HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 7, 12 feb 2009

Omschakelen

Over twee weken komen alweer de eerste planten voor het nieuwe teeltseizoen. Als het weer het toelaat, gaan ze meteen de grond in, waarna ze tegen de kou beschermd worden worden met vliesdoek.

Zoals eerder gemeld, moeten we de grond op onze nieuwe locatie twee jaar biologisch bewerken, vóór we de produkten officieel als "biologisch" en voorzien van Eko-label mogen verkopen. Praktisch is het voor ons echter niet uitvoerbaar om twee jaar te wachten voor we de produkten van eigen grond verwerken in de pakketten. Onze grond is schoon! Het resultaat van het onderzoek door Blgg is dat er geen enkel residu wordt teruggevonden van alle bestrijdingsmiddelen die in Nederland gedurende de laatste dertig jaar in gebruik waren. Een mooi resultaat, dat strookt met de mededeling van de vorige eigenaar dat er de laatste 5 jaar alleen gras en graan op de grond heeft gestaan, waarin hij slechts minimaal gespoten heeft. Verder gebruiken we van begin af aan uitsluitend biologische mest, biologisch zaaizaad en plantgoed en passen de biologisch-dynamische preparaten toe.
Wij verwachten dan ook dat we al dit eerste jaar uitstekende kwaliteit gezonde en lekkere groente zullen telen, en we staan er volledig achter om u die aan te bieden.
Desalniettemin willen we u ook de mogelijkheid bieden om uw abonnement om te zetten naar een pakket dat ook in onze omschakeltijd uitsluitend groente met Ekolabel bevat. De kosten van zo'n pakket blijven dan onveranderd; er zal alleen tot 22 oktober a.s. geen groente van 't Leeuweriksveld in voorkomen. Vanaf 22 oktober 2009 zijn wij officieel "in omschakeling" en dan vullen we alle pakketten weer zoveel mogelijk met eigen groente. Meer info volgt.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Prei 't Leeuweriksveld
Goudreinetten Jaap v.d. Vorm, Dalem
Zuurkool Kramer, Zuid-Scharwoude
Andijvie via de Zaai-Ster
Oranje pompoen via de Zaai-Ster

In week 8 verwacht:
groene kool, witlof, winterpeen, ...

→ Met ingang van deze week gelden de aangekondigde nieuwe afhaaltijden. Een betrouwbare indicatie vindt u bij Neerzetpunten.

De opening van onze nieuwe boerderijwinkel afgelopen zaterdag was een succes. Er is heel veel belangstelling en ook flink wat interesse van de lokale media. Druk, druk, dus, maar wel erg leuk!
Openingstijden:
maandag: 15-18 uur
donderdag: 17-19 uur
zaterdag: 10-16 uur

Versaanbod week 8
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.
Aanbieding
Waspeen1,20 / kg
Appels Santana2,30 / kg

U kunt bij ons ook het uitgebreide assortiment heerlijk brood van "De consequente Biobakker" uit Ahaus (vlak over de grens bij Enschede) bestellen.
Week 8 in de aanbieding:
Spelt Bruin Compleet van 3.90 voor 3.45
Kamut van 2.90 voor 2.55

Recepten

Ovenschotel van gehakt, appel en aardappelpuree

voor vier personen

1 kg aardappels
400 g gehakt
100 g mager gerookt spek
250 g champignons
2 uien
3 goudreinetten
1 teen knoflook
100 g geraspte oude kaas
250 ml melk
boter
zout
cayennepeper
nootmuskaat


Schil en kook de aardappels. Ondertussen: verwarm de oven voor (225°C). Snipper de uien, snijd champignons in plakjes, snijd spek in stukjes.
Bak het spek 5 minuten in wat boter, doe hierbij het gehakt en bak dit rul in 5 minuten, voeg champignons, ui, zout, cayennepeper en nootmuskaat toe en pers de knoflook erin uit; nog 5 minuten laten bakken.
Nu ovenschotel invetten en appels schillen en in stukjes snijden. Gehaktmengsel in ovenschotel doen, appel eroverheen verdelen.
Aardappels stampen tot puree met melk, boter en nootmuskaat. Puree op gehakt-appelmengsel doen, hierop gerapte kaas. Nu mag het nog 20 minuten in de oven en dan is het klaar.
Serveren met frisse salade van bv. andijvie en tomaat.

Zuurkoolsoep

voor twee personen

1 ui
3 eetl. boter
100 g zuurkool
1 theel. kummel
½ theel. koriander
1 aardappel
¾ liter bouillon
peper en zout
evt. 1 dl witte wijn
1 teentje knoflook
2 sneetjes geroosterd brood


Snipper de ui en fruit deze in boter. Voeg de zuurkool, de kruiden en de in stukjes gesneden aardappel toe en laat dit even meebakken. Voeg bouillon en evt. wijn toe en laat dit 10 minuten koken. Snijd het brood in dobbelsteentjes. Pers de knoflook en fruit deze in wat boter, voeg het brood toe en bak dit goudbruin. Maak de soep op smaak met peper en zout. Serveer met de gebakken broodstukjes op de soep.

Pompoen met pasta en rozemarijn

hoofdgerecht voor vier personen

350 g pasta
1 kleine pompoen
2 takjes rozemarijn
1 teentje knoflook
1 sjalotje
150 ml slagroom
1 theel (Dijon)mosterd
2 theel gehakte peterselie
olijfolie
1½ dl witte wijn
sap van ½ citroen
zout en peper
olijfolie
geschaafde parmezaanse kaas


Verwarm de oven voor tot 190°C. Maak de pompoen schoon en snij 'm in blokjes. Leg die op een stuk bakpapier (op de bakplaat). Hak de rozemarijn en strooi over de pompoen, evenals wat peper en zout. Druppel er olijfolie over. Zet ongeveer drie kwartier in de oven. Kook de pasta.
Hak knoflook en sjalot en fruit ze zachtjes in wat olijfolie. Voeg mosterd en wijn toe, breng aan de kook en laat nog 2-3 min sudderen. Voeg citroensap, slagroom, peper en zout naar smaak en tenslotte peterselie toe.
Giet de pasta af, haal de pompoen uit de oven en meng pompoen en pasta luchtig. Giet de saus erover en roer door.
Bedruppel voor het opdienen met wat olijfolie en schaaf er parmezaanse kaas over.

Andijvie-appel-maïssalade

bijgerecht voor 4 personen

300 gr andijvie
100 gr wortel
1 grote maïskolf, gekookt, of 1 blikje maïskorrels
1 grote appel
2 eetl sesampasta
3 eetl appeldiksap
2 eetl citroensap
2 eetl zonnebloemolie
3 tomaten


Snijd de andijvie in sliertjes. Rasp de wortel en snijd de korrels van de maïskorrels en de appel in stukjes. Meng de andijvie, wortel, maïskorrels en appel zorgvuldig. Maak een sausje van sesampasta, diksap, citroensap en olie en schep dit door de salade. Garneer dit met in partjes gesneden tomaten.