Zelfoogsten

Een beleving

Deze week… >>

zelfoogsten

't Leeuweriksveld is veel meer dan een biologische-dynamische akker met groentes. We bestaan al 20 jaar en zijn 15 jaar aan de Zandzoom bij Emmen gevestigd. Vanaf het voorjaar tot ver in de winter groeit op onze akkers een overvloed aan groentes.
Als Zelfoogst-abonnee kun je nu ook zelf hiervan oogsten, wat je dagelijks of wekelijks nodig hebt. Voor diegenen, die zelf geen eigen moestuin hebben, maar toch de voldoening van een eigen oogstmoment willen hebben. Het Zelfoogsten is een beleving voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Weg van de drukte en de stress en toch vlakbij de stad is dit een plek om te genieten.
Gedurende het seizoen wisselt het aanbod continu, waarbij er in de zomer een ruimere keus is en vanaf december tot en met april het aanbod beperkter is.

Zo gaat het

In de schuur staat de koffie en thee altijd klaar bij het zelfbedienings-“tappunt” (€ 1,50 per kopje).

gereedschappen en spoelplaats
Hoekje met gereedschappen en spoelplaats

 

plattegrond Leeuweriksveld
Plattegrond van 't Leeuweriksveld, met daarop vermeld welke groente waar staat.

Jaarlidmaatschap

Als zelfoogster word je lid voor minimaal een seizoen. Het lidmaatschap kan op elke datum ingaan, en geldt dan tot diezelfde datum een jaar later.
Bij het eerste seizoen heb je een proefperiode van een maand. De rekening ontvang en betaal je voordat je kunt beginnen met oogsten, zodat wij als tuinders de voorbereidende werkzaamheden en inkoop kunnen financieren. Met het lidmaatschap deel je in de oogst, waarbij je zelf bepaalt, aan de hand van wat er oogstklaar is, hoe je oogst er van dag tot dag uitziet.

Oogstregels

zelfoogsten

Prijzen

zelfoogsten

Het lidmaatschap voor een oogstseizoen (bijvoorbeeld van 1 mei tot 1 mei) kost in 2024-2025:

Per persoon van 16 jaar en ouder€ 315
Kinderen 11 t/m 15 jaar pp€ 210
Kinderen 5 t/m 10 jaar pp€ 155
Kinderen t/m 4 jaar ppgratis
prijzen incl btw.

De eerste maand is een proefmaand. Hiervoor betaal je 1/12 van de bovenstaande tarieven.

Vakantie

zelfoogsten

Als je op vakantie bent kun je je aandeel laten oogsten door buren of kennissen zodat zij van je groentes kunnen genieten.

Aanmelden

Zin om mee te doen? Meld je aan!

Bij aanmelding geef je het aantal personen op (en bij kinderen de leeftijd) voor wie je oogst.
Aanmelden kan

Je kunt natuurlijk ook langskomen op ’t Leeuweriksveld.

zelfoogsten

Hoe oogst ik de verschillende groentes?

Hier volgt een overzicht hoe je de groentes het best kunt zelfoogsten.

Bladgewassen

andijvie

Andijvie

Oogsten kan op twee manieren:

  1. Pak de krop van onderen vast. Houd hem scheef en snijd hem zo laag mogelijk af.
  2. Of trek de krop met wortel en al uit de grond. (Met wortel en al is de andijvie langer te bewaren.) Schud de grond van de wortels, maar zorg ervoor dat de grond niet op andere planten terechtkomt.
bladmosterd

Bladmosterd

Plant met wortel en al uittrekken of vlak boven de grond afsnijden.

groenlof

Groenlof

Snijd de krop goed laag bij de grond af. Verwijder de slechte bladeren.

nieuwzeelandse spinazie

Nieuwzeelandse spinazie

Je kan de stengel en het blad eten, snij een uitloper af, hij zal vanzelf weer aangroeien.

