verkruimeld, 50 g walnoten, gehakt, 4 el. verse broodkruim, 1 ei losgeklopt, 1 tl. gedroogde dille, zout en peper.

Verhit 2 el. olie in een koekepan en fruit hierin de ui en knoflook. Bak ook het courgettevruchtvlees even mee. Neem pan van het vuur en roer er de feta, de walnoten, het broodkruim, het ei, de dille en zout en peper door. Vul hiermee de courgettes. Leg ze naast elkaar in een ovenschaal en besprenkel met de resterende el. olie. Dek de schaal af met aluminimumfolie en zet hem 30 min. in de oven. Verwijder het folie en laat nog 10-15 min. bakken. Serveer warm.

Vulling 2: 12 zwarte olijven, 10 ansjovisfilets, 100 g broodkruim, klein scheutje melk of witte wijn, 1 teentje knoflook, 1 eetl. gehakte marjolein, 1 eetl. gehakte peterselie, versgemalen zwarte peper, olijfolie

Snijd het vruchtvlees, de zwarte olijven en de ansjovitsfilets fijn. Week het broodkruim in een heel klein beetje melk of wijn. Pel en pers de knoflook. Meng de kruiden, knoflook en peper met de gehakte courgette, olijven, ansjovis en brood goed door elkaar. Vul de uitgeholde courgettes met dit mengsel en zet ze in een ovenschaal. Bedruppel ze met wat olijfolie en zet ze 20 min. in het midden van de oven.

Vulling 3: 200 g half om halfgehakt, 25 g boter, 1 kleine ui, snufje zout, snufje nootmuskaat, 1 theel. paprikapoeder, 1 eetl. paneermeel, ½ theel. tijm, 25 g geraspte kaas.

Maak van de yoghurt met provencaalse kruiden en het uitgeperste teentje een sausje. (Sausje: 1/8 L. yoghurt, teentje knoflook, provencaalse kruiden, peper en zout.) Zet dit sausje weg.
Snijd het vruchtvlees van de courgettes in blokjes en pel en snipper de ui. Verhit een deel van de boter in een koekepan en fruit hierin de stukjes ui. Voeg het gehakt, de blokjes courgettes, tijm, paprikapoeder en wat nootmuskaat toe.
Bak dit alles rul en breng dit gehaktmengsel op smaak met zout en peper.
Leg nu in een beboterde ovenschaal de geblancheerde courgettes en schep hierin het gehaktmengsel. Meng het paneermeel met de geraspte kaas en strooi dit over het gehakt. Leg hierop wat klontjes boter.
Verwarm de oven voor tot 175°C en zet de schaal in het midden van de oven. Verwarm het gerecht circa 20 min.
Voor een mooie korst nog circa 5 min. in de oven op grillstand.
Serveer op het bord en serveer de yoghurtsaus apart. Lekker met rijst.