HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

In verband met onze verhuizing verandert de afhaaltijd van uw pakket m.i.v. 4 februari. Let a.u.b. op de bijlage.

Week 3, 15 jan 2009

Ideeën en daden

Ik las een uitspraak van Goethe: "Die Idee erweitert, aber lähmt. Die Tat belebt, aber beschränkt." (Vrije vertaling: Ideëen verruimen je horizon, maar werken verlammend op je daadkracht. Het doen werkt verlevendigend op jezelf terug, maar het beperkt je horizon.) Ja, dat is wel herkenbaar, dacht ik. Als ik met goede ideëen bezig ben, kan ik daar helemaal in opgaan en genieten van de mooie, volmaakte ideëenwereld. Maar elke lust om met diezelfde ideëen aan de slag te gaan dreigt dan te verdwijnen, want ik voel op mijn klompen aan dat hoe ik het ook aanpak, de praktijk weerbarstig zal blijken en de harmonie van de ideëen (in eerste instantie) ver te zoeken zal zijn.
De andere kant ken ik ook: ik ben aan het werk, voel me actief en energiek, ik (meen te) we(e)t(en) hoe het werk gedaan moet worden en krijg de neiging om daar niks meer aan te willen veranderen.
Vast en zeker zal de waarheid wel weer in het midden liggen, en moet je toch elke keer weer enerzijds met die prachtige ideëen in de meest ten hemel schreiende beperkingen aan de slag en anderzijds bereid zijn je vertrouwde, zo'n heerlijk houvast gevende routines steeds weer opnieuw ter discussie te stellen in het licht van de superieure ideëen... maar alles wel met een beetje humor en zoveel mogelijk liefde natuurlijk!

Wouter

Mededeling van de administratie

Onze ledenwerfactie van december heeft in totaal 14 nieuwe abonnees opgeleverd. De actie is nu afgelopen. Alle abonnees die een nieuwe abonnee hebben aangemeld: hartelijk dank hiervoor!
Irene H.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Groene kool *   't Leeuweriksveld
Pastinaak   Eko de Eerste, Marknesse
Rode biet   Zaai-Ster (NoordNL)
Andijvie   Zaai-Ster (Italië)
Broccoli   Zaai-Ster (Spanje)

* De groene kool hebben we voor u vers van het land gehaald! Het is daarom wel raadzaam haar snel te gebruiken, want door de vorst kan de bewaarbaarheid geleden hebben.

In week 4 verwacht:
Snertpakket: Prei, winterpeen, knolselderij, zuurkool, veldsla of winterpostelein.

Als gevolg van onze verhuizing per 1 feb. aanstaande zijn we ook genoodzaakt onze uitleverroutes te herzien. Dat betekent voor de meesten van u dat het afhaaltijdstip verandert. Wij rekenen op uw begrip hiervoor. In de bijlage bij deze brief vindt u een overzicht van alle neerzetpunten met daarbij een indicatie van de nieuwe afhaaltijden vanaf 1 februari 2009. De "precieze" tijden moeten in de praktijk blijken, we zullen deze t.z.t op onze website publiceren; kijk bij Neerzetpunten

Versaanbod week
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Rode kool 1.50 / st
Sinaasappels Navelina (Sp) 1.95 / kg

Recepten

Groene kool met notensaus

½ groene kool
1 ui
3 eetl. (hazel)notenpasta
3 eetl. tamari
½ liter haver-, rijst-, of sojadrank of melk
1 eetl. tomatenpuree
mespunt cayennepeper
olijfolie


Bladeren van de groene kool loshalen, wassen, in reepjes snijden en in een bodempje water in ong. 10 min. gaar koken.
Ui pellen, fijn snijden en fruiten in olie in een steelpan met dikke bodem. Haverdrank en notenpasta, tamari en tomatenpuree toevoegen en al roerende zachtjes aan de kook brengen. Lekker met aardappelpuree of graan, gehaktballen of gerookte tofu.

Andijviesalade

½ krop andijvie
1 kleine wortel, in dunne schijfjes gesneden
1 uitje, in heel fijne ringen gesneden
5 gedroogde tomaten in olie
(blauwe) schimmelkaas
2 eetl. pijnboompitten.
Dressing:
4 eetl. olijfolie
2 eetl. citroensap
½ eetl. honing of diksap
1 theel. mosterd
peper en zout


Was de andijvie en snijd ze in smalle reepjes. Snijd de gedroogde tomaten in kleine stukjes. Maak de dressing. Meng andijvie, wortel, tomaat, uitje en pijnboompitten met de dressing. Prak de blauwe kaas met een vork fijn en schep ze door de salade.
Variatie: i.p.v. blauwe kaas kunt u ook mozzarellakaas gebruiken. Snijd deze kaas in kleine stukjes.

Pastasaus van pastinaken

400 g pastinaken
½ bakje champignons
2 teentjes knoflook
½ theel. rozemarijnnaaldjes
zeezout naar smaak
melk of rijstdrank
olijfolie


Knoflook pellen en fijn hakken. Pastinaken schillen met een dunschiller, in stukjes snijden en met knoflook en rozemarijn in 10 a 15 min. gaar koken in een bodempje water. Champignons schoon wrijven, in plakjes snijden en krokant bakken in olie. Pastinaken pureren. Zoveel melk toevoegen tot de saus de gewenste dikte heeft. Champignons en zout door de saus roeren. Saus over de pasta serveren met geraspte kaas en bv. veldsla.

Gefrituurde broccoli

500 g broccoli
1 ei
150 g zelfrijzend bakmeel
2,5 dl. melk
een scheutje olie
zout
olie om in te frituren


Snijd de groente in roosjes of stukjes van ± 4 cm. doorsnede. Breng in een ruime pan water en zout aan de kook en laat de groente in het kokende water ± 1 min. blancheren. Haal de groente uit het water en laat ze heel goed uitlekken.
Maak ondertussen een beslag van zelfrijzend bakmeel, melk, olie, ei en zout. Verhit in een frituurpan de olie. Haal de stukjes groente stuk voor stuk met 2 vorken door het beslag en laat ze voorzichtig in de hete olie zakken. Bak ze in een paar minuten goudbruin.
Feestelijk bijgerecht of hartig hapje.