HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 51, 17 dec 2008

Bestellen en oogsten

Eén van mij taken in het bedrijf is de bestellingen doen voor de winkel, de bestelpakketten en nog een paar kleine wederverkopers. Daar ben ik op maandag altijd even mee bezig, brood en zuivel, droogwaar en dan de groentes en fruit van verschillende collegaboeren en wat daar niet te krijgen is, van de Zaai-Ster. Goed inschatten wat we werkelijk nodig hebben, zodat er genoeg van alles is, maar ook weinig bederft. Als ik klaar ben met bestellen hang ik dan nog een lijst aan het prikbord met wat er geoogst moet worden uit onze eigen tuin. Die is in de zomer vanzelfsprekend langer, maar ook nu is er nog een flinke lijst: boerenkool, groene kool, spruiten, de allerlaatste groenselderij, prei, groenlof, veldsla, winterpostelein en uit de bewaring chinese kool, koolrabi en rode biet.
Afgelopen dinsdag ging ik dan ook zelf oogsten. Ik keek een beetje huiverend naar het weer: het was zachtjes aan het regenen gemengd met sneeuw, heel koud èn vochtig. Goede kleding aan en twee paar handschoenen: eerste laag dunne latexhandschoenen, dan warme werkhandschoenen zonder vingertoppen. Bij de eerste partij boerenkool beet me de kou in de vingers, maar ik beet door en na ca. 5 minuten waren en bleven mijn handen heerlijk warm en kreeg ik er weer helemaal zin in. Ondertussen was het echt aan het sneeuwen en over mijn hele oogst zat een witte laag. Door de sneeuw stapte ik terug naar de schuur en zette de groentes met de witte hoedjes in de koeling. Een uurtje later stond er onder de kisten een plas met water, tja, voor sneeuw is het in de koeling gewoon te warm.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Winterpostelein   't Leeuweriksveld
Chinese kool   't Leeuweriksveld
Pompoen   Zorgboerderij Emmeloord
Winterpeen   Gerbrandastate, Sexbierum
Gemengde kiemen   De Peuleschil, Rottevalle

Volgende week dubbelpakket:
Broccoli, veldsla, spruitjes, stoofperen, champignons, schorseneren, zuurkool, rode bietjes, koolrabi superschmelz, verrassing

- Attentie: in week 52 bezorgen we alle pakketten één dag eerder dan normaal, omdat eerste kerstdag op donderdag valt.
Het afhaaltijdstip verandert verder niet.
U ontvangt in die week een dubbel (Kerst)pakket.
In week 1, op woensdag 31 december en donderdag 1 januari, leveren we géén pakketten.

Op Vrije School Michaël te Emmen wordt a.s. vrijdag 19.30u het Oberufer Kerstspel opgevoerd. Een mooie gelegenheid om echt in kerststemming te komen! Iedereen is van harte welkom.

ACTIE: KLANTEN WERVEN KLANTEN
ABONNEER IEMAND OP ÉÉN VAN ONZE PAKKETTEN EN U ONTVANGT ZELF EEN GRATIS PAKKET!
Tot 31 december kunt u nog meedoen!

Versaanbod week 52
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Veldsla * 1,40 / 100g
Appels Santana 2,25 / kg
(* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld)  

Recepten

Winterpostelein met geitenkaas en zoete noten

1 zakje winterpostelein
2 eetl. limoen- of citroensap
1 theel. mosterd
1 eetl. gembersiroop
1 sinaasappel
2 eetl. olijfolie
50 g geitenkaas
50 g hazelnoten
1 eetl. honing


Winterpostelein wassen en goed laten uitlekken. Limoen- of citroensap, mosterd, gembersiroop en olie mengen tot een romige dressing. Dit gaat goed met een kleine garde. Sinaasappel schillen, klein snijden en mengen met de dressing en de winterpostelein. Kaas over de salade verdelen. Noten roosteren in een droge koekepan en voeg als de noten beginnen te geuren de honing toe. Laat de honing om de noten smelten op een laag vuur. Roer een paar maal om en schep de honingnoten over de salade.

Wortelen met pit

400 g wortels in schijfjes van 2 cm dik
½ theel. kurkuma- of gemberpoeder
½ theel. mosterdzaad (of -poeder)
1 teen knoflook fijngesneden
1 theel. sambal of een mespuntje chilipeper
snufje zout
scheutje olie om in te bakken
1 theel. honing
1 eetl. citroensap


Kook de wortelstukjes 3 min. in een laagje water zo dat ze nog niet echt gaar zijn. Fruit de knoflook met de specerijen 5 min. in hete olie en voeg er de uitgelekte wortelstukjes aan toe. Voeg honing en zout toe en roer het geheel een paar maal om. Laat nog een paar minuten met deksel op de pan op een laag pitje staan. Voeg eventueel een klein scheutje water toe om aanbakken te voorkomen. Besprenkel deze pittig gekruide wortels met citroensap vlak voor het opdienen. Heerlijk bij gekookte rijst of quinoa.

Salade van Chinese kool en mango

1/3 Chinese kool, in dunne reepjes gesneden
1 rijpe mango, in kleine blokjes gesneden
2 eetl. rozijnen, gewassen en geweld.
Dressing: ½ bekertje zure room en/of mayonaise
2 eetl. yoghurt
½ theel. mosterd.
Garnering: 1 eetl. pompoenpitten


Meng Chinese kool en mango door elkaar. Maak een dressing van de ingredienten en schep alles een paar maal goed om. Garneer de salade met pompoenpitten.

Hartige pompoenkoekjes

300 g pompoen, grof geraspt
1 ui fijngesnipperd of grof geraspt
evt. 1 teen knoflook, geperst
1 ei losgeklopt
2 eetl. boekweitmeel
30 g geraspte kaas naar wens
½ theel. zout
peper
1 theel. korianderpoeder
evt. 1 theel. gemberpoeder
evt. een handvol hazelnoten, grof gehakt
olijfolie om in te bakken


Meng de ingredienten, behalve de olijfolie, door elkaar met een vork of met de hand. Verhit een scheutje olie in een koekepan of in een ruime wok, leg kleine hoopjes van het mengsel in de olie en druk ze plat. Bak de platte koekjes aan beide kanten. Heerlijk krokant bijgerecht of een hartige snack voor tussendoor.
Variatie: Meng door het mengsel ook geraspte rauwe aardappel.