Nieuwe groente deze week: Yacon en Groene kool.
Vanaf dinsdag kunt u de volgende gewassen oogsten:
in de muurkas aan het huis: - Verveine in de kas: - Rode peper (laatste week) - Wortel - Stokslaboon (zonder bordje) buiten: sla: - Radicchio bladgewassen: - Groenlof - Snijbiet - Rucola - Raapsteel kolen: - Broccoli - Palmkool - Boerenkool - Witte kool - Groene kool - Spruiten - Chinese kool (laatste week) look: - Stengelui - Prei wortelgewassen: - Rode biet - Gele biet - Pastinaak overig: - Knolselderij met loof - Groenselderij kruiden: - Platte- en krulpeterselie - Selderiekruid - Oregano (met Bosui bordje)
Tomaat, Basilicum, Spinazie en Mais zijn van de lijst.
De laatste week voor Rode peper en Chinese kool.
Hoe oogst je Groene kool? Zoek een grote krop uit en buig de buitenste bladeren opzij zodat je hem makkelijk kan afsnijden.
Hoe oogst je Yacon? Graaf met de spitvork ca 20 cm rond de plant. Trek daarna aan de stengels de plant zo recht mogelijk omhoog. Graaf met de spitvork voorzichtig de afgebroken en overgebleven knollen uit de grond. Breek van de plant de gele eetbare knollen af, deze zijn lang en rond en zitten tussen de rode broedknollen.
Hoe maak je Yacon zoet? Yacon moet eerst 3 dagen bij kamertemperatuur, of korter bij een warme kachel worden bewaard. Na deze warme periode worden ze zoet.
Niet heel veel nieuws deze week. Ik hoop dat jullie een fijne oogst hebben het belooft in ieder geval iets mooier weer te worden.
Vogelnieuws
Er kwam een zwerm Kramsvogels langs, ze vlogen helaas zo weer voorbij, gelukkig kon ik ze aan hun tjakkende roep herkennen. In de donkere avond zie ik steeds de Kerkuil die als een geluidloos silhouet door de lucht zweefde.
Aan de linkerkant van het huis kun je via twee blauwe klapdeuren de kas in. Vergeet ze niet weer te sluiten.
Floriaan is hoofdverantwoordelijke. U kunt hem bereiken op het nummer 06-25438240.
<< Terug