HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 36, 4 sept 2008

Suikermais

Deze week in uw pakket de suikermaïs, een heerlijke lekkernij van het seizoen die in Nederland alleen een week of zes in de nazomer geoogst kan worden. De helft is afkomstig van de Sterrebostuin van Albert Wissman, een mooi tuinbouwbedrijfje in Frederiksoord dat half omgeven is door ...inderdaad, het Sterrebos. Van een plek met zo'n mooie naam moeten wel goede produkten komen, zou je zeggen, en zo is het ook.
Albert besteedt veel zorg aan zijn tuin, en werkt zoveel mogelijk volgens de bd-methode.

De andere helft komt van het biologische bedrijf van Henk Klompe, die boert op de vruchtbare poldergrond bij Biddinghuizen.
Een heel ander bedrijf, open landschap, bijna altijd wind, grote kavels, moderne mechanisatie, grond die van nature een groot opbrengstvermogen heeft. Maar ook hier wordt met heel veel zorg en inzet gewerkt om lekkere, verantwoorde en gezonde levensmiddelen voort te brengen. Henk teelt ook witlofpennen, die hij na de oogst in de herfst bewaart in een koelcel en dan een groot deel van het jaar gebruikt voor de trek van witlof. In het winterseizoen vinden jullie die ongeveer ééns per drie weken in het groentepakket.

Paksoy Shanghai is een paksoyvariëteit met lichtgroen gekleurde bladstelen. Ze heeft de naam nog lekkerder te smaken dan de gewone paksoy met witte bladsteel. Proeft u maar eens...

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Bindsla   't Leeuweriksveld
Paksoy "Shanghai"   't Leeuweriksveld
Waspeen   't Leeuweriksveld
Groene kool   't Leeuweriksveld
Suikermaïs   Albert Wissman, Frederiksoord
Henk Klompe, Biddinghuizen
Extraatje: tomaten   't Leeuweriksveld

Volgende week verwacht:
Wilde spinazie, prei, ijsbergsla, paprika, rode kool

Afwezigheid wegens vakantie of anderszins vóór het weekend van de betreffende week/weken aan ons doorgeven, a.u.b. , met vermelding van uw abonneenummer (postcode en huisnr.).
Dit geldt ook voor andere wijzigingen in uw bestelling.
Het gebeurt af en toe dat iemand een mail naar ons stuurt die hier niet aankomt. Om dit te voorkomen kunt u om een leesbevestiging vragen: terwijl u een mail schrijft, in de menubalk boven op "extra" klikken en dan de tweede optie: "leesbevestiging vragen" klikken.

Prijswijziging per 1 november a.s.:
Eénpersoonspakketten: 4.95
Tweepersoonspakketten (klein): 8.50
Vierpersoonspakketten (groot): 15,-
Combipakket: 9.50
Fruitpakket: 7.95 (ongewijzigd)
Aardappelabonnement: 2.95

Versaanbod week 37
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Paksoy/st* 0.80
Rode bietjes/kg* 1.20
(* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld)  

Recepten

Appel en bacon salade met boerenkaas

1 krop bindsla, 1 rode appel met schil in stukjes, 50 g bacon in reepjes, 1 el. olijfolie, scheutje citroensap, zout en zwarte peper.
Voor de dressing: 125 ml. zure room, 1 el. cider, 50 g pittige boerenkaas, scheutje ciderazijn


Verhit de koekepan en bak de appel en bacon in een beetje olijfolie. Verwarm de zure room, cider, kaas en azijn in de sauspan en roer tot een gladde romige saus. Besprenkel de sla met wat olie en azijn en strooi er zout en peper naar smaak over. Verdeel over de borden en leg de warme appel en bacon erboven op. Sprenkel er dan de warme dressing over.

Bananen-wortel-broodbeleg

Een paar wortels, 1 banaan, 1 eetl. zure room of creme fraiche, 1 eetl. citroensap, snufje zout, 1 handje gehakte nootjes of zonnebloempitten

Rasp de wortels op een fijne rasp. Prak de banaan tot moes en meng de geraspte wortel erdoor. Maak de dressing van room, citroensap en een snufje zout en meng dan alles door elkaar tot een kleurige moes. Strooi er op de boterham nootjes of pitten over. Het is ook lekker met rozijntjes erdoor!

Groene kool met pinda's

1 groene kool, 100 g pinda's, 1 ui gesneden, 1 teen knoflook geperst, 2-3 theel. komijnpoeder, 2-3 theel. gemberpoeder, 3 eetl. zoute ketjap of tamari, peper en zout, olie om in te bakken

Kool in repen snijden, wassen en uit laten lekken. Pinda's onder voortdurend omscheppen goudbruin roosteren in een droge koekepan en apart houden. Ui en knoflook fruiten in wat olie. kruiden even meefruiten. Ketjap of tamari toevoegen en dan een deel van de kool, al omscheppend laten slinken en dan weer wat kool toevoegen tot alle kool gebakken en beetgaar is. Pinda's erdoor scheppen, en alles op smaak brengen met peper en zout. Lekker met rijst en (gember)saus

Mais in tomaten-yoghurtsaus

2 maiskolven, 250 g tomaten, 2 uien, 1 eetl. fijngehakte verse basilicum, vers gemalen peper, 1 dl. (volle) yoghurt, zout naar smaak, 1 scheutje olijfolie.

Mais met blad in ongeveer 30 min. gaar stoven in een wijde pan met 2 cm. water. Let goed op dat er water in de pan blijft. Maiskorrels van met blad gestoofde kolven zijn smaakvoller. Ui fijn snijden en fruiten in olie op een laag vuur totdat ze glazig is. Tomaten klein snijden, toevoegen en aan de kook brengen en 25 min. laten sudderen op een laag vuur. Basilicum fijn hakken. Basilicum, yoghurt, zout en peper toevoegen. Tomatensaus in een platte schaal schenken. Maiskolven pellen en in ringen van 2 a 3 cm. snijden. Leg ze in de tomatensaus.

Geroerbakte paksoy

1 eetl. olie, 1 teentje knoflook in fijne plakjes gesneden, ong. 400 g paksoy in stukjes van ong. 2 cm. gesneden, wat bouillon, een rood pepertje in fijne reepjes, zout

Laat de wok heet worden en giet er de olie in. Laat de olie zo heet worden dat hij begint te dampen en bak er dan de knoflook en stukjes peper in. Bak even snel om en om. Voeg dan de paksoy toe en roerbak 4 min. Voeg een beetje bouillon toe en laat de groenten nog 2 minuutjes doorwarmen.