logo

Week 22, 26 mei 2009

Gang van zaken

Het is nu alweer een aantal maanden dat ik mag delen in de belevenissen gaande op 't Leeuweriksveld.
Hetgeen ik meemaak vindt plaats op de woensdag en donderdag. Deze dagen staan in het teken van de voorbereidingen voor het klaarmaken van de winkel en in het verwerken van de bestellingen plus het inpakken van de groenten- en fruitpakketten.
Elke week weer spannend: lukt het om binnen een bepaald tijdsbestek de klus te klaren en zijn de produkten mooi, goed en op tijd geleverd. Iets wat van groot belang is, evenals de logistiek en de samenwerking.
Naar mate je een tijdje in een nieuwe omgeving werkt, kom je er soms achter dat een andere opstelling bijvoorbeeld efficienter is.
Een bevestiging elke week is, dat mijn collega's en ik een superteam zijn. Meestal verloopt het soepel en in tijden van stress houdt een ieder zijn/haar hoofd koel, zodat u als abonnee/klant tevreden blijft, zonder zich er -misschien- bewust van te zijn wat er zich achter de schermen afspeelt.
Een bijkomend voordeel is, dat je tijdens je werkzaamheden kunt proeven van de heerlijke produkten van Moeder-Natuur (vooropgesteld dat je het lust). Zo vind ikzelf de cherry-tomaatjes een streling voor je tong en een knapperige waspeen doet je verwonderen.
In mijn vrije tijd laat de geitensmeerkaas je a.h.w. het gras-in-de-wei proeven; de chocola is niet te versmaden en de witte wijn van 'Vermador' is een heuse smaaksensatie.
Hiermee kan ik eigenlijk wel het hele stukje in deze nieuwsbrief vullen, want de puurheid van alle biologisch (eventueel dynamisch) die eetbaar zijn blijven een bevestiging van het feit dat het elke keer weer een kadootje is om het te mogen/kunnen nuttigen.

Anna

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

IJsbergsla - 't Leeuweriksveld, Wilhelmsoord
Koolrabi - 't Leeuweriksveld, Wilhelmsoord
Bosbiet - 't Leeuweriksveld, Wilhelmsoord
Prei - 't Leeuweriksveld, Orvelte
Asperges - De Morene, Drouwen of
Bosbiet - 't Leeuweriksveld, Wilhelmsoord

't Leeuweriksveld, Wilhelmsoord is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 23 verwacht:
Spitskool, bosui, eikebladsla, andijvie, …

OPEN DAG 6 en 7 juni.
Rondleidingen, terras, proeverij van salades en soep met brood, diverse leuke spelen voor de kinderen -
wees welkom op onze OPEN DAGEN, zaterdag 6 en zondag 7 juni a.s. van 10 tot 16 uur!

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 juli organiseren we een meewerkdag op 't Leeuweriksveld.
Beide dagen planten we prei, in voorgeponste gaatjes. Eenvoudig maar mooi werk, gezellig, kinderen kunnen mee. Wij zorgen voor eten en drinken. Iedereen is welkom, wel graag even aanmelden.

Wilt u afwezigheid wegens vakantie tijdig aan ons doorgeven a.u.b.: vóór het begin van de betreffende week/weken. Nog beter: gun een vriend of familielid tijdelijk het genot van uw pakket!

Openingstijden van onze boerderijwinkel:

maandag15-18 uur
donderdag17-19 uur
zaterdag  9-16 uur

Versaanbod week 23
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Spitskool *1,50 / st
Courgette *2,50 / kg
Acidophilusmelk (heerlijk fris en gezond melkprodukt,
goed voor de darmflora)
1,60 / liter
Minos olijfolie6,50 / 500 ml

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld


Recepten

Lauwwarme spinaziesalade met mosterddressing

Bijgerecht voor 4 personen

1 sinaasappel
2 eetl (Zaanse) mosterd
6 eetl olijfolie extra vierge
600 gr spinazie
25 gr amandelen, grofgehakt

Was de spinazie en snijd deze in reepjes. Pers de sinaasappel. Kook het sap van de sinaasappel in een wok tot de helft in.
Klop de mosterd en de olijfolie erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe. Doe de spinazie bij het wokmengsel en schep erdoor.
Verwarm alles 1 minuut en doe de iets geslonken spinazie met de dressing over in een schaal. Rooster de amandelen in een droge koekenpan en strooi ze over de salade.

Spaghetti met prei en spekjes

hoofdgerecht voor 4 personen

350 gr spaghetti
350 gr prei
250 gr dobbelsteentjes gerookte of vetspek
125 ml slagroom of crème fraîche
4 eetl fijngehakte peterselie
50 gr geraspte (parmezaanse) kaas

Snijd de prei in dunne ringen. Kook de spaghetti beetgaar. Bak de spekjes lichtbruin en knapperig.
Kook de prei de laatste 4 minuten met de spaghetti mee.
Verwarm in een flinke pan de crème fraîche. Laat de spaghetti en prei in een vergiet uitlekken. Voeg de spaghetti, prei, spekjes en de peterselie bij de warme crème fraîche. Serveer de geraspte kaas apart of strooi het eroverheen.

IJsbergsla met augurk en zilveruitjes

ijsbergsla
komkommer
augurk
mais
zilveruitjes
2 eetl mayonaise
½ eetl mosterd
4 eetl azijn
2 theel kerrie
1 theel paprikapoeder
1 theel kurkuma
1 eetl honing
peper, zout
1 gekookt ei
pijnboompitten
eventueel cherrytomaatjes

Doe de mayonaise in een grote slakom. Meng dit met de mosterd, de azijn, de kerrie, de paprikapoeder, de curcuma, de honing en een snufje peper en zout. Goed roeren tot een egale massa. Snijd de ijsbergsla in dunne reepjes en was dit. Na het uitlekken dit ook in de kom doen. Snijd de schil van de komkommer en snijd een halve komkommer met een kaasschaaf of dunschiller ook in de kom. Snijd de augurkjes in kleine partjes en stop dit samen met de zilveruitjes in de slakom. Doe 2 eetlepels mais door het geheel. Goed omscheppen en maak het af met een versiering van een gekookt eitje met wat pijnboompitten. Tomatenliefhebbers kunnen er ook wat cherrytomaatjes door doen.

Koolrabi met champignons uit de oven

750 gr koolrabi
zout, peper
250 gr champignons
1 sjalotje
30 gr boter
2 eetl gehakte peterselie
100 gr geraspte belegen Goudse kaas
125 ml slagroom
2 eieren

Koolrabi schillen en in blokjes snijden. Koolrabi opzetten met water en zout en in 10-15 minuten gaar koken. Goed laten uitlekken. Sjalotje pellen en snipperen. Champignons schoonmaken en in plakjes snijden. Helft van de boter smelten en de sjalotjes en de champignons hierin goudbruin bakken. Kruiden met zout en peper.Oven voorverwarmen op 200°C. Vuurvaste schaal invetten met boter. Koolrabi voorzichtig mengen met de champignons en de helft van de geraspte kaas en in de ovenschaal doen. Rest van de kaas vermengen met de peterselie en over de koolrabi verdelen. Eieren loskloppen met de room en over de koolrabi gieten. Rest van de boter in vlokjes erover verdelen. In het midden van de oven in 20-25 minuten goudbruin bakken.

naar boven
naar boven