logo

Week 9, 26 feb 2009

Vrijheid, gelijkheid en broederschap

De biologische landbouw is ontstaan vanuit een universele impuls. De noodzaak om grond, planten, dieren en mensen vanuit inzicht in hun wezen zo goed mogelijk te verzorgen, is immers niet beperkt tot kleine, versnipperde stukken grond en tot een kleine elite van "verlichte" consumenten! Die impuls draagt het in zich om zich in de (verre? hopelijk niet al te verre) toekomst gestaag uit te breiden tot alle landbouwgrond en alle mensen.
Maar hoever staan we daar nog vanaf... In Nederland schommelt het marktaandeel van biologische produkten al jarenlang rond de 2%. Dit ondanks alle steeds opnieuw oplevende verwachtingen van een grote doorbraak binnen de sector zelf, ondanks de mooie overheidsdoelstellingen van "10% in 2010" en ondanks alle goede wil waarvan de doorsnee consument blijk geeft bij opiniepeilingen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat er nog iets heel anders nodig is om die universele impuls écht een stap verder te brengen richting verwezenlijking. De voorwaarde daarvoor is een nieuwe samenlevingsvorm, met een cultuurleven dat zich losmaakt van elke overheidsbemoeienis, zich helemaal op eigen kracht bestuurt en zo het vrijheidsideaal realiseert. Een economie die zich evenzo zelfstandig, op eigen kracht gaat besturen en zo het broederschapsideaal kan verwezenlijken.
En een staat die radicaal afgeslankt wordt en alleen nog haar eigenlijke opgave vervult, namelijk het waarborgen van werkelijk gelijke rechten voor alle mensen. Kijkt u eens op www.driegonaal.nl, de website van een tijdschrift dat zich al meer dan dertig jaar consequent en met veel doorzettingsvermogen wijdt aan dit gedachtengoed, dat ons allemaal aangaat maar nog veel te weinig erkenning krijgt...

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Courgettede Zaai-Ster (Italië)
Rode koolvan Vilsteren, Flevopolder
Pastinaakvan Vilsteren/Arenosa, Flevopolder
UienKeuper, N.O.P.
TaugéDe Peuleschil, Rottevalle
WinterposteleinMichel Boon, Noord-Holland
al deze produkten hebben het EKO-keurmerk-keurmerk

In week 10 verwacht:
Prei, rode biet, veldsla?, groene pompoen, ...

Vanaf eind april verwachten we de eerste produkten van onze nieuwe plek te oogsten. Natuurzuiver, onbespoten, op schone grond geteeld, met gebruikmaking van uitsluitend biologisch uitgangsmateriaal en biologische mest. Maar nog niet voorzien van een keurmerk.
Hecht u veel waarde aan het keurmerk, dan bieden we u de mogelijkheid uw pakket van mei tot 22 oktober om te zetten in een 100% Eko-pakket. De prijs blijft dan gelijk, maar u ontvangt alleen aangekochte produkten.

Openingstijden van onze boerderijwinkel:
maandag15-18 uur
donderdag17-19 uur
zaterdag10-16 uur

Versaanbod week 10
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding
groene pompoen/1.60 / kg
biologische narcisjes in pot2.95 / st (op=op)
U kunt bij ons ook het uitgebreide assortiment heerlijk brood van "De consequente Biobakker" uit Ahaus (vlak over de grens bij Enschede) bestellen.
Week 9 en 10 in de aanbieding:
Meerzaden volkoren2.35
Speltbrood3.953.45

Recepten

Rode koolsalade

Bij- of voorgerecht, 4 personen

400 gr rode kool
2 appels
2 citroenen
klein bosje peterselie
2 eetl rozijnen
4 eetl duindoornsiroop
6 eetl olijfolie
2 eetl lijnzaadolie
1 theel kruidnagelpoeder
1 theel kaneel
1 theel zeezout


Citroenen raspen op een fijne rasp. Rasp alleen de gele schil. Het witte velletje eronder is erg bitter. Citroenen uitpersen.
Rode kool zeer fijn schaven en kneuzen in je handen of met een houten stamper. Kool mengen met citroensap en -rasp, olijfolie, siroop, rozijnen, zout, kaneel en kruidnagelpoeder. De kool minstens een uur in de marinade laten staan. Vlak voor het opdienen peterselie fijn hakken, appels raspen en door de salade mengen, samen met de lijnzaadolie.

Rode kool met appel

voor 4 personen

1 ui
3 appels
600 g rode kool
2 eetl olie
1 theel gedroogde tijm
1 theel kaneel
2 eetl (wijn)azijn


Pel de ui en snipper hem grof. Schil de appels, snijd de klokhuizen weg en snijd het vruchtvlees in blokjes. Schep in een pan met een dikke bodem de rode kool, ui en appel door elkaar. Voeg 150 ml water toe en schep ook de margarine en de tijm, kaneel, azijn en suiker erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Breng de rode kool op matig hoog vuur aan de kook. Draai het vuur laag en zet het deksel schuin op de pan. Laat de rode kool in 30-40 minuten gaar stoven. Schep de rode kool af en toe door.

Kippensoep met kerrie en taugé

Voorgerecht voor 4 personen

1 courgette
2 (lente)uitjes
200 gram kipfilet
2 tabletten voor kippenbouillon
2 theel kerriepoeder
100 gram taugé
4 plakjes citroen


Schil de courgette en rasp de geschilde courgette. Maak de uitjes schoon en snijd ze fijn. Breng 0,75 liter water aan de kook. Leg de kipfilet in het water en temper de hittebron. Kook de kipfilet in ongeveer 15 minuten gaar. Schep de kipfilet uit de pan en snijd het vlees in kleine blokjes of smalle reepjes. Voeg de bouillontabletten en de kerriepoeder toe aan het water in de pan. Breng de bouillon aan de kook en voeg de geraspte courgette toe. Laat 1 minuut koken en roer de kip, taugé en uitjes door de soep. Schep de soep in kommen en leg in elke kom een plakje citroen.

Pastinaak met aardappel gratin

Hoofdgerecht voor 2 personen

aardappelen voor 2 personen
2 grote pastinaken
200 gram grof gehakte walnoten
150 gram pittige pecorino kaas (of andere schapenkaas)
1 ei
bekertje crème fraīche
peper en zout
beetje bieslook


Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen en rasp deze grof (eventueel met keukenmachine). Schil de pastinaken en rasp deze grof. Snij de pecorinokaas in kleine stukjes.
Meng de aardappelen met de pastinaak en ongeveer 2/3 van de walnoten en ongeveer 100 gram pecorinokaas. Verdeel de aardappelen met pastinaak en etc. over de springvorm. Klop het ei los met de crème fraīche. Breng op smaak met de peper, zout en bieslook. Giet het ei over de aardappelen. Meng het overgebleven deel van de pecorinokaas met de achtergehouden walnoten. Strooi dit over de aardappelen. Bak de aardappelgratin in 50 minuten op 200 graden gaar. Mocht de bovenkant nog niet bruin zijn, zet de oven de laatste paar minuten op de grillstand voor een bruin korstje.naar boven
naar boven