radicchio

Radicchio

Zoek een volle krop en snij hem goed laag af. Verwijder de slechte bladeren.

raapstelen

Raapstelen

Trek de Raapsteel met wortel en al uit de grond of snij ze boven de grond af. Gele bladeren en eventueel onkruid eruithalen

rucola

Rucola

Trek de Rucola met wortel en al uit de grond of snij ze boven de grond af. Gele bladeren en eventueel onkruid eruithalen

slasla

Bataviasla, Eikenbladsla, Kropsla, Bindsla en Salanovasla

Aan de grond afsnijden en slechte bladeren verwijderen.

sla

IJsbergsla

Zoek een goed gevulde krop uit en snij deze vlak boven de grond af.

snijbietsnijbiet

Snijbiet

Snij de grote bladeren van de plant af zonder het groeipunt te beschadigen: ongeveer 2 cm boven de grond. Zo kan de plant door blijven groeien en kunnen we er heel lang van oogsten.

spinazie

Spinazie

Snij de Spinazie vlak boven de grond af zonder dat de bladeren uit elkaar vallen.

veldsla

Veldsla

Zoek een plek waar de veldsla groot is en snijd de roset goed laag bij de grond af. Slechte blaadjes verwijderen.

winterpostelein

Winterpostelein (Wipo)

Snij de Winterpostelein ruim boven het groeipunt af zodat het opnieuw kan groeien.

zomerpostelein

Zomerpostelein

Zomerpostelein komt altijd vanzelf op onze kassen en heeft daarom geen bordje. Snij de Zomerpostelein net boven zijn worteltjes af. Later in het seizoen wordt de Zomerpostelein taai en vezelig, zoek dan de jonge plantjes uit.

Bonen

kapucijners

Kapucijners

Kapucijners die net zo dik zijn als breed, zijn klaar om geoogst te worden. Met twee handen (om te voorkomen dat je de plant beschadigt) of met een mesje kun je de peul bij het steeltje afbreken/snijden.

peulen

Peulen

Wanneer een Peul een klein beetje dikker wordt is hij klaar om geoogst te worden. Meestal zijn dit ook de grote exemplaren.

pronkbonen snijbonen spekbonen stokslabonen sperziebonen

Pronkboon, Snijboon, Spekboon, Stokslaboon, Sperzieboon

Pluk de bonen met 2 handen. Oogst ze niet te jong, bekijk de foto's als referentie.

tuinbonen

Tuinbonen

Voel of de bonen in de peul groot genoeg zijn, als je niet zeker bent kun je altijd al een peul open maken. Met twee handen kun je de peul bij het steeltje afbreken.

Wortelgewassen

aardappels

Aardappels

Neem alle stengels van een plant in je hand en trek ze omhoog. Een deel van de Aardappels van die plant komt mee omhoog, de rest ligt in één nestje bij elkaar in de grond eronder. Graaf de aardappels met de hand op uit de grond. Neem ook de kleine Aardappels mee!

aardperen

Aardperen

Spit de plant ca. 20 cm diep uit. Trek de stengels uit de grond, haal de aardperen eraf.
Graaf dan verder, omdat de meeste aardperen nu nog in de grond zitten. Graaf met de hand of voorzichtig met de vork op zoek naar de knollen.

zoete bataat

Zoete bataat

Graaf de knollen met de hand of met behulp van een vork op.

rode bieten

Rode en gele bieten

Zoek een grote biet uit, trek hem met 1 hand uit de grond en houd met de andere hand de kleine bietjes tegen zodat die niet worden uitgetrokken. Knol uit de grond trekken, en het loof er afdraaien.
P.S. ook de hele dikke bieten zijn heerlijk mals.
P.P.S. en veel minder schilwerk!

knolselderij

Knolselderij

Zoek een grote knolselderij en trek hem met de hand uit de grond of gebruik een spitvork. Met een mes kun je de kleine wortels en grond er af schrapen/snijden.
*TIP*: De jonge bladeren kun je als groenselderij gebruiken.

