't Leeuweriksveld is veel meer dan een biologische-dynamische akker met groentes. We bestaan al 20 jaar en zijn 15 jaar aan de Zandzoom bij Emmen gevestigd. Vanaf het voorjaar tot ver in de winter groeit op onze akkers een overvloed aan groentes.
Als Zelfoogst-abonnee kun je nu ook zelf hiervan oogsten, wat je dagelijks of wekelijks nodig hebt. Voor diegenen, die zelf geen eigen moestuin hebben, maar toch de voldoening van een eigen oogstmoment willen hebben. Het Zelfoogsten is een beleving voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Weg van de drukte en de stress en toch vlakbij de stad is dit een plek om te genieten.
Gedurende het seizoen wisselt het aanbod continu, waarbij er in de zomer een ruimere keus is en vanaf december tot en met april het aanbod beperkter is.
In de schuur staat de koffie en thee altijd klaar bij het zelfbedienings-“tappunt” (€ 1,50 per kopje).
Hoekje met gereedschappen en spoelplaats
Plattegrond van 't Leeuweriksveld, met daarop vermeld welke groente waar staat.
Als zelfoogster word je lid voor minimaal een seizoen. Het lidmaatschap kan op elke datum ingaan, en geldt dan tot diezelfde datum een jaar later.
Bij het eerste seizoen heb je een proefperiode van een maand. De rekening ontvang en betaal je voordat je kunt beginnen met oogsten, zodat wij als tuinders de voorbereidende werkzaamheden en inkoop kunnen financieren. Met het lidmaatschap deel je in de oogst, waarbij je zelf bepaalt, aan de hand van wat er oogstklaar is, hoe je oogst er van dag tot dag uitziet.
Het lidmaatschap voor een oogstseizoen (bijvoorbeeld van 1 mei tot 1 mei) kost in 2024-2025:
Per persoon van 16 jaar en ouder | € 315 |
Kinderen 11 t/m 15 jaar pp | € 210 |
Kinderen 5 t/m 10 jaar pp | € 155 |
Kinderen t/m 4 jaar pp | gratis |
prijzen incl btw. |
De eerste maand is een proefmaand. Hiervoor betaal je 1/12 van de bovenstaande tarieven.
Als je op vakantie bent kun je je aandeel laten oogsten door buren of kennissen zodat zij van je groentes kunnen genieten.
Zin om mee te doen? Meld je aan!
Bij aanmelding geef je het aantal personen op (en bij kinderen de leeftijd) voor wie je oogst.
Aanmelden kan
Je kunt natuurlijk ook langskomen op ’t Leeuweriksveld.
Hier volgt een overzicht hoe je de groentes het best kunt zelfoogsten.
![]() AndijvieOogsten kan op twee manieren:
|
![]() BladmosterdPlant met wortel en al uittrekken of vlak boven de grond afsnijden. |
![]() GroenlofSnijd de krop goed laag bij de grond af. Verwijder de slechte bladeren. |
![]() Nieuwzeelandse spinazieJe kan de stengel en het blad eten, snij een uitloper af, hij zal vanzelf weer aangroeien. |
![]() RadicchioZoek een volle krop en snij hem goed laag af. Verwijder de slechte bladeren. |
![]() RaapstelenTrek de Raapsteel met wortel en al uit de grond of snij ze boven de grond af. Gele bladeren en eventueel onkruid eruithalen |
![]() RucolaTrek de Rucola met wortel en al uit de grond of snij ze boven de grond af. Gele bladeren en eventueel onkruid eruithalen |
![]() ![]() Bataviasla, Eikenbladsla, Kropsla, Bindsla en SalanovaslaAan de grond afsnijden en slechte bladeren verwijderen. |
![]() IJsbergslaZoek een goed gevulde krop uit en snij deze vlak boven de grond af. |
![]() ![]() SnijbietSnij de grote bladeren van de plant af zonder het groeipunt te beschadigen: ongeveer 2 cm boven de grond. Zo kan de plant door blijven groeien en kunnen we er heel lang van oogsten. |
![]() SpinazieSnij de Spinazie vlak boven de grond af zonder dat de bladeren uit elkaar vallen. |
![]() VeldslaZoek een plek waar de veldsla groot is en snijd de roset goed laag bij de grond af. Slechte blaadjes verwijderen. |
![]() Winterpostelein (Wipo)Snij de Winterpostelein ruim boven het groeipunt af zodat het opnieuw kan groeien. |
![]() ZomerposteleinZomerpostelein komt altijd vanzelf op onze kassen en heeft daarom geen bordje. Snij de Zomerpostelein net boven zijn worteltjes af. Later in het seizoen wordt de Zomerpostelein taai en vezelig, zoek dan de jonge plantjes uit. |
