logo

Week 23, 3 juni 2009

Extra recept

Het stukje schiet erbij in deze week, daarom een extra recept (speciaal voor echte smulpapen)

Salade van kreeft met rode paprika

2 rode paprika's; 1 bosje gemengde tuinkruiden; 1 tomaat; 2 verse kreeften (in mei en juni is deze verkrijgbaar); 3 l water; ½ bosje bieslook; 1 dl witte wijn; 1 dl. vinaigrette, liefst op basis van witte wijn; 2 stronkjes witlof; 4 teentjes knoflook; slaolie

Boven- en onderkant van de paprika's wegsnijden, aan een kant opensnijden en de zaadlijsten verwijderen. Paprika's in de wijn gaar laten worden.
De kreeften doorsnijden, het vlees uit de karkassen en scharen halen en de karkassen samen met water, kruidenbosje en gesneden tomaat 20 minuten laten trekken. Het vocht zeven en in laten koken tot er nog eenderde over is. De witlofblaadjes lossnijden en in dunne reepjes snijden. De paprika eveneens in lange dunne repen snijden. De bieslook in staafjes van ca 3 cm snijden. De knoflook pellen en de teentjes in dunne plakjes snijden, de kern verwijderen. Knoflookplakjes in hete olie goudbruin bakken.
Het kreeftenvlees van de staart middendoor snijden, de darm verwijderen en in 6 minuten in de jus verder gaar laten worden. Het vlees uit de scharen op het laatste moment meeverwarmen. Wat van de kreeftenjus door de vinaigrette kloppen. In het midden van voorverwarmde borden de halve kreeftenstaarten en vlees uit de scharen leggen en de witlof, paprika en bieslook hier omheen schikken. De vinaigrette over het gerecht sprenkelen en de knoflookchips op het kreeftenvlees leggen.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Eikebladsla - 't Leeuweriksveld
Spitskool - 't Leeuweriksveld
Bosui - 't Leeuweriksveld
Witlof - Klompe, Biddinghuizen
Rode paprika - Aldo van Os, Erica

't Leeuweriksveld, Wilhelmsoord is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 24 verwacht:
Broccoli, andijvie, ...

OPEN DAG 6 en 7 juni.
Rondleidingen, terras, proeverij van salades en soep met brood, diverse leuke spelen voor de kinderen -
wees welkom op onze OPEN DAGEN, zaterdag 6 en zondag 7 juni a.s. van 10 tot 16 uur!

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 juli organiseren we een meewerkdag op 't Leeuweriksveld.
Beide dagen planten we prei, in voorgeponste gaatjes. Eenvoudig maar mooi werk, gezellig, kinderen kunnen mee. Wij zorgen voor eten en drinken. Iedereen is welkom, wel graag even aanmelden.

Wilt u afwezigheid wegens vakantie tijdig aan ons doorgeven a.u.b.: vóór het begin van de betreffende week/weken. Nog beter: gun een vriend of familielid tijdelijk het genot van uw pakket!

Openingstijden van onze boerderijwinkel:

maandag15-18 uur
donderdag17-19 uur
zaterdag  9-16 uur

Versaanbod week 24
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Peultjes *1,95 / 100 g
Kropsla *0,80 / st
Zonnepit tarwedesembrood2,10 / st
Molenaartje chocola zonder suiker
Puur, praline, hazelnoot
1,75 / st

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld


Recepten

Spitskool met champignons en ananas uit de wok

Bijgerecht voor 4 personen

4 sjalotjes
250 gr. champignons
klein blikje ananasstukjes (uitgelekt)
500 gr. spitskool, gesneden
1 rood pepertje
1 eetl. azijn
1 eetl. olie
1 theel. honing
versgemalen peper
zout

Pel en snipper de sjalotjes. Maak ook de champignons schoon en snijd deze in plakjes. Maak het pepertje schoon en ontdoe deze van de zaadjes en hak het fijn. Verhit de olie in een wok en bak de sjalotten en de uitgelekte ananas in ca. 1 min. al omscheppend. Voeg de kool toe en bak alles al omscheppend in ca. 5 min. beetgaar. Roer er tot slot de azijn en honing door en breng het geheel op smaak met peper en zout.

Witlofsla met sinaasappel, ei en kerriemayonaise

Bijgerecht voor twee personen

1 flink struikje witlof
1 flinke sinaasappel
1 hardgekookt ei
1,5 eetl. mayonaise
0,5 theel. kerriepoeder
een klein scheutje currysaus
evt. wat zout

Kook de eieren en laat afkoelen. Was de witlof en laat goed uitlekken. Meng de mayonaise(light) met de kerrie, de fijngeprakte eidooier en de currysaus. Hak het eiwit in kleine stukjes of reepjes. Schil de sinaasappelen en zorg dat het wit er goed af is (bitter).
Halveer de sinaasappelen en snij ze in de lengte in 3 á 4 parten en vervolgens in plakjes. Snij als laatste de witlof in ragfijne reepjes. Het hart kun je er uithalen als het rode verkleuringen vertoont (dan is het bitter), of als je geen grovere stukjes in je salade wilt. Belangrijk is dat je alles pas net voor het opdienen dooreen moet mengen! Als je het te lang van tevoren doet, wordt-ie erg dun.

Sla met avocado, paprika en bosui

1 krop sla lollo bianco
1 rode paprika
1 avocado
1 bosui
6 eetl olijfolie extra vergine
2 á 3 eetl citroensap
schepje honing
pijnboompitten
ciabatta of pasta

De salade:
Was de sla en pluk de blaadjes fijn. Ontdoe de paprika van steel en zaad en snij deze in blokjes. Schil de avocado en snij de avocado in partjes en vermeng deze met citroensap om verkleuring tegen te gaan. Verwijder de buitenste laag van de bosuit en snij de bosui in ringetjes.
De dressing:
Meng 2 eetl citroensap met peper, zout en voeg druppelsgewijs olijfolie toe. Meng de dressing even goed door, met een garde. Vind je de dressing te zuur voeg dan een schep honing toe. Rooster de pijnboompitten in een pan (of oven) lichtbruin.
Vlak voor het serveren:
schenk de dressing door de salade en schep de salade nog even om. Strooi de pijnboompitten over de salade. Lekker met pasta of ciabatta. Voor een maaltijdsalade voor 2 personen kun je er gerookte kip door doen.

Spitskool à la crème

Bijgerecht voor 2 personen

1 kleine spitskool (circa 500 gram)
50 gr dunne plakjes schouderham (broodbeleg)
1 eetl boter of margarine
1 theel karwijzaad
mespunt peper
zout
1/2 deciliter slagroom
circa 1 eetl maïzena

De kool schoonmaken en in reepjes van circa 1 centimeter breed snijden. De plakken ham in smalle reepjes snijden. In een ruime kookpan de boter smelten. Spitskool, karwijzaad, peper en zout toevoegen. Deksel op de pan doen en de kool met een deksel schuin op de pan, op matig hoog vuur in circa 10 - 15 minuten beetgaar stoven. Intussen in een kopje de maîzena met een klein beetje water glad roeren. Zorg er zo voor dat - als de kool beetgaar is - er uiteindelijk nog circa een halve centimeter vocht over is in de pan (giet, als de kool eerder gaar is, het te veel aan vocht af). Doe de room en hamreepjes bij de kool in de pan en breng alles weer aan de kook. Roer en giet tegelijkertijd in een dun straaltje de maîzena in de pan. Stop met maîzena toevoegen als de gewenste dikte bereikt is.

naar boven
naar boven