HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 42, 16 okt 2008

Aankoop afgerond!

Afgelopen maandag hebben we de aktes ondertekend bij de notaris, waardoor we de trotse eigenaars zijn geworden van een heuse eigen boerderij! Tot het laatste moment was het spannend, de bank kwam vorige week nog met allerlei aanvullende eisen met betrekking tot verzekeringen, achterstellingsaktes, een liquiditeitsbegroting....en op de achtergrond speelde de kredietcrisis, die ook niet bevorderlijk was voor onze gemoedsrust. Maar dat is nu allemaal achter de rug.
En meteen is het weer spannend, want per 1 februari willen (en moeten) we verhuizen, en voor die datum zal er dus nog heel wat dienen te gebeuren. Het dak van de schuur moet grondig gerenoveerd worden: het is nu bedekt met oude en lekkende asbest-golfplaten en ook de sporen moeten vervangen worden. Gelukkig zijn de mooie dragende gebinten nog wel goed. Daardoor hoeven we de constructie niet wezenlijk te veranderen, met als grote voordeel dat er geen nieuwe bouwvergunning hoeft te worden aangevraagd. Want daar hebben we nu echt geen tijd voor!
Verder moet er een plafond in voor isolatie en opslagruimte, een nieuwe, gladde betonvloer, een koelcel en een huisverkoopruimte.
Daarna komen dan de volgende stappen: een dokje voor de vrachtwagen zodat we gelijkvloers kunnen laden en lossen; een spoelplaats voor de groente, een kapschuur voor de machines en de trekker; een kas...
Leven in de brouwerij dus!
Wie ons nieuwe plekje alvast eens wil komen bewonderen is welkom op zaterdag a.s. om 10u, Wilhelmsweg 69 te Wilhelmsoord (=Emmen). (Zandzoom inrijden, 2e inrit links is ons erf).

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Div. sla/andijvie   't Leeuweriksveld
Knolvenkel   Gerard Lanting, Oosterhesselen
Spitskool   Eko de Eerste, Marknesse
Suikermais   Albert Wissmann, Frederiksoord
Winterpeen   Gerbrandastate, Pietersbierum

Volgende week verwacht:
Romanesco/bloemkool, prei, spruiten, paprika?

- Deze week de laatste sla van de vollegrond. Omdat er niet meer voor iedereen voldoende was, krijgt een klein deel van u i.p.v. sla andijvie. Verder de laatste knolvenkel, spitskool en suikermais van dit seizoen. Geniet ervan, want het duurt even voor u ze weer in het pakket zult aantreffen!

Prijswijziging per 1 november a.s.:

NB: Bij wederverkopers in Borger, Eelde, Emmen, Odoorn en Rolde kunnen de prijzen afwijken.

Eénpersoonspakketten: 4.95
Tweepersoonspakketten (klein): 8.50
Vierpersoonspakketten (groot): 15,-
Combipakket: 9.50
Fruitpakket: 7.95 (ongewijzigd)
Aardappelabonnement: 2.95

Versaanbod week 43
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Romanesco/st* 1.70
Wilde spinazie/500g* 2.00
(* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld)  

Recepten

Hutspot met kaas

400 g wortel , in stukjes gesneden, 200 g ui gesnipperd, 2 tenen knoflook, fijn gesneden, 400 g aardappels, in stukken gesneden, scheutje olie, 100 g oude geraspte kaas, 1 theel. paprikapoeder, peper en zout, evt. peterselie of tijm, evt. een kopje gekookte rogge

Kook de aardappels met de wortels en zout in ong. 15 min. gaar. Fruit de ui samen met de knoflook. Stamp van de aardappels met de wortel een stamppot. Roer beetje bij beetje de geraspte kaas door deze hutspot, Maak op smaak met peper en zout en paprikapoeder. Deze hutspot is extra lekker met fijngeknipte peterselie of tijm en gekookte rogge op het laatst erdoor geroerd.
Variatie met pastinaak: deze hutspot is ook heerlijk met pastinaak in plaats van wortel of met een combinatie van wortel en pastinaak.

Gestoomde hartige maiskolven

Maiskolven, kruidenzout, peper, evt. 1 theel. verse gemberwortel, 2 teentjes knoflook, geperst, een klontje boter, 1 eetl. sojasaus

Maak de maiskolven schoon en snijd ze door midden, zodat ze in een stoommandje of stoompan passen. Meng knoflook, peper, kruidenzout, gember en boter en besmeer hiermee de kolven rondom.
Leg de kolven in de stoompan of in het stoommandje. Stoom de mais in ruim een half uur gaar (controleer dit door met een vork in de kolf te prikken) en druppel er bij het opdienen de sojasaus over.
Voor het stomen kunt u eventueel ook een roestvrijstalen zeef in een gewone pan hangen.

Koolpizza

Een halve spitskool, in fijne repen gesneden, 1 teen knoflook geperst, 2 eieren, een half kopje bloem, 3 sjalotten in ringen, 2 kleine tomaten, in plakjes gesneden, salami of geitenkaas in plakjes, een klont boter, mespunt zout, een half kopje geraspte kaas, 1 theel. oregano, olijven naar wens

Verhit de boter in een pan en bak de kool met knoflook en zout al roerende totdat de kool zacht is geworden.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur en roer er eerst de eieren en daarna de bloem door.
Verdeel het mengsel over een ingevette ovenschaal of pizzabakvorm.
Bak de pizza in een voorverwarmde oven eerst 10 min. op 175°C.
Beleg de pizzabodem daarna met plakjes kaas of salami, tomaat, sjalotten, olijven en strooi er oregano en geraspte kaas overheen.
Bak de pizza nog ongeveer een half uur tot ze lichtbruin is. Heerlijk met een salade erbij. Dit recept is ook geschikt met andere koolsoorten.

Venkel in wijnsaus

1-2 venkelknollen, 1 dl. droge witte wijn, 80 g geraspte pittige kaas, 1 dl. creme fraiche of sojacuisine, boter om in te vetten

Een schijfje van de onderkant van de venkel halen.
Venkelgroen afsnijden en apart houden.
Venkel afspoelen, in stukken snijden en in de wijn (of water) in 10 min. beetgaar koken.
Met een schuimspaan uit de pan scheppen en in een ingevette ovenschaal schikken.
Creme fraiche of sojacuisine door het kookvocht roeren en over de venkel gieten.
Bestrooien met de kaas. 20 min. in een voorverwarmde oven (200 °C) gratineren.
Garneren met het venkelgroen.
Lekker met gierst of aardappelen en vis.