![]() KapucijnersKapucijners die net zo dik zijn als breed, zijn klaar om geoogst te worden. Met twee handen (om te voorkomen dat je de plant beschadigt) of met een mesje kun je de peul bij het steeltje afbreken/snijden. |
![]() PeulenWanneer een Peul een klein beetje dikker wordt is hij klaar om geoogst te worden. Meestal zijn dit ook de grote exemplaren. |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pronkboon, Snijboon, Spekboon, Stokslaboon, SperzieboonPluk de bonen met 2 handen. Oogst ze niet te jong, bekijk de foto's als referentie. |
![]() TuinbonenVoel of de bonen in de peul groot genoeg zijn, als je niet zeker bent kun je altijd al een peul open maken. Met twee handen kun je de peul bij het steeltje afbreken. |
![]() AardappelsNeem alle stengels van een plant in je hand en trek ze omhoog. Een deel van de Aardappels van die plant komt mee omhoog, de rest ligt in één nestje bij elkaar in de grond eronder. Graaf de aardappels met de hand op uit de grond. Neem ook de kleine Aardappels mee! |
![]() AardperenSpit de plant ca. 20 cm diep uit. Trek de stengels uit de grond, haal de aardperen eraf. |
![]() Zoete bataatGraaf de knollen met de hand of met behulp van een vork op. |
![]() Rode en gele bietenZoek een grote biet uit, trek hem met 1 hand uit de grond en houd met de andere hand de kleine bietjes tegen zodat die niet worden uitgetrokken. Knol uit de grond trekken, en het loof er afdraaien. |
![]() KnolselderijZoek een grote knolselderij en trek hem met de hand uit de grond of gebruik een spitvork. Met een mes kun je de kleine wortels en grond er af schrapen/snijden. |
![]() PastinakenVoorzichtig met de spitvork lossteken, doe dit op ca 10 cm naast de pastinaak, loodrecht naar beneden, anders beschadig je de pastinaak. Dan omhoog wippen en de pastinaak eruit trekken. Dan het loof er afdraaien. |
![]() RaapjesTrek de dikke rapen uit de grond en draai het blad er af. (Al kan het loof net als bij raapstelen ook worden gegeten.) |
![]() RadijsTrek de radijs uit de grond en draai eventueel het loof eraf. |
![]() SchorsenerenOp de plek waar al geoogst is, kan je met de hand de Schorseneerwortel voorzichtig uitgraven en uittrekken. |
![]() WortelsVoorzichtig met de vork loodrecht naar beneden lossteken, ca 10 cm van de wortel. Wip dan de wortel op en haal ze uit de grond. Maak er een mooi bosje van, of draai het loof eraf. |
![]() WortelpeterselieVoorzichtig met de spitvork lossteken, doe dit op ca 10 cm naast de Wortelpeterselie, loodrecht naar beneden, anders beschadig je de Wortelpeterselie. Dan omhoog wippen en de Wortelpeterselie eruit trekken. Het loof kan ook gegeten worden. |
![]() YaconNeem een mesje, spade en handschoenen mee. Yacon breekt heel snel, graaf op ruime afstand rond de plant heen, als de plant genoeg los zit kun je hem uit de grond trekken. De kluit heeft twee soorten knollen. De grote eetbare 'grondaardappelen', en vlak rond de stengel een klomp stengelknollen die volgend jaar geplant kunnen worden. Deze knollen mag je zelf meenemen of voor ons op het land achterlaten. Als er meer Yaconknollen aan de plant zitten dan jij nodig hebt, kun je deze met een klein laagje grond bedekken. Om de Yacon zoet te laten worden, moeten ze 2 dagen bij 20 tot 25 graden bewaard worden. |
![]() AmsoiSnij de krop vlak boven de grond af. |
![]() BroccoliEen broccoli is klaar om geoogst te worden wanneer de knopjes donkergroen en dik zijn, als de knopjes open zijn en de broccoli dus begint te bloeien is de broccoli overrijp. Snij met een mes de broccoli van de steel. |
![]() Witte kool, Rode kool, Groene kool, Chinese kool, SpitskoolZoek een stevige krop uit en snij de krop bij de grond af en verwijder de slechte bladeren. |
![]() KoolrabiSnij de Koolrabi onder bij zijn stengel af, je kan hem ook met wortel en al meenemen. |
![]() PaksoiSnij de Paksoi vlak boven de grond af. |
