HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 37, 11 sept 2008

Zen

Twee weken geleden, we zaten bietjes te oogsten en te bossen voor de pakketten. Af en toe komt er een bietje voorbij dat aangeknaagd is door een muis. Die mag er natuurlijk niet tussen, dus die gooien we dan weg. Maar het doet toch altijd ook beetje pijn, zo'n bijna helemaal goede biet, die je weg moet gooien!
Ik zeg tegen Annelies, een aankomend biologiestudente die haar laatste vakantieweek bij ons op de akker is komen helpen: die muisjes hebben toch een feilloos instinct? Ze eten alleen de beste bietjes.
"Ja..." beaamt ze voorzichtig.
"Dan moeten we eigenlijk juíst die aangeknabbelde exemplaren in de pakketten stoppen!"
Een meewarige glimlach is mijn deel. Maar daar laat ik me niet door afschrikken.
"Als je dit uitgangspunt accepteert, en je denk het consequent ten einde, dan is het beste pakket een pakket met opgeknabbelde produkten."
Annelies haakt definitief af. Gelukkig zit Martin even verderop. Hij heeft ons gesprek opgevangen.
"Ja", reageert hij beslist, "dat is Zen".
"Jij bent mijn man. Schrijf jij de begeleidende pakketbrief om dit aan de klanten te verkopen?"
"Geen probleem. Gewoon een leeg A4-tje."

Wouter

P.S. Voor verstokte westerlingen blijven we voorlopig ook het traditionele groentepakket leveren. Indien gewenst kunt u echter reeds nu een Zenpakket bestellen. Gelieve in dat geval het Zenprincipe echter niet tot de betalingen uit te breiden!

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

IJsbergsla   't Leeuweriksveld
Wilde spinazie   't Leeuweriksveld
Prei   't Leeuweriksveld
Rode kool   Eko De Eerste, Marknesse
Komkommer   Eef Maassen
Paprika   Aldo van Os, Erica

Volgende week verwacht:
Andijvie, Paksoy, Rode biet, Suikermaïs?, ..

Afwezigheid wegens vakantie of anderszins vóór het weekend van de betreffende week/weken aan ons doorgeven, a.u.b. , met vermelding van uw abonneenummer (postcode en huisnr.).
Dit geldt ook voor andere wijzigingen in uw bestelling.
Het gebeurt af en toe dat iemand een mail naar ons stuurt die hier niet aankomt. Om dit te voorkomen kunt u om een leesbevestiging vragen: terwijl u een mail schrijft, in de menubalk boven op "extra" klikken en dan de tweede optie: "leesbevestiging vragen" klikken.

Prijswijziging per 1 november a.s.:
Eénpersoonspakketten: 4.95
Tweepersoonspakketten (klein): 8.50
Vierpersoonspakketten (groot): 15,-
Combipakket: 9.50
Fruitpakket: 7.95 (ongewijzigd)
Aardappelabonnement: 2.95

Versaanbod week 38
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Groene kool/st* 1.20
Appels Elstar/kg 2.40
(* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld)  

Recepten

Griekse spinazietaart

6 vellen bladerdeeg, ± 500 g totaal, 150 g boter, 750 g verse wilde spinazie, 300 g feta, 2 eieren, 1 el verse dille, 2 sjalotjes, 1 eetlepel olie, peper, zout en een mespunt nootmuskaat

Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht op 175°C).
Vet een lage, ronde vuurvaste schaal van 18-20 cm doorsnee in met boter. Smeer de vellen bladerdeeg in met gesmolten boter en leg ze over elkaar in de schaal. Laat het deeg aan de randen uitsteken. Was de spinazie, verwijder de steeltjes en laat in een vergiet uitlekken. Hak de spinazie grof. Verkruimel de feta. Fruit de sjalotten in de olie en voeg de spinazie toe. Doe de verkruimelde feta vervolgens met handjes tegelijk bij de spinazie. Laat snel slinken. Doe het mengsel in een vergiet zodra alle spinazie is geslonken. Druk het vocht eruit. Meng in een kom feta, eieren, dille, peper, zout en nootmuskaat erdoor. Doe het spinaziemengsel in de met bladerdeeg beklede schaal. Klap de over de rand uitstekende lappen deeg naar binnen en vouw ze over de vulling. Verdeel de rest van de boter eroverheen. Bak de taart in 30 minuten krokant en goudbruin. Leg een platte schotel over de vuurvaste schaal. Keer het geheel om en stort de taart over op een platte schaal. Serveer warm en in punten gesneden.

Deense rode kool met cashewnoten

500 g rode kool, 2 appels, 10 witte druiven, 2 el rode-bessenjam, peper, zout, mespuntje kaneel, 1 el bruine suiker, 1 glas rode wijn, 50 g gehakte cashewnoten

Snij de rode kool en kook deze 15 minuten in een klein beetje water met peper, zout, kaneel, bruine suiker en de wijn. Snij de appels in stukjes en snij de druiven doormidden. Giet wat vocht af van de rode kool en meng er de appels, druiven en de rode-bessenjam door. Verwarm de kool nog even goed, voeg appels, druiven en jam toe en bestrooi de kool met de gehakte cashewnoten. Serveren met krielaardappeltjes.

Geroosterde ijsbergsla met basilicum

½ krop ijsbergsla, 2 zongedroogde tomaten in olie, 7 blaadjes basilicum, 1 theelepel Italiaanse keukenkruiden, 3 eetlepels olijfolie, 1 teentje knoflook

Verwijder de buitenste bladen van de sla en snij de halve krop in tweeën. Was de slakwarten en laat ze omgekeerd op een theedoek goed uitlekken. Snij de uitgelekte tomaten in kleine stukjes en scheur de basilicum in reepjes. Roer de olie, tomaat, basilicum en keukenkruiden door elkaar. Pers de knoflook erboven uit. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Bestrijk de snijvlakken van de sla rijkelijk met het oliemengsel. Grill de slakwarten aan beide kanten lichtbruin en knapperig.

Tzatziki (bijgerecht)

1 bakje griekse yoghurt, 1 komkommer, zout, peper, meerdere teentjes knoflook, eventueel wat mayonaise

Laat de yoghurt uitlekken in een schone theedoek. Rasp de komkommer grof en bestrooi hem met zeezout. Druk er in een zeef zoveel mogelijk vocht uit. Roer de komkommer door de yoghurt en gooi er zoveel geperste knoflook bij als je durft. Afmaken met zwarte peper en mayonaise als je dat lekker lijkt.