logo

Week 10, 5 maart 2009

Lopende zaken

Elke week komen we wat verder met het inrichten van ons bedrijf. Het moet allemaal naast de lopende werkzaamheden gebeuren, zodat het nog steeds een intensieve maar veel voldoening schenkende periode is.
De laadkuil voor de vrachtwagen is klaar, het laden en lossen is nu weer een stuk lichter geworden. Ik heb er meteen flink van geprofiteerd toen ik een vracht pootgoed, pompoenen en uien van Jan Bokdam uit Biddinghuizen gehaald heb. De poters hebben we verdeeld over voorkiemkistjes zodat ze vast wakker kunnen worden.
Kathinka is in haar nopjes met een "nieuwe" kassa die 18 groepen heeft zodat de bon meteen bruikbaar is als rekening. Dat scheelt weer een hoop schrijfwerk bij het maken van de bestelpakketten...
Intussen is de eerste runderdrijfmest uitgebracht op het gedeelte van ons land waar we deze week de eerste planten gaan zetten - als het weer het toelaat. De mest is afkomstig van Albert Hilbrands uit Wezup, een biologisch melkveehouder. Ook liggen er enkele bulten heerlijk ruikende groencompost op het land. Het is zeer schone compost, afkomstig van Vleems groenrecycling te Emmen, waar hij sinds vorig jaar eind mei, begin juni elke drie weken omgezet is. Waardevolle voeding voor de grond!
Eind van deze week wil ik onze tunnelkas weer opzetten, de ondergrond is al gefreesd en van stenen gezuiverd. Als 'ie klaar is, kunnen er ook meteen plantjes in.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Prei't Leeuweriksveld, Orvelte
Witte koolDe Verte, Sexbierum
VeldslaJochum de Boer, Kimswerd
Rode bietGerbranda State, Pietersbierum
Groene pompoenJan Bokdam, Biddinghuizen
al deze produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 11 verwacht:
Winterpeen, witlof, broccoli of bloemkool, sla, zuurkool

Vanaf eind april verwachten we de eerste produkten van onze nieuwe plek te oogsten. Natuurzuiver, onbespoten, op schone grond geteeld, met gebruikmaking van uitsluitend biologisch uitgangsmateriaal en biologische mest. Maar nog niet voorzien van een keurmerk.
Hecht u veel waarde aan het keurmerk, dan bieden we u de mogelijkheid uw pakket van mei tot 22 oktober om te zetten in een 100% Eko-pakket. De prijs blijft dan gelijk, maar u ontvangt alleen aangekochte produkten.

Openingstijden van onze boerderijwinkel:
maandag15-18 uur
donderdag17-19 uur
zaterdag10-16 uur

Versaanbod week 11
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding
Winterpeen0,95 / kg
Bananen1,95 / kg
U kunt bij ons ook het uitgebreide assortiment heerlijk brood van "De consequente Biobakker" uit Ahaus (vlak over de grens bij Enschede) bestellen.
Week 11 en 12 in de aanbieding:
(nog niet bij ons bekend; de bakker was niet bereikbaar)

Recepten

Veldsla met walnoten en geitenkaas

4 personen

150 gr veldsla
halve sinaasappel
1 eetl citroensap
1 theel (dragon)mosterd
1 theel tijm
1 theel vloeibare honing
zout
peper
4 eetl walnotenolie
100 gr geitenkaas
50 gr walnoten


Sinaasappel uitpersen. In slaschaal sinaasappelsap, citroensap, mosterd, tijm, honing en olie tot een sausje kloppen. Korstjes van de geitenkaas snijden en kaas in stukjes snijden. Walnoten halveren. Veldsla door sausje scheppen. Walnoten en geitenkaas erdoor scheppen.

Gegratineerde pompoen

2 personen

1 kleine (groene) pompoen
1 grote ui
150 g haver
2 tenen knoflook
handje rozijnen
1 theel. gedroogde rozemarijn-naaldjes
½ theel. kaneel
zeezout naar smaak
200 g belegen kaas
olijfolie


Haver koken zoals op de verpakking beschreven staat. Rozijnen weken in heet water. Ui pellen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Uien fruiten in olie in een pan met dikke bodem. Pompoen halveren, met een lepel het zaad verwijderen, in kleine stukjes snijden, met een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in ongeveer 10 min. gaar stoven. Grill voorverwarmen. Kaas in plakken schaven. Rozemarijn tot poeder malen in een vijzel. Haver indien nodig afgieten en mengen met rozijnen, zout, kaneel en rozemarijn. Knoflook boven de haver uitpersen. Ovenschaal invetten met olie. Haver in de schaal scheppen. Pompoen boven op de haver scheppen. Pompoen afdekken met kaas. Pompoenschotel ongeveer 10 min. in de grill zetten totdat de kaas een bruin korstje heeft. Lekker met een salade van veldsla of winterpostelein.
Tip: Leg een laagje zuurkool tussen de haver en de pompoen.

Rode bietensoep met gehaktballetjes en zure room

250 g varkensgehakt
½ eetl citroenrasp
snufje zout, snufje peper
25 g boter
1 ui (fijngehakt)
1,5 l (kippen)bouillon
500 g bieten
2 eetl citroensap
1 dl zure room
2 eetlepels bieslook (fijngehakt)


Kook de bietjes gaar. Snijd ze in kleine blokjes. Kruid het gehakt met citroenrasp, zout en peper. Rol ca. 20 kleine balletjes van het gehakt. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui ca. 2 minuten op zacht vuur. Verwarm de bouillon en voeg deze met de rode bietjes en citroensap toe aan de ui en kook de soep ca. 15 minuten op zacht vuur.
Kook ondertussen de gehaktballetjes in ¼ l bouillon in ca. 8 minuten gaar. Voeg 1 dl zure room aan de rode bietensoep toe en pureer de soep met een staafmixer. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Laat de soepballetjes in een zeef uitlekken. Verdeel de rode bietensoep over 4 diepe borden en garneer deze met soepballetjes, de overige zure room en bieslook. Lekker met geroosterd brood.

Prei met kruidenkaas

500 gram prei
15 gram boter of margarine
50 gram zachte kruidenkaas
zout


Maak de prei schoon en snij de groente in ringen. Verhit de boter of margarine in een pan en voeg de prei toe. Schep de groente goed om. Laat de prei met het deksel op de pan in ongeveer 10-15 minuten gaar smoren. Voeg eventueel een scheutje water toe. Roer de roomkaas door de prei. Breng op smaak met zout.
Tip: Met 150 gram zachte kruidenkaas een volwaardige vegetarische maaltijd met pasta of gekookte aardappelen.

naar boven
naar boven