![]() ![]() Boerenkool en PalmkoolJe oogst de onderste volgroeide bladeren door ze af te breken. Laat de kop intact. Zolang de kop intact blijft kan de plant goed doorgroeien en kan er lang van worden geoogst. |
![]() SpruitenZoek een plant met dikke Spruiten. Breek de gele oudere bladeren af. Oogst alle Spruiten van onder tot de groene bladeren. Breek de dikke stevige Spruiten zijwaarts van de plant af. Laat de kleine Spruitjes bovenin, zitten: ze groeien de hele winter door! |
![]() BasilicumSnij een stengel boven de eerste bladeren af, dan kan de plant verder groeien. |
![]() OreganoSnij ongeveer de bovenste 2/3 van een Oregano-stengel af. |
![]() PeterselieSnij de mooie grote bladeren van de plant af. |
![]() SelderiekruidSnij de mooie grote bladeren van de plant af. |
![]() Grote brandnetelPluk de top van de Brandnetel, dit is het lekkerste stuk. Gebruik handschoenen als je niet geprikt wilt worden. |
![]() Gewoon barbarakruidPluk de bladeren of de bloemen. |
![]() VeldzuringPluk de bladeren, ze zijn mals en zuur. |
![]() CourgetteZoek onder de bladeren naar een grote courgette, en snij het steeltje door. Let op dat je de rest van de plant verder niet beschadigt! |
![]() KomkommerZoek een grote komkommer uit en snij voorzichtig het steeltje van de vrucht door. |
![]() Oranje pompoen, Groene pompoen en Sweet dumplingAls het steeltje kurkachtig is, is de pompoen rijp. Je kan ook naar de kleur kijken: de Oranje pompoen moet dieporanje zijn, de Groene pompoen groen en de Sweet dumpling moet donkergroene strepen hebben. Snij het steeltje door. Voorzichtig tussen de pompoenplanten lopen, om ze niet te beschadigen. |
![]() Rode peperPluk een peper als hij rood is of rood aan het kleuren is. |
![]() Tomaat of CherrytomaatHaal de rijpe Tomaten van de tros. Zonder of met kroontje. |
![]() BosuiWaar de uien dichtop elkaar staan, kunnen de kleine uitjes ertussenuit worden getrokken. Houd met 1 hand de andere uitjes tegen. De uitjes die blijven staan zullen uitgroeien tot dikke uien. |
![]() KnoflookWaar de Knofloken dicht op elkaar staan trek je voorzichtig een kleinere knoflook uit de grond. De grotere knofloken hebben daardoor meer ruimte om een mooie bol te vormen. |
![]() PreiZoek een dikke stengel uit, pak hem onderaan met beide handen stevig beet en trek recht omhoog, dan krijg je 'm meestal goed uit de grond. Je kan ook een spitvork meenemen. |
![]() Sjalotten en UienTrek de ui uit de grond. En snij of draai het (slechte) blad er af. |
![]() StengeluiTrek een pol stengeluitjes uit de grond en snij de wortels eraf. Als je maar een enkel stengeluitje wilt oogsten, hou dan met je andere hand de andere stengeluitjes tegen zodat ze niet losraken. |
![]() GroenselderijSnij de Groenselderij laag bij de grond af, zodat het niet uit elkaar valt. |
![]() KnolvenkelZoek een grote knolvenkel uit en snij hem vlak boven de grond af, je kan de knolvenkel ook eerst uit de grond trekken voordat je de wortel er af snijdt. De bladeren kun je ook eten, maar je kan ze er ook vanaf snijden. |
![]() MaisDe kolf is rijp als de pluim die uit de kolf steekt donkerbruin en tabaksachtig is. Voel of de kolf hard en goed gevuld is. Breek de maiskolf draaiend uit de bladoksel. Dit moet makkelijk gaan anders is de kolf nog niet rijp. |
![]() Oostindische kersDe bloemen en de bladeren kun je eten. Snij of pluk ze. |
![]() RabarberPak een rabarberstengel zo dicht mogelijk bij de plant vast en trek hem van de plant af, ze zitten soms behoorlijk vast. Het blad kun je er afsnijden en op de grond tussen de rabarberplanten leggen. |
©'t Leeuweriksveld Zandzoom 72 7814 VJ Emmen 0591-381445 info@leeuweriksveld.nl
Contact webmaster: martin.rhebergen@freedom.nl
HOME Nieuws Zelfoogsten Abonnementen Aanmelden Afhaalpunten Levergebied Pakketbrieven Recepten Webwinkel en Bestellen Contact Openingstijden Routebeschrijving Links Over ons Geschiedenis Oogsten koken en eten Blauwe bessengaard Foto's …en leeuweriken Site Map