HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 52, 24 dec 2008

Terugblik

2008 was het vijfde "levensjaar" van 't Leeuweriksveld en een jaar met veel onzekerheid, aangezien we wisten dat we na dit jaar op een andere plek verder zouden moeten. Gedurende het jaar hebben we ons aan verschillende toekomstperspectieven vastgehouden (helemaal geen perspectief is niet uit te houden!). Aanvankelijk nog het plan van een stadsboerderij met de vrije school ernaast op de locatie van de dierentuin in Emmen-centrum - dit bleek volstrekt onhaalbaar. Daarna werd ons de boerderij aan Orvelterveld 7, die we nog tot 1 februari a.s. huren, te koop aangeboden. We hebben samen met een compagnon een goed plan gemaakt, maar door omstandigheden waar wij geen invloed op hebben lukte dit ook niet. Toen was het augustus, het vertrouwen hadden we niet verloren maar elk concreet perspectief wel. Dankzij een "toevallige" ontmoeting met een ouder boerenechtpaar, heel veel goede hulp van diverse klanten en sympathisanten en de Triodosbank hebben we toen onze nieuwe plek kunnen verwerven.

Ook was 2008 het jaar waarin we de abonnees van De Inspring mochten overnemen.
En waarin Wouter bij wijze van experiment de grond niet geploegd, maar alleen gespit heeft (wel machinaal natuurlijk). Dit experiment ga ik niet herhalen, we hadden gemiddeld minder goede gewassen en meer onkruid.
Waarin Martin maar liefst 64 vogelsoorten registreerde op onze huidige plek (nr. 64 was een blauwe kiekendief, tijdens het spruitenplukken afgelopen vrijdag). In Willemsoord begint ie straks weer met de mus en de merel...

Wij wensen u een heel goed kerstfeest! Irene N., Irene H., Martin, Anna, Roos, Kathinka en Wouter.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Veldsla   't Leeuweriksveld
Spruitjes   't Leeuweriksveld
Koolrabi superschmelz   't Leeuweriksveld
Rode bietjes   't Leeuweriksveld
Potje zilverprei   't Leeuweriksveld
Broccoli   de Zaai-Ster (Italië)
Zuurkool   Loverendale
Schorseneren   van Geffen, Lelystad
Champignons   de Zaai-Ster
Stoofperen   Custers, Dronten

Opmerking over de zilverprei: deze moet in de koelkast bewaard worden, omdat het vacumeren helaas niet altijd goed gelukt is!
Bewaar het potje bij voorkeur nog 3 à 4 weken, dan smaakt hij op zijn lekkerst.

In week 2 verwacht:
Groene kool, witlof, waspeen, ...

- Attentie: Deze week ontvangt u een dubbel pakket. (fruittassen uitgezonderd). Ook de aardappelabonnementen voor week 1 staan nu al voor u klaar. In week 1, op woensdag 31 december en donderdag 1 januari, leveren we géén pakketten.

ACTIE: KLANTEN WERVEN KLANTEN
- Tot 31 december -
ABONNEER IEMAND OP ÉÉN VAN ONZE PAKKETTEN EN U ONTVANGT ZELF EEN GRATIS PAKKET! DE NIEUWE ABONNEE MAG U ZELFS BLIJ MAKEN MET TWEE GRATIS PAKKETTEN.

Versaanbod week 2 (in week 1 zijn we gesloten)
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Winterpostelein * 0,50 / 100g
Waspeen 1,20 / kg
(* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld)  

Recepten

Veldslasalade

1 zakje veldsla
1 grapefruit of 1 sinaasappel in kleine stukjes gesneden
3 eetl. pijnboompitten of een aantal walnoten.
Dressing:
4 eetl. (wijn-)azijn
4 eetl. olie,
peper en zout


Was de veldsla en meng er de stukjes fruit door. Maak de dressing en meng deze door de salade.
Strooi er licht geroosterde pitten of grof gehakte walnoten over. Serveer deze frisse salade bijvoorbeeld bij een (bruine) bonenschotel of bij een hartige taart of pizza.

Rode bietjes met citroen of gember

400 g rode bieten
1 stukje verse gember, geraspt of ½ theel. gemberpoeder
1 ui, gesnipperd
een scheutje olie
½ theel. karwijzaadjes en/of venkelzaadjes
2 eetl. citroensap
evt. een handje rozijnen
zwarte peper en zout
evt. 1 theel. suiker


Laat de rozijnen wellen. Kook de rode bieten in ruim een half uur gaar in water en verwijder de schil. Snijd de gekookte bietjes in stukjes of rasp ze op een grove rasp. Bak ui met kruidenzaadjes en gember in olie en voeg er gekookte bietjes, citroensap, rozijnen en eventueel suiker aan toe. Maak het geheel op smaak met peper en zout. Heerlijk met aardappelpuree en (bloed)worst of speklapjes.

Schorseneren met geitenkaas en amandelen

400 g schorseneren
200 g geiten-roomkaas
een handje amandelen
1 eetl. honing
½ theel. tijm


Schorseneren onder een stromende kraan schillen met een dunschiller. Geschilde schorseneren meteen in water leggen. Groenten in 10 a 15 minuten gaar koken. Grill voorverwarmen. Amandelen fijn hakken. Schorseneren in een ovenschaal leggen. Roomkaas erop scheppen. Honing over de kaas laten druppelen. Amandelen en tijm erover strooien. Zet de schorseneren 5 a 10 minuten onder de grill.

Stoofperen met chocoladesaus

600 g stoofperen
flinke scheut vlierbessensap
oerzoet of suiker naar smaak
½ kaneelstokje
2 kruidnagelen
75 g pure chocolade
50 ml. slagroom
3 eetl. (duindoorn)siroop
2 eetl. zonnebloempitten


Stoofperen schillen, in 4 partjes snijden, klokhuis verwijderen en samen met oerzoet, vlierbessensap, kaneelstokje, kruidnagelen en zoveel water dat de peren ruim onder staan, koken totdat de peren roodgekleurd zijn. Dit duurt ongeveer een uur. Chocolade raspen. Slagroom aan de kook brengen op een vlamverdeler. Vuur laag zetten. Chocolade lepel voor lepel door de slagroom roeren tot alles gesmolten is. Duindoornsiroop toevoegen. Saus in een kommetje schenken en laten afkoelen. Zonnebloempitjes roosteren in een droge pan totdat de zaden lichtbruin kleuren en heerlijk geuren. Stoofperen op bordjes verdelen. Chocoladesaus over en rondom de peren schenken. Zonnebloempitjes over het nagerecht strooien.

Soep van koolrabi

koolrabi, geschild en in stukken gesneden
2 aardappels
1 ui
klontje boter
1 theel. majoraan
evt. 1 dl. tomatensap
¾ liter (kippen)bouillon
½ dl. creme fraiche
evt. een paar takjes peterselie


Stoof koolrabi, ui en aardappel in ongeveer 15 min. gaar in boter met een scheutje water. Pureer de groente en voeg er de bouillon, tomatensap en majoraan aan toe. Breng de soep aan de kook en breng op smaak met peper en zout. Serveer de soep met creme fraiche en evt. vers geknipte peterselie er bovenop.

"Zilverprei"

In de pakketten vindt u deze week als verrassing een potje ingemaakte prei. (Met dank aan Joke en Els die geholpen hebben). Hier kunt u lekker van smullen bij elk gerecht, het is vergelijkbaar met zilveruitjes.