logo

Week 12, 19 maart 2009

Kippen

In Orvelte kreeg ik al zin om kippen te houden. Het idee is om een wagen als stal te hebben met daaraan een uitschuifbare uitloop, die dan net over een leeggehaald bed met bv. sla geplaatst kan worden. Een lekkernij voor de kippen en voor ons ruimen ze de boel mooi op en laten ook nog wat mest achter. Maar zover is het nog niet. De laatste tijd bestelde ik de eieren gewoon bij de groothandel. Van twee kanten kreeg ik nu ook eieren uit de regio aangeboden. Hans Meijer uit Gees is al een tijd bezig met oude kippenrassen. Hij kijkt naar de kip, hoe die het beste zijn plek vindt in het biologische landbouwbedrijf.
Zijn veestapel bestaat uit veel verschillende dieren en de kippen broeden zelf. De veelzijdigheid zien we terug in allerlei kleuren en maten eieren. Het biologische melkschapenbedrijf in Dalen, waar destijds ons bedrijf gestart is, heeft ook kippen. Het is nu ook neerzetpunt voor onze abonnementen geworden, en zo ligt het voor de hand om van hen ook lamsvlees en eieren te betrekken. Hier krijg ik 2 sorteringen: grote (normale) en krieleieren.
Zolang we zelf nog geen kippen houden, ben ik daar heel blij mee.
Trouwens: hélemaal zonder kippen zitten we niet, we hebben nu al één exemplaar. Een hele lieve, tamme kip die vrij over het erf loopt en vol vertrouwen naar alle bezoekers toekomt. Wel heeft ze soms de vingers van onze kinderen voor wormen aangezien en gepikt, en ook de hond van de buurman heeft respect voor haar. Ze dekt op haar eentje onze privé-eierbehoefte...

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Groene kool Perdok, Uithuizermeeden
Gemengde kiemenDe Peuleschil, Rottevalle
Paksoy Van Paassen, Oudeleede
WinterposteleinJochum de Boer, Kimswerd
Knolselderij Bonaventura, Ternaard

al deze produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 13 verwacht:
Prei, waspeen,...
Over twee weken is er waarschijnlijk nieuwe bloemkool van Kees Nieuweboer uit Pietersbierum.

Vanaf eind april verwachten we de eerste produkten van onze nieuwe plek te oogsten. Natuurzuiver, onbespoten, op schone grond geteeld, met gebruikmaking van uitsluitend biologisch uitgangsmateriaal en biologische mest. Maar nog niet voorzien van een keurmerk. Hecht u veel waarde aan het keurmerk, dan bieden we u de mogelijkheid uw pakket van mei tot 22 oktober om te zetten in een 100% Eko-pakket. De prijs blijft dan gelijk, maar u ontvangt alleen aangekochte produkten.

Openingstijden van onze boerderijwinkel:

maandag15-18 uur
donderdag17-19 uur
zaterdag10-16 uur

Versaanbod week 13
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Prei * 2,25 / kg
Komkommer nieuwe Nederlandse oogst 1,50 / st

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

U kunt bij ons ook het uitgebreide assortiment heerlijk brood van "De consequente Biobakker" uit Ahaus (vlak over de grens bij Enschede) bestellen.
Week 13 en 14 in de aanbieding:
  
  - nog niet bekend -

Recepten

Stamppot groene kool met kaas

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr groene kool
1 pakje aardappelpuree
1 eetl boter
0,5 dl water
150 gr rauwe boerenham
1 eetl grove mosterd
75 gr geraspte oude kaas

Snijd de groene kool fijn. Snijd de boerenham in kleine blokjes. Smelt de boter in een wok, doe de groene kool erin en roerbak dit 5 minuten. Schenk het water erbij en blijf roerbakken tot het vocht verdampt is. Roer de hamblokjes erdoor het houd het warm.
Bereid de puree zoals aangegeven staat op de verpakking. Roer de mosterd en en de kaas door de puree en daarna de groente. Laat alles nog even doorwarmen voor het serveren.

Paksoy met rijst en gehakt

200 gr rijst
400 gr paksoy
1-2 teentjes knoflook
1 eetlepel (Thaise roerbak)olie
150 gr gehakt
50 gr cashewnoten
zout
1 eetlepel ketjap manis

Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Was de paksoy en snij de groente in reepjes. Pel de knoflook en hak deze fijn.Verhit de olie in een wok. Bak de knoflook even in de olie en voeg het gehakt toe. Bak het gehakt rul. Bak de paksoy al omscheppend mee tot de groente is geslonken. Schep de ketjap, de cashewnoten en de rijst door het groentemengsel. Voeg naar smaak zout toe. De rijst kun je ook apart serveren.
Vegetarische variatie: vervang het gehakt door in ketjap gemarineerde blokjes tahoe of door (oosterse) quornstukjes.

Selderijknol met ham, kaas en rijst

1 selderijknol
zout
4 eetl gekookte rijst
2 eetl hamblokjes
2 eetl kaasblokjes
peterselie
1 uitje
2 theel paprikapoeder
boter
4 plakjes kaas

Snijd de knol overdwars in tweeën. Schil de knolhelften en snijd deze wat bij zodat ze makkelijk blijven staan. Kook ze 10-20 minuten in heet water met wat zout tot de knol gaar is. Hol ze uit en hak de uitgehaalde massa fijn. Hak het uitje en fruit deze in wat boter met paprikapoeder.
Meng de knolselderijmassa met de gekookte rijst, de ham en de kaasblokjes, peterselie en het gehakte uitje. Stop dit mengsel in de knolhelften. Zet deze op een ingevet bakblik en leg over elke knol een plakje kaas. Strooi daaroop wat paprikapoeder. Schuif het bakblik in een voorverwarmde oven (220°C) en laat de knollen bakken tot de kaas mooi gesmolten is. Serveer de knollen met gebakken aardappelen.

Omelet met gemengde kiemen

2 eieren
sambal
half bakje champignons
shoyu of sojasaus
gemengde kiemen
2 sneden oud brood
olie

Rooster de sneden oud brood. Klop de eieren los met wat sambal. Snijd de champignons in plakjes. Verhit de olie in een koekenpan en giet de eieren er in. Voeg de plakjes champignon toe en bak de omelet aan beide zijden droog. Serveer het ei op de geroosterde boterhammen met de gemengde kiemen en sprenkel er de shoyu over.

Winterpostelein-salade met walnoten en kiwi

voor 2 personen

100 g winterpostelein
peper, zout
2 eetl olie
1 eetl azijn
1 kiwi
50 g gepelde walnoten

Maak de postelein schoon, was deze en laat het uitlekken. Doe de postelein in een schaal. Klop in een kommetje de olie, azijn, peper en zout door elkaar. Meng dit door de postelein. Schil de kiwi, snijd deze in stukjes en leg het op de salade. Hak de walnoten grof en strooi ze over de salade.

naar boven
naar boven