pastinaken

Pastinaken

Voorzichtig met de spitvork lossteken, doe dit op ca 10 cm naast de pastinaak, loodrecht naar beneden, anders beschadig je de pastinaak. Dan omhoog wippen en de pastinaak eruit trekken. Dan het loof er afdraaien.
Let op: het blad kan allergische reacties oproepen, als je er gevoelig voor bent. De pastinaak is een schermbloemige en familie van o.a de berenklauw.

raapjes

Raapjes

Trek de dikke rapen uit de grond en draai het blad er af. (Al kan het loof net als bij raapstelen ook worden gegeten.)

radijs

Radijs

Trek de radijs uit de grond en draai eventueel het loof eraf.

schorseneren

Schorseneren

Op de plek waar al geoogst is, kan je met de hand de Schorseneerwortel voorzichtig uitgraven en uittrekken.

wortels

Wortels

Voorzichtig met de vork loodrecht naar beneden lossteken, ca 10 cm van de wortel. Wip dan de wortel op en haal ze uit de grond. Maak er een mooi bosje van, of draai het loof eraf.

wortelpeterselie

Wortelpeterselie

Voorzichtig met de spitvork lossteken, doe dit op ca 10 cm naast de Wortelpeterselie, loodrecht naar beneden, anders beschadig je de Wortelpeterselie. Dan omhoog wippen en de Wortelpeterselie eruit trekken. Het loof kan ook gegeten worden.

yacon

Yacon

Neem een mesje, spade en handschoenen mee. Yacon breekt heel snel, graaf op ruime afstand rond de plant heen, als de plant genoeg los zit kun je hem uit de grond trekken. De kluit heeft twee soorten knollen. De grote eetbare 'grondaardappelen', en vlak rond de stengel een klomp stengelknollen die volgend jaar geplant kunnen worden. Deze knollen mag je zelf meenemen of voor ons op het land achterlaten. Als er meer Yaconknollen aan de plant zitten dan jij nodig hebt, kun je deze met een klein laagje grond bedekken. Om de Yacon zoet te laten worden, moeten ze 2 dagen bij 20 tot 25 graden bewaard worden.

Kolen

amsoi

Amsoi

Snij de krop vlak boven de grond af.

broccoli

Broccoli

Een broccoli is klaar om geoogst te worden wanneer de knopjes donkergroen en dik zijn, als de knopjes open zijn en de broccoli dus begint te bloeien is de broccoli overrijp. Snij met een mes de broccoli van de steel.

Witte kool, Rode kool, Groene kool, Chinese kool, Spitskool

Zoek een stevige krop uit en snij de krop bij de grond af en verwijder de slechte bladeren.

koolrabi

Koolrabi

Snij de Koolrabi onder bij zijn stengel af, je kan hem ook met wortel en al meenemen.

paksoi

Paksoi

Snij de Paksoi vlak boven de grond af.

palmkoolboerenkool

Boerenkool en Palmkool

Je oogst de onderste volgroeide bladeren door ze af te breken. Laat de kop intact. Zolang de kop intact blijft kan de plant goed doorgroeien en kan er lang van worden geoogst.

Spruiten

Zoek een plant met dikke Spruiten. Breek de gele oudere bladeren af. Oogst alle Spruiten van onder tot de groene bladeren. Breek de dikke stevige Spruiten zijwaarts van de plant af. Laat de kleine Spruitjes bovenin, zitten: ze groeien de hele winter door!

Kruiden

basilicum

Basilicum

Snij een stengel boven de eerste bladeren af, dan kan de plant verder groeien.

oregano

Oregano

Snij ongeveer de bovenste 2/3 van een Oregano-stengel af.

peterselie

Peterselie

Snij de mooie grote bladeren van de plant af.

selderij kruid

Selderiekruid

Snij de mooie grote bladeren van de plant af.

