logo

Week 18, 29 april 2009

Water

De afgelopen week stond bij ons in het teken van water. De hoge droge zandgrond die we hier hebben is leuk in het vroege voorjaar en op andere natte momenten, want je kunt dan nog relatief goed met de trekker op de akker aan de slag. Maar zo'n lange droge periode als we nu hadden is geen pretje voor de plant (en de tuinder).
Als het uit de hemel niet komt, moet het uit de grond gepompt. Dus heb ik een pomp -een "diepwelpomp" die er 15 m diep inhangt, hij geeft altijd meteen water en bovengronds hoor je er niets van - laten installeren in onze nieuwe bron.
Een minikraantje van de loonwerker heeft een sleuf langs de hele rand van de akker gegraven en Martin en ik hebben er 300 meter buis in gelegd, met 5 aftappunten. Nu kunnen we op elk deel van de akker snel buizen leggen en beregenen.
Zaterdagmiddag was alles dan eindelijk voor elkaar en het was een feestelijk gezicht om de sproeiers voor het eerst weer te zien werken.
Tsja, en toen kon de hemel natuurlijk niet achterblijven, zodat nu alles weer opgefrist en opgefleurd is. En wat ruikt het overal heerlijk!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Paksoy't Leeuweriksveld, Wilhelmsoord
AspergesDe Morene, Drouwen
SnijbietJochum de Boer, Kimswerd
WinterpeenLyts Ropta, Sexbierum
Broccolivia Zaai-Ster (Italië)

't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk- keurmerk

In week 19 verwacht:
Rabarber, bloemkool, kropsla, spinazie, prei

Op hemelvaartsdag, do. 21 mei a.s. bezorgen we geen pakketten. De uitlevering van alle pakketten wordt die week één dag vervroegd.

Wilt u afwezigheid wegens vakantie tijdig aan ons doorgeven a.u.b. (vóór het begin van de betreffende week/weken.
Nog beter: gun een vriend of familielid tijdelijk het genot van uw pakket!

Vanaf deze week treft u in uw pakket produkten aan van onze grond in Wilhelmsoord. Natuurzuiver, onbespoten, op schone grond geteeld, met gebruikmaking van uitsluitend biologisch uitgangsmateriaal en biologische mest. Maar nog niet voorzien van een keurmerk.
Hecht u veel waarde aan het keurmerk, dan bieden we u de mogelijkheid uw pakket van mei tot 22 oktober om te zetten in een 100% Eko-pakket. De prijs blijft dan gelijk, maar u ontvangt alleen aangekochte produkten.

Openingstijden van onze boerderijwinkel:

maandag15-18 uur
donderdag17-19 uur
zaterdag  9 -16 uur

Versaanbod week XX
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Kropsla *1,25 / st
Bananen1,80 / kg

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld


Recepten

Asperges met ham en ei

voor 2 personen

1 kg asperges, geschild en houtachtige uiteinden verwijderd
3 eieren, hardgekookt, in stukken
50 gr boter
sap van 1/4 citroen
1-2 eetlepels verse peterselie, fijngesneden
nootmuskaat
200 gr gekookte ham, in plakjes

Breng in een grote pan water aan de kook. Kook hierin de asperges gedurende 10 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog 10 minuten in het water staan. Laat de asperges vervolgens uitlekken in een vergiet. Wrijf de eieren met de bolle kant van een lepel door een zeef. Smelt de boter in een pan en roer het citroensap erdoor. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Leg de asperges naast elkaar in een schaal, leg de kopjes allemaal aan één kant en schenk er een beetje botersaus over. Bestrooi het geheel met eikruim en peterselie en breng op smaak met een beetje zout, peper en nootmuskaat. Drapeer de plakjes ham over de onderkant van de asperges en serveer de rest van de botersaus er apart bij.

Chinese mie met rundvlees, shii-take en paksoi

hoofdgerecht voor 4 personen

250 gr eiermie
3 eetl roerbakolie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 rode Spaanse peper, fijngehakt
2 cm verse gemberwortel, fijngehakt
250 gr bieflapjes, in reepjes
2 rode uien, in partjes
200 gr shii-take, in plakken
1 struik paksoi, in grove repen
3 eetl oestersaus
2 eetl sojasaus
2 eetl korianderblaadjes

Laat de mie in een pan met ruim kokend water ca. 4 minuten wellen en daarna in een vergiet uitlekken. Verhit de olie in een wok en fruit de knoflook, peper en gember even aan. Schep het vlees erdoor en roerbak het op hoog vuur snel bruin. Schep de reepjes vlees op een bord. Bak in het bakvet de ui en de shii-take al omscheppend ca. 1 minuut op hoog vuur. Schep dan de paksoi erdoor en roerbak de groente nog ca. 2 minuten. Voeg 50 ml water met de oestersaus en sojasaus toe en laat de groente afgedekt in nog 3 minuten beetgaar worden. Schep de mie en het vlees erdoor en warm het geheel al omscheppend nog even door. Breng het gerecht op smaak met sojasaus. Schep de mie in vier wijde kommen en strooi de koriander erover.

Soufflé met snijbiet

bijgerecht voor 2 personen

2 eieren
100 ml slagroom
200 gr snijbiet
2 eetl bloem
sojameel of pannenkoekmeel
2 eetl vloeibare of vloeibaar gemaakte boter
teentje knoflook
peper
kaas, geraspt


Tevens nodig:
blender, oven, vetvrije schaal, soufflevormpjes

Oven voorverwarmen op 180 graden. Scheid het eiwit van de dooiers van de twee eieren (er mag geen eigeel in de eiwitten achterblijven). Doe de eiwitten in een vetvrije kom. Mix de eiwitten stijf in de vetvrije kom. Maak een dikke roux in een sauspannetje op matig vuur van de 2 eetlepels boter en de twee eetlepels bloem. Roer net zolang tot de roux zonder klontjes is. Voeg rustig de slagroom toe en maak de roux lobbig. Neem de pan van het vuur. Voeg de eigelen voorzichtig toe en roer ze erdoor. Peper naar smaak toevoegen Roerbak de gesneden stelen van de snijbiet voor 5 minuten doe later de bladeren er bij, roerbak nog even een paar minuten tot de bladeren geslonken zijn. Ondertussen knoflookteentje erboven uitpersen. Doe de roergebakte groente in een blender en snijdt fijn. Meng dit alles met de roux en spatel het stijfgeslagen eiwit er doorheen. Doe de massa in de soufflevormpjes. Strooi er nog wat geraspte kaas over. Schuif de vormpjes in het midden van de oven en laat 30 minuten bakken. De ovendeur dicht laten tot einde van de bereidingstijd! Direct serveren.

naar boven
naar boven