logo

Week 29, 15 juli 2009

Lichtwortels

Onlangs had ik een vriend op bezoek die me opmerkzaam maakte op een bijzondere plant: de Chinese lichtwortel (Dioscorea Batata). Bovengronds is dit een klimplant, ondergronds vormt hij tot 2 meter lange wortels, die onderaan het dikst worden. Zodat de oogst een lastig karwei wordt! In het verleden werd hij in China als voedsel gebruikt; tegenwoordig wordt hij nog in grote delen van Azië als medicijn toegepast. In de oosterse traditie staat hij voor de "Yang"plant bij uitstek, d.w.z. vertegenwoordiger van zon, licht, het mannelijke principe.
Tijdens de landbouwcursus waarmee Rudolf Steiner in 1924 de grondslag legde voor de biologisch-dynamische landbouw werd aan hem gevraagd of de toepassing van deze landbouwvorm dan voldoende zou zijn om alle toekomstige bedreigingen voor de gezondheid van de mensen af te wenden. Daarop heeft hij geantwoord dat dat nog niet voldoende zou zijn; behalve toepassing van de b.d.landbouw zou het ook noodzakelijk worden om de aardappel als volksvoedsel te vervangen door de Chinese lichtwortel (bron: A. Keyserlingk, Developing biodynamic agriculture). Steiner hecht dus blijkbaar een heel groot belang aan deze plant. De lichtwortel is volgens hem "de enige plant die in staat is om lichtether op te slaan".
Mensen die lichtwortel enige tijd gegeten hebben berichten dat hun denken "schoner" werd en dat ze beter in staat waren andere mensen goed te begrijpen.
Inmiddels zijn er in Duitsland enkele plekken waar lichtwortels geteeld en verwerkt worden, en wordt er in kleine kringen onderzoek naar gedaan.
Mijn interesse is gewekt! Volgend teeltseizoen wil ik hier ook een poging wagen om lichtwortels te telen.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Div. sla - 't Leeuweriksveld
Bospeen - 't Leeuweriksveld
Spitskool - 't Leeuweriksveld
Capucijners - 't Leeuweriksveld
Trostomaten - Aldo van Os, Erica

't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 30 verwacht:
Aubergine/courgette, tuinbonen, bietjes, savoyekool, paprika.

Wilt u afwezigheid wegens vakantie tijdig aan ons doorgeven a.u.b.: vóór het begin van de betreffende week/weken. Nog beter: gun een vriend of familielid tijdelijk het genot van uw pakket!

Automatische incasso

Sinds kort kunt u de bedragen, die u aan ons verschuldigd bent, door ons laten incasseren. Per incasso geldt een minimumbedrag van € 50,- òf, als u dat bedrag niet haalt, een minimumperiode van een kwartaal.
Op verzoek sturen we u een machtigingsformulier.

Neem nu een aardappelabonnement!
Elke oneven week ontvangt u dan 3 kg heerlijke nieuwe aardappels van 't Leeuweriksveld voor maar € 2,95. Deelname minimaal een kwartaal/7 leveringen.

Versaanbod week 30
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

rode bietjes nieuw * 1,75 / kg
dikke peulen om te doppen * 4,00 / 500 g
5015 Sesam bruin (licht tarwe-gistbrood)1,95
45 Pompoenpit-vloer (rogge, desem)2,95

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld


Recepten

Verse kapucijners

Verse kapucijners zijn zoet en te lekker om te verwerken in bonenschotels. Daarom dit eenvoudige recept.

kapucijners
1 dl. water
wat boter
honing
eetl. fijngeknipte peterselie

Dop de kapucijners, breng een deciliter water aan de kook met wat boter en een theel. honing en doe de gedopte kapucijners erbij. Doe het deksel op de pan en draai het gas na een ogenblik lager. Stoof de kapucijners in 5 tot 10 min. (laat ze vooral niet te gaar worden). Voeg voor het opdienen een eetl. fijngeknipte peterselie toe.

Sla met walnoten en spek

Lunch- of bijgerecht voor 2 personen

1 kleine krop sla
50 gr veldsla
2 eetl sesamzaad
2 eetl pijnboompitten
100 gr plakjes ontbijtspek
1 eetl mayonaise
2 eetl yoghurt
2 theel mosterd
1 eetl witte-wijnazijn
40 gr walnoten
peper

De sla schoonmaken en in kleinere stukken scheuren. In een vergiet laten uitlekken. Rooster de pijnboompitten en de sesamzaden in een droge bakpan tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en bak dan de plakjes spek bruin en krokant in de droge bakpan in ongeveer 5 minuten. Tussentijds omkeren.
Doe de mayonaise, yoghurt, mosterd, azijn en peper in een kom en roer het tot een sausje. Laat de spekplakjes uitlekken op een keukenpapier. Meng de salade goed met de dressing(saus), de walnoten, de spekreepjes en de geroosterde zaden/pitten.
Lekker met warm (bruin) stokbrood, of met warme bruschetta (Italiaans geroosterd knoflookbrood).

Bospeen met peterselieboter

4 takjes peterselie
1 citroen
1 teentje knoflook
50 gr zachte boter of margarine
zout, peper
450 gr bospeen
een beetje suiker

Knip de peterselie in een kommetje fijn. Boen de citroen onder stromend water goed schoon.
Rasp ongeveer 1 theelepel gele schil van de citroen boven de peterselie. Pel het teentje knoflook en pers het boven de peterselie uit en roer de boter of margarine erdoor.
Breng op smaak met zout en peper. Spreid een stukje plasticfolie op de aanrecht uit en leg de peterselieboter hierop. Rol het op tot een rolletje en laat de peterselieboter in ongeveer 1 uur opstijven in de koelkast.
Maak de bospeen schoon en snij de bospeen in stukjes. Kook de bospeen in een pan met weinig water, snufje zout en wat suiker zachtjes gaar.
Giet de bospeen af en leg de groente in een schaal. Snij de peterselieboter plakjes en leg deze op de bospeen. De peterselie boter die je eventueel overhoudt smaakt heerlijk op vers gebakken stokbrood.

Tip: Lekker met een stukje vis en gebakken aardappelen.

Spitskool-brieschotel

hoofdgerecht voor 4 personen

1 spitskool
1 kg aardappelen
melk
boter
250 gr brie
4 tomaten
oregano
basilicum
gemberpoeder
sesamzaad

Snijd de spitskool fijn en roerbak hem in een wok. Kook de aardappelen en maak er puree van met een beetje melk en boter.
Snijd de tomaten en de brie in plakjes. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe een laag spitskool in een ovenschaal, leg er de helft van de brie op en weer een laag spitskool. Leg de tomaat erop en bestrooi die met de oregano, basilicum en de gemberpoeder.
Schep hierop de aardappelpuree en strijk die glad. Verdeel er de rest van de brie over en strooi daar tenslotte sesamzaadjes over.
Zet de schaal minstens 30 minuten in de oven.

naar boven
naar boven