Wildpluk

grote brandnetel

Grote brandnetel

Pluk de top van de Brandnetel, dit is het lekkerste stuk. Gebruik handschoenen als je niet geprikt wilt worden.

gewoon barbarakruid

Gewoon barbarakruid

Pluk de bladeren of de bloemen.

veldzuring

Veldzuring

Pluk de bladeren, ze zijn mals en zuur.

Vruchtgewassen

courgette

Courgette

Zoek onder de bladeren naar een grote courgette, en snij het steeltje door. Let op dat je de rest van de plant verder niet beschadigt!

komkommer

Komkommer

Zoek een grote komkommer uit en snij voorzichtig het steeltje van de vrucht door.

pompoen

Oranje pompoen, Groene pompoen en Sweet dumpling

Als het steeltje kurkachtig is, is de pompoen rijp. Je kan ook naar de kleur kijken: de Oranje pompoen moet dieporanje zijn, de Groene pompoen groen en de Sweet dumpling moet donkergroene strepen hebben. Snij het steeltje door. Voorzichtig tussen de pompoenplanten lopen, om ze niet te beschadigen.

rode pepertjes

Rode peper

Pluk een peper als hij rood is of rood aan het kleuren is.

tomaten

Tomaat of Cherrytomaat

Haal de rijpe Tomaten van de tros. Zonder of met kroontje.

Look

bosui

Bosui

Waar de uien dichtop elkaar staan, kunnen de kleine uitjes ertussenuit worden getrokken. Houd met 1 hand de andere uitjes tegen. De uitjes die blijven staan zullen uitgroeien tot dikke uien.

Knoflook

Waar de Knofloken dicht op elkaar staan trek je voorzichtig een kleinere knoflook uit de grond. De grotere knofloken hebben daardoor meer ruimte om een mooie bol te vormen.

prei

Prei

Zoek een dikke stengel uit, pak hem onderaan met beide handen stevig beet en trek recht omhoog, dan krijg je 'm meestal goed uit de grond. Je kan ook een spitvork meenemen.

uien

Sjalotten en Uien

Trek de ui uit de grond. En snij of draai het (slechte) blad er af.

bosui

Stengelui

Trek een pol stengeluitjes uit de grond en snij de wortels eraf. Als je maar een enkel stengeluitje wilt oogsten, hou dan met je andere hand de andere stengeluitjes tegen zodat ze niet losraken.

Overig

groenselderij

Groenselderij

Snij de Groenselderij laag bij de grond af, zodat het niet uit elkaar valt.

knolvenkel

Knolvenkel

Zoek een grote knolvenkel uit en snij hem vlak boven de grond af, je kan de knolvenkel ook eerst uit de grond trekken voordat je de wortel er af snijdt. De bladeren kun je ook eten, maar je kan ze er ook vanaf snijden.

suikermais

Mais

De kolf is rijp als de pluim die uit de kolf steekt donkerbruin en tabaksachtig is. Voel of de kolf hard en goed gevuld is. Breek de maiskolf draaiend uit de bladoksel. Dit moet makkelijk gaan anders is de kolf nog niet rijp.

oostindische kers

Oostindische kers

De bloemen en de bladeren kun je eten. Snij of pluk ze.

rabarber

Rabarber

Pak een rabarberstengel zo dicht mogelijk bij de plant vast en trek hem van de plant af, ze zitten soms behoorlijk vast. Het blad kun je er afsnijden en op de grond tussen de rabarberplanten leggen.

©'t Leeuweriksveld Zandzoom 72 7814 VJ Emmen 0591-381445 info@leeuweriksveld.nl

Contact webmaster: martin.rhebergen@freedom.nl

HOME   Nieuws   Zelfoogsten   Abonnementen   Aanmelden   Afhaalpunten   Levergebied   Pakketbrieven   Recepten   Webwinkel en Bestellen   Contact   Openingstijden   Routebeschrijving   Links   Over ons   Geschiedenis   Oogsten koken en eten   Blauwe bessengaard   Foto's   …en leeuweriken   Site Map