logo

Week 15, 9 april 2009

Traditie in Loeksham

Het is nog steeds vroeg, maar het voorjaar is al met alle kracht losgebarsten en alle werkzaamheden op het land zijn nu mogelijk. We hebben de tuinbonen, peulen, capucijners, raapstelen, meiraapjes, rode bietjes, bospeen in de vollegrond gezaaid en de vroege aardappels gepoot. Alles nog steeds keurig afgedekt met doek, want het weer is nu wel heerlijk maar er kan nog zo weer een verraderlijke pittige nachtvorst tussendoor komen. En ook beschermt het doek tegen vraat en uitdroging.
De tunnelkas is inmiddels ook voorzien van folie, het geraamte stond wel al drie weken maar het spannen van het plastic eroverheen is een specialistisch werk waarvoor we de hulp van profs hebben ingeroepen. Het kan alleen als het nagenoeg windstil is, anders krijg je hem niet mooi strak of erger nog, wordt de hele folie aan flarden gereten. Vandaar dat de afspraak met de foliespanners al twee keer uitgesteld was vanwege slechte weersverwachtingen. Jammer, want nu is het te laat om er nog een voorjaarsteelt in te planten. Het wordt straks voor sla of andijvie te heet in de tunnel. We zaaien nu alleen wat basilicum en verder mag de kas wachten tot er half mei tomaten, cherrytomaatjes, aubergines, spaanse peper en meloen in komen.

Afgelopen zondag zijn we ingewijd in de plaatselijke folklore van Wilhelmsoord: neuties schieten en eiergooien. Oeroude tradities die een jaar of tien geleden opnieuw opgepakt zijn door de buurtvereniging van Loeksham, zoals Wilhelmsoord in de volksmond genoemd pleegt te worden. Erg leuk en vermakelijk, we hebben ons dapper geweerd maar konden natuurlijk niet op tegen de ervaren oude rotten hier. Ook was het een mooie gelegenheid om de mensen in onze nieuwe ongeving een beetje te leren kennen.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

WinterpeenGerbrandastate, Sexbierum
Witte koolDe Verte, Sexbierum
BleekselderijEcoking, Spanje
AndijvieJochum de Boer, Kimswerd
AlfalfaDe Peuleschil, Rottevalle

al deze produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

- Met de verwachte bloemkool wil het helaas nog niet vlotten, er is veel schade door het strenge winterweer in januari. Daardoor is de prijs nu te hoog.

In week 16 verwacht:
Prei, sla, ...

Vanaf eind april verwachten we de eerste produkten van onze nieuwe plek te oogsten. Natuurzuiver, onbespoten, op schone grond geteeld, met gebruikmaking van uitsluitend biologisch uitgangsmateriaal en biologische mest. Maar nog niet voorzien van een keurmerk.
Hecht u veel waarde aan het keurmerk, dan bieden we u de mogelijkheid uw pakket van mei tot 22 oktober om te zetten in een 100% Eko-pakket. De prijs blijft dan gelijk, maar u ontvangt alleen aangekochte produkten.

Openingstijden van onze boerderijwinkel:

maandag15-18 uur
donderdag17-19 uur
zaterdag10-16 uur

Versaanbod week 16
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Appels Elstar - in omschakeling1,95 / kg
Schorseneren2,25 / kg

Brood:

Gebuild pitten (nr. 5022)2,35
Pompoen tarwedesem (nr. 5043)2,20

Recepten

Rauwkostsalade met groenselderij

1 struik(je) groenselderij of bleekselderij
een paar wortelen
1 zure appel
3 eetlepels magere kwark of yoghurt
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel ciderazijn
evt. wat gehakte walnoten, pompoenpitten o.i.d.

Meng de kwark of yoghurt, het citroensap en de azijn tot een dressing; varieer naar smaak met de hoeveelheden.
Was de selderij, snijd de stengel in piepkleine blokjes, en een beetje van het blad in smalle reepjes (hoeveelheid gesneden blad: 1 tot 2 eetlepels).
Was/schrap de wortelen en snijd ze in heel dunne plakjes (halveer ze bij dikke exemplaren)
Schil de appel, snijd hem in kleine blokjes.
Schep de bleekselderij- en appelblokjes door de dressing. Leg dit in het midden van een schaal, leg de wortelplakjes eromheen. Bestrooi met het gesneden selderijblad, en eventueel de noten of pitten.

Pittige kool met paprika en tomaat

300 gr witte kool gesneden
1 gele of groene paprika
2 tomaten
1 ui
1 eetl olie
½ eetl ketjap
zout

Pel en snipper de ui. Was de paprika, halveer hem, verwijder de pitjes en snijd het in blokjes. Was de tomaten en snijd ze in parten. Was de witte kool in een vergiet. Verwarm de olie in een wok of hapjespan en bak hierin de ui met de sambal glazig. Voeg de witte kool en de paprika toe en roerbak de groenten 5 minuten. Voeg de tomaat en de ketjap toe en roerbak de groenten in nog 5 minuten gaar. Voeg zout naar smaak toe. Lekker met rijst op mie.

Andijvie met gorgonzola en peer

voor 2 personen

2 rijpe peren
1 krop andijvie
200 gr gorgonzola kaas
2 theel honing

Peren schillen, van klokhuizen ontdoen en in parten snijden. Andijvie wassen en snijden en in in 3 min. beetgaar koken en afgieten. Gorgonzola over andijvie verkruimelen en even meewarmen tot hij smelt. Andijvie op bord scheppen. Peer ernaast leggen en honing over andijvie en peer druppelen. Lekker met warm ciabatta-brood.

Ovenschotel met winterpeen, gehakt en rijst

voor 2 personen

150 gr snelkookrijst
½ theel bouillonpoeder
500 gr winterpeen
2 gemberbolletjes
1 kleine ui
200 g rundergehakt
25 gr rozijnen
1 eetl ketjap manis
½ theel sambal
1 eetl gembersiroop
25 gr amandelschaafsel of gehakte amandelen
2 eetl boter
zout, peper

Rozijnen wassen en wellen in heet water. In een pan rijst met bouillonpoeder en 1 eetlepel boter volgens de gebruiksaanwijzing gaar koken. Oven voorverwarmen op 200°C. Intussen winterpeen schoonmaken, wassen en in plakjes van ca. 1 cm dik snijden en in een pan met weinig water en zout de plakjes peen ca. 10 minuten koken. Intussen gemberbolletjes in reepjes snijden en de ui pellen en snipperen. In koekepan rest van boter verhitten en de ui ca. 2 minuten bakken. Gehakt toevoegen en al omscheppend in ca. 5 minuten rul bakken. Ketjap en sambal erdoor roeren en gehaktmengsel op smaak brengen met zout en peper. Schaal invetten. Plakjes peen afgieten en overdoen in schaal. Gemberreepjes, rozijnen en gembersiroop erdoor scheppen. Gehaktmengsel op peenmengsel scheppen, hierop de rijst scheppen en deze gladstrijken. Amandelschaafsel erover strooien. Afdekken met aluminiumfolie. In midden van oven schotel afgedekt ca. 15 minuten bakken. Folie verwijderen en schotel in nog ca. 15 minuten lichtbruin laten worden.

naar boven